Jump to content
Totul despre diete
 • Blog

  Informatii ce te ajuta indiferent de ce dieta urmam

  • Admin
   Dieta mediteraneană îți poate schimba viața! 5 Motive s-o iubești 
    
   De ce merită să treci și tu la dieta mediteraneană?
   Este gustoasă, echilibrată, deloc restrictivă, variată, sănătoasă. Există o mulțime de motive să iubești dieta mediteraneană.
   O parte și mai faină e că o apreciază și nutriționiștii, si medicii, și omul ce caută să-și pondereze excesele, și cine vrea să piardă niște kilograme, și cine are de gând să-și schimbe stilul de viață.
   Nu degeaba, programul alimentar este adoptat de popoare întregi ale Bazinului Mediteranean, interesate mai ales să mănânce sănătos.
   Motive să iubești dieta mediteraneană 
   Pentru necunoscători, pentru cine vrea o dietă care nu e chiar o dietă ci mai degrabă un stil de viață, pentru cine nu are încredere în regimuri și cure de slăbire, pentru cine nu are timp de pierdut la cratițe...
   Și pentru tine... Iată câte motive să iubești dieta mediteraneană îți dăm:
   #1: Îți permite chiar să slăbești
   Oricine intenționează să scape de kilogramele în plus încearcă felurite metode, care promit câte-n lună și în stele. Unele persoane ajung să urmeze diete miraculoase și tot degeaba.

   Dar atâta timp cât corpul e sănătos și nu are dereglări importante (metabolism leneș, tulburări hormonale, diabet etc.), mecanismul de slăbire ar trebui să se deruleze încet, dar sigur, fără complicații.
   Cu dieta mediteraneană poți reuși fără să speri în miracole. Nu impune obstacole alimentare deosebite și nu are nevoie de miracole ca să dea rezultate. Doar trebuie să-i respecți principiile și s-o asociezi cu mișcare.
   În ansamblu, nu vei mai avea nevoie de nimic. Pentru că, prin definiție, e un stil de viață care nu lasă corpul să ia în greutate, iar când e cazul, te ajută să slăbești.
   #2: Nu trebuie să ții evidența caloriilor 
   Tocmai spuneam că miracolele nu au legătură cu alimentația specifică mediteraneenilor. Dar nu poți să nu observi că sună aproape a supranatural să ai în față o metodă de slăbire unde numărul caloriilor nu contează.
   De fapt, nimeni nu are nevoie să le calculeze. Regimul propriu-zis nu conține bombe calorice. În schimb, toată atenția e concentrată pe ingredientele ce alcătuiesc meniurile.
   De pildă, toate grăsimile saturate, de origine animală, care sunt ”rele”, se înlocuiesc cu grăsimi nesaturate. Acestea din urmă au origine vegetală, sunt cele ”bune”, benefice atât pentru siluetă, cât și pentru sistemul cardiovascular.
   Au cale liberă, așadar:
   Fructele proaspete, în locul dulciurilor pline de zaharuri; Uleiul de măsline, în locul untului, dar totuși cu măsură; Carnea albă (de pasăre) și peștele, în loc de carnea roșie. #3: Are meniuri super diversificate 
   Ca să-ți dai seama de potențialul regimului, nu te limita la bucătăria italiană sau grecească.
   Dieta aparține mai multor popoare europene și asiatice. Din Spania și Italia, până în Grecia și Maroc, fiecare vine cu propria cultură și propriile tradiții culinare, toate bazate în mare pe aceleași principii:
   Accentul în primul rând pe vegetale, în detrimentul alimentelor de origine animală; Preponderența cerealelor integrale, fructelor și legumelor locale, de sezon etc.
   Ca să vezi mai multe reguli și alte detalii, intră pe pagina cu prezentarea dietei mediteraneene.
   Când vei vrea să diversifici, în lipsă de idei, te poți inspira din bucătăria marocană, turcă etc. Dar ca să rămâi în zona mediteraneană, alege rețete cât mai simple. Nu ai nevoie de preparate complicate.
   #4: Te-mbată cu gusturile sale 
   Îți dai seama din prima că e o provocare pentru gusturi. Un posibil meniu mediteranean, de la ziua 1, la ziua 7, cuprinde câte puțin din fiecare categorie alimentară (vitamine din fructe și legume, proteine din carne, ouă și lactate etc.):
   Iaurturi, foarte adesea îmbogățite cu minunatele arome ale fructelor de pădure; Pește, neapărat însoțit de vegetale (legume preparate în fel și chip); Carne de pui, din nou, în compania mixurilor cu legume de sezon; Ouă fierte, completate cu pâine prăjită, neapărat integrală, la micul dejun; Migdale, fistic, arahide și alte fructe nucifere, frecvent ca gustare; Supe cu legume, alternând cu legume sau pește la grătar, pentru cină; Alte fructe, brânză feta, semințe de tot soiul, avocado, lămâie etc.; Ierburi aromatice, de la rozmarin, salvie și scorțișoară, până la usturoi, așa încât să nu mai simți nevoia de adaos de sare. #5: Cu ea nu vei simți foame 
   Probabil că ai încercat deja felurite diete care limitau nu doar caloriile, ci și categoriile de nutrienți și alimentele permise. Nu trebuie să mergem cu exemplul mai departe de dieta daneză.
   La cele 600 de calorii zilnice, se subînțelege cât e de restrictivă. Dar tot pe-atât e de eficace. Așa-zisul regim de 13 zile e o metodă care dă rezultate și promite schimbări majore atât în metabolism, cât și în greutatea corporală.
   Dar să nu deviem totuși...
   Nicicând dieta mediteraneană nu-ți va pune la-ncercare răbdarea și poftele. Cu toate cerealele integrale și leguminoasele, senzația de sațietate durează mai mult. E ”darul” carbohidraților complecși.
   În plus, ronțăind între mese alune, nuci, brânzeturi etc., este aproape imposibil să ajungi la următoarea masă cu gândul mereu la foame.
   Și asta nu e chiar tot...
   Motive să iubești dieta mediteraneană mai sunt. Vom reveni, deci rămâi pe-aproape, zilnic cu ochii pe blogul despre-diete.ro!
   Surse:
   https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-12-reasons-to-love-the-mediterranean-diet 
   https://www.activebeat.com/diet-nutrition/reasons-youll-love-the-mediterranean-diet/ 

  • Cum trebui să te antrenezi ca să scapi de mai multă grăsime corporală? 
   Pe internet se perindă o droaie de metode care te scapă de grăsimea corporală. Multe creaza sperante desarte, mai cu seamă când e vorba de vreo dietă super fantastică și super easy de urmat, care garantează 10 kilograme în 10 zile.Probabil o fi și-un sâmbure de adevăr la mijloc... Însă mai mult ca sigur, din cele 10 kilograme, prea puține înseamnă țesut adipos.
   Se poate să vezi la cântar modificări spectaculoase. Însă sunt mari șanse să observi că ”slăninuțele” de pe șolduri, brațe, burtică (sau pe unde s-au mai instalat) nu au plecat odată cu kilogramele promise.Cu stupoare, un control de rutină îți va dovedi că au rămas nemișcate, fix unde le-ai lăsat. Poate cu foarte mici și ”subțiri” excepții. Sau că silueta ta, în mare, e cam aceeași, fără modificări semnificative.
   4 Metode care te scapă de grăsimea corporală prin mișcare 
   Iată câteva strategii care dau o mână de ajutor acolo unde altele nu reușesc. Secretul stă în mișcare, cu sau fără diete de slăbire.
   Alocă timp pentru cardio 

   Sub denumirea de ”cardio” se ascunde de fapt orice activitate care antrenează inima și plămânii. I se mai spune antrenament aerob sau aerobic și generează o intensificare a ritmului cardiac pe o perioadă de timp ceva mai îndelungată.Un exercițiu aerob (cardio), spre deosebire de unul anaerob (de forță), se poate prelungi în timp. Tocmai această extindere temporală, după o vreme, încurajează corpul să recurgă și la energia depozitată sub formă de grăsime.Antrenamentul cardio reprezintă poate cea mai la îndemână opțiune nu doar de a face mișcare. Este și una dintre cele mai accesibile metode care te scapă de grăsimea corporală.
   Cine nu are o condiție fizică extraordinară se poate rezuma la mers pe jos, bicicletă, alergare ușoară, înot, stepper, coardă etc. Adică există și alternative mai accesibile în locul ședințe de aerobic de intensitate ridicată, cu exerciții foarte complexe și epuizante.
   Încearcă exercițiile de tip HIIT 

   Este vorba despre o formă avansată de antrenament pe intervale de intensitate. Totul constă în alternarea exercițiilor la un ritm foarte intens (exerciții anaerobe), cu exerciții de recuperare activă (exerciții aerobe la un ritm moderat).Intervalele au o durată scurtă, tocmai pentru a menține frecveța cardiacă la un nivel ridicat.În general, antrenamentele HIIT se prelungesc cel mult 30 de minute. Dar raportate la factorul timp, sunt considerate cele mai eficace.
   Consumul caloric și beneficiile pentru sănătate sunt comparabile cu ale unui antrenament cardio de 2 ori mai lung, tocmai pentru că:
   Activează metabolismul și deci consumul caloric; ”Acceseaza” caloriile provenite din depozitele de grăsimi; Arderile continuă și după încheierea antrenamentului. Pentru începători, există variate metode de a se iniția în HIIT, fiecare bazându-se pe succesiunea intervalelor explozive cu cele de recuperare:
   Alergare ↔ Mers; Pedalat rapid ↔ Pedalat ”slow”; Mers rapid ↔ Plimbare. Fă-ți curaj să ridici greutăți 

   Prin ceea ce descrie un antrenament anaerob, se acționează asupra masei musculare și forței. În general, femeile se feresc de aceste tipuri de exerciții, de teamă să nu ajungă la o siluetă de halterofil.Nicio grijă în acest sens. Silueta de halterofil se construiește mărind din ce în ce greutățile, în timp și cu multe suplimente care încurajează ”umflarea” mușchilor. Însă exercițiile cu greutăți contribuie și la slăbire chiar mai mult decât crezi:
   Facilitează creșterea musculară și îmbunătățesc compoziția corporală, mai bine-zis raportul dintre masa slabă și masa grasă; La fel ca în antrenamentele HIIT, arderile se prelungesc și la diverse ore de la întreruperea antrenamentului. Dezvoltarea mușchilor e posibilă în diverse moduri:
   Se poate folosi propria greutate (flotări, genuflexiuni, abdomene etc.); Se pot folosi gantere, haltere, benzi elastice și alte accesorii (acasă / la sală); Se poate lucra la aparate speciale, pe grupe de mușchi. Nu sta pe tușă timpul cât nu te antrenezi 

   Sedentarismul este unul dintre ”bolile” epocii moderne, cu efectele bine cunoscute, deloc încurajatoare. Iar faptul că 1 oră din 24 treci pe la sală sau mai faci mișcare nu te absolvă de ”vină”.Tot o persoană sedentară rămâi. Cu deosebirea că ești un sedentar care practică un sport 1 oră pe zi, iar restul de 23 nu. Metabolismul nu-l poți prosti atât de ușor să rămână alert și nici grăsimile să o apuce la sănătoasa.
   În locul scuzei că ai un job de așa natură că nu te lasă nicicum să te dezlipești de scaun, caută soluții:
   Ridică-te mai des poți și profită de pauzele pentru a face câțiva pași. Parchează mașina cât mai departe de casă, de serviciu, de mall etc. Folosește bicicleta, care, după cum vezi, e un optim antrenament cardio. În locul ascensorului, urcă pe scări, poate fi tot o ședință cardio. Propune-ti să parcurgi zilnic 10.000 de pași. Există brățări de fitness și aplicații pentru smartphone. Deci, nu e complicat. Cine caută și alte metode prin care să se elibereze de mai multă ”slaninuță” va primi și alte soluții. Dar cu altă ocazie. Deocamdată, asta a fost tot...
    
   Surse:
   https://www.muscleandfitness.com/nutrition/lose-fat/6-easy-ways-burn-more-fat 
   https://www.womansday.com/health-fitness/nutrition/g68/20-ways-to-burn-more-fat-1654/ 
   https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-hiit 

  • Câte calorii poți arde într-o partidă înflăcărată de amor?
   La ce mai e bun... SEXUL?
    
   În luna iubirii, ai liber la... SEX! Iar toată această treabă te va încânta încă și mai tare când vei cunoaște beneficiile sexului pentru slăbire.
   Pentru că da, o repriză de amor de cea mai bună calitate va pune pune pe fugă niște calorii. Și nu puține. Desigur, mai depinde de intensitate, de durată etc.
   Vom vedea pe parcurs cam tot ce te interesează, plus și alte câteva dintre efectele favorabile ale ”jocurilor” din dormitor.
   Beneficiile sexului pentru slăbire, dovedite științific 
   Activitățile intime de cuplu chiar au un super impact asupra metabolismului, în sensul că pot intensifica arderile. Așa cum diverse alte activități reușesc: alergarea, gimnastica aerobică, înotul etc. Se întâmplă odată cu creșterea ritmului cardiac.
   Deci, te ajută să mai consumi niște calorii, iar în timp, chiar să te debarasezi de niște kilograme. Sunt motive excelente să le ”practici” zilnic dacă poți și ai cu cine, chiar și de mai multe ori pe zi.
   Doar să nu-ți imaginezi că din câteva mișcări de șolduri vei consuma la fel de multe calorii ca la un maraton. Nici că după 2-3 ședințe ”fierbinți” vei scăpa de toate șunculițele de pe coapse și din jurul taliei. E nevoie de mai mult.
   Dar ce contează este că se poate îmbina utilul cu plăcutul. O partidă de sex pasional, intens și îndelung e unul dintre cele mai incitante și totodată... excitante metode să te pui în mișcare și să accelerezi consumul caloric. Au dovedit-o studiile științifice.

   Ce spun cercetătorii despre beneficiile sexului pentru slăbire? 
   ”Mințile luminate” ai Universității din Montreal, Canada, au luat în colimator 21 de cupluri tinere, heterosexuale, active din punct de vedere sexual. Toți membrii grupului aveau vârste cuprinse între 20 și 30 de ani.
   Pentru monitorizare, au folosit brățări de fitness, dispozitive care înregistrează ritmul cardiac și diverși alți parametri relevanți în algoritmul de calculare a caloriilor.
   Consumul energetic a fost apoi comparat cu ceea ce se întâmplă într-o altă activitate de tip aerob. Același grup de perechi amorezate a alergat la o intensitate moderată, câte 30 de minute.
   ”Deznodământul” nu a lăsat loc de interpretări, fiind cât se poate de elocvent:
    În timpul a 25 de minute de ”dansuri” erotice, ”Evele” au scăpat de circa 69 de calorii, în timp ce ”Adamii”, de 100 fiecare; Pe durata alergărilor pe bandă, în 30 de minute, femeile au pierdut o medie de 213 calorii, în timp ce bărbații, de 276 de calorii. Rezultatele au fost publicate în revista PLOS ONE și au prezentat consumul energetic la cupluri tinere, de constituție normală, fără probleme de sănătate. De asemenea, concluziile au dovedit că activitatea sexuală poate fi un antrenament ca oricare altul privit din prisma arderilor.
   Cum pot sesiunile amoroase stimula metabolismul și accentua slăbirea? 
   Deși există, beneficiile sexului pentru slăbire nu sunt la fel de vizibile în cazul tuturor sau în orice condiții. Dar se pot amplifica. Ca să te bucuri de mai multe calorii ”exportate” la următoarea ”tăvăleală”, iată ce poți face:
   Ridică ”ștacheta” – Cu cât sexul are un ritm mai alert, cu cât e mai ”încins”, cu atât va răsplăti cu mai multe beneficii.  Prelungește durata – O altă modalitate prin care vei încuraja arderile constă în ”exerciții” cât mai lungi ca timp în pat. Schimbă des pozițiile – Rutina e contraproductivă. Așa că, acționează cu inventivitate și treci rapid de la o poziție la alta. Fii tu partea activă – Întotdeauna, jumătatea activă a cuplului reușește să performeze mai mult la nivel de consum caloric. ”Condimentează” actul în sine – Transformă sexul într-o activitate cât mai dinamică. Accesorizează cu senzualitate, provoacă-ți partenerul / partenera cu fel și fel de mișcări lascive, cu atingeri în cele mai sensibile și neobișnuite zone, cu săruturi pasionale și masaje erotice.
   La ce mai sunt bune relațiile intime? 

   Beneficiile sexului nu se rezumă strict la metabolism, formă fizică și kilograme, ci continuă și spre alte dimensiuni. Pentru că SEXUL, printre altele:
   1. Reduce tensiunea arterială – Este o veste importantă pentru persoane hipertensive;
   2. Diminuează riscurile de infarct miocardic – Constituie un alt factor de luat în considerare;
   3. Scade și riscurile tumorilor de prostată – Problema devine mai frecventă odată cu vârsta;
   4. Potențează sistemul imunitar – Activitatea stimulează protecția împotriva patogenilor;
   5. Ameliorează durerea – Este meritul unor hormoni care pot bloca semnalele dureroase;
   6. Atenuează stresul și tensiunea musculară – Intimitatea încurajează sinteza endorfinelor;
   7. Combate insomniile – Oboseala și relaxarea de după favorizează starea de somnolență;
   8. Previne incontinența urinară la femei – Sexul are acțiune benefică asupra mușchilori pelvieni;
   9. Protejează capacitățile mentale – Se întăresc mai cu seamă memoria și capacitatea decizională;
   10. Are efect anti-aging – Este meritul unor hormoni care oxigenează și revitalizează pielea.
    
   Surse:
   https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/how-many-calories-does-sex-burn 
   https://www.msn.com/en-ca/health/wellness/how-many-calories-does-sex-burn/ar-AADpAdT 
   https://www.mirror.co.uk/lifestyle/health/21-reasons-you-should-sex-2043200 

  • Cât de des ar trebui să mâncăm zilnic pentru a pierde în greutate?
   Înfometarea este o metodă bună pentru a slăbi?
    
   Să stii când să mănânci poate fi complicat, cu atât de multe informații, și foarte multe fiind contradictorii. Dacă v-ați mai documentat despre pierderea în greutate și diferite diete concepute special pentru a pierde kilogramele nedorite, a-ți observat că multe din acestea includ și perioade în care mancarea lipsește complet. Alți specialiști recomandă să mâncați la fiecare două ore pentru un metabolism stimulat și a evita înfometarea. Unii spun că puteți mânca doar trei mese pe zi fără gustări între ele pentru a atinge și a menține o greutate sănătoasă.
   Cu atâtea informații diferite nu rămâne decât sa ne întrebăm:
   Dacă nu măncăm există riscul să ne îngrașăm ? Și dacă este așa cât de des ar trebui să mâncăm? Din ce motiv chiar dacă mănânci puțin te îngrași în continuare?  Pentru a putea găsi raspunsul la toate aceste întrebări citește în continuare.
   Înfometarea este o metodă bună pentru a slăbi?

   Este bine de știut faptul că dacă dorim să pierdem în greutate și să ne menținem pe termen lung, dietele drastice nu ne sunt de ajutor, acestea cauzând după o anumită perioada de timp creșterea în greutate.
   Motivele pentru care se poate întâmpla acest lucru sunt urmatoarele:
   dieta în sine este prea greu de menținut; varietate de alimente pe care le puteți consuma este limitată; corpul este lipsit de nutrienții esentiali de care are nevoie; lipsa nutrienților din organism duce la un consum redus de energie; corpul te poate influența să râvnesti la alimente cu un conținut mai ridicat de grăsimi și zahăr;  Și uite asa ajungem sa mâncăm mai multe calorii decat avem nevoie astfel provocând cresterea în greutate.
   Mulți dieticieni recomandă să mănânci la fiecare două-trei ore. Există mai multe motive pentru care acest program alimentar ar putea funcționa pentru pierderea în greutate, deoarece se evită:
   starea de înfometare; mâncatul cu poftă; alimentația necorespunzătoare;  încetinirea metabolismului, ca urmare, pierderea în greutate încetează și poate apărea creșterea în greutate; nivelul scăzut al glicemiei; tremuratul și iritarea; lipsă de focalizare; energie scăzută; niveluri scăzute de zahăr din sânge;
   Pe de altă parte alți specialisti nu sunt de acord cu mâncatul atât de des, motivând că dacă nu așteptam suficient de mult timp între mese pot apărea urmatoarele probleme :
    creșterea în greutate;  probleme digestive; un nivel ridicat de glucoză în sânge; influențarea negativă a sistemul vascular; adăugarea de mai multe calorii în procesul digestiv decât ceea ce este necesar; Experții care sunt împotriva mâncatului atât de des, explică faptul că, consumul mai puțin poate avea un efect asupra metabolismului, dar nu în modul în care credem. De fapt, ei cred că ideea că înfometarea va genera creșterea în greutate este „ridicolă”.
    Aceștia sunt de părere că restricția calorică poate avea un efect asupra ratei metabolice, dar asupra vitezei cu care slăbești, nu asupra pierderii în greutate sau nu. Totodată, consideră că persoanele care își doresc să slăbească nu vor câștiga în greutate prin restricționarea caloriilor, motivând prin faptul că „Dacă modul de înfometare ar fi un lucru real, atunci anorexicii ar fi grași ”.
   Pe scurt, nu ar trebui să se încerce niciodată să se mănânce mai mult pentru a evita înfometarea. Gustarea frecventă sau creșterea numărului de mese pe care le consumi în timpul zilei nu funcționează dacă vrei să slăbești. Când oamenii cresc numărul de ocazii de a mânca în timpul zilei, cresc greutatea corporală.
   Prin urmare, cât de des ar trebui sa mâncăm?

   Cea mai bună modalitate de a determina cât de des ar trebui să mănânci este să îți evaluezi programul și să ții un jurnal alimentar. Notează totul despre momentul în care ai cea mai mare probabilitate de a avea pofte alimentare și când ai cea mai mare probabilitate să simți foamea reală. Acestea sunt momente pentru a programa mese și gustări.
   Ar fi bine să vă notați și orele din timpul zilei cand vă simțiți fără energie. Este foarte probabil să fii deshidratat, flămând sau pur și simplu obosit în acele ocazii. Examinați-vă programul de somn pentru a vă asigura că sunteți bine odihnit, beți multă apă pentru a rămâne hidratat, apoi planificați-vă în sfârșit mesele astfel încât acele scurgeri de energie să apară mai puțin ca urmare a foamei.
   Perioada de timp pe care trebuie să o aștepți între mese, depinde de nivelul tău de activitate, starea de sănătate și de cerințele tale nutritive. De exemplu, persoanele cu afecțiuni cronice de sănătate precum diabetul au, de obicei, un plan alimentar strict și mănâncă în același timp în fiecare zi pentru a-și stabiliza nivelul de zahăr din sânge.
   Programul tuturor este diferit. Nu vă faceți griji dacă programul dvs. de mâncare este diferit de ceea ce vedeți în reviste sau pe site-uri web. Ceea ce este cel mai important este calitatea dietei și sănătatea generală a organismului. Mâncați de câte ori aveți nevoie pentru a rămâne activ și sănătos. Însă alegeți alimente nutritive, cu un conținut redus de calorii în mod natural, pentru a menține aportul caloric în general.
   Surse:
   1. https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/ten-weight-loss-myths/
   2. https://www.trifectanutrition.com/blog/how-many-times-should-you-eat-a-day-to-lose-weight
   3. https://www.insider.com/how-often-should-i-be-eating-during-the-day-2018-5
   4. https://www.verywellfit.com/how-often-should-i-eat-3495751 

  • Faci mișcare? Ce e bine să mănânci și să bei după un antrenament la sală?
   Ce consumi după antrenament poate facilita atingerea obiectivelor și ajuta la recuperarea organismului după efort.
   Indiferent dacă scopul este să construiești masă musculară, să pierzi niște kilograme, să-ți menții silueta (sau cine știe ce alte motive mai au unii să ajungă prin săli de fitness sau la alergat), este complet eronat să te înfometezi.
   În timpul efortului fizic se pierd cantități importante de lichide (prin transpirație), precum și de nutrienți (sub forma caloriilor consumate). Ei bine, toate acestea trebuie reintegrate, altfel corpul se va răzvrăti împotriva ta.
   Ce consumi după antrenament așa încât să te recuperezi mai rapid? 
   E greu de dat un răspuns complet atâta timp cât oamenii fac mișcare din fel și fel de motive. Dar oricare sunt acestea, nimeni nu arde de dorința să-și chinuie corpul și mintea.
   În funcție de ceea ce consumi după antrenament, neplăcerile te vor ocoli sau nu.

   Cu alimentația potrivită:
   Îți vei simți corpul apt și în orele / zilele următoare, fără să întrerupi; Recuperarea va fi mai rapidă (nu ai nevoie de pauze lungi ca să-ți revii); Crampele și întinderile musculare nu te mai vizitează atât de des etc. Dar să nu te mai ținem pe jar... Iată cu ce produse poți compensa efortul fizic:
   1. Ouă 
   Ouăle sunt alimente foarte nutritive, bogate în proteine de valoare. Printre altele, încurajează metabolismul, facilitează formarea masei musculare și joacă un rol de bază în procesul de slăbire.
   De asemenea, conțin cantități reduse de grăsimi și carbohidrați, în caz că vrei să diminuezi ponderea lor în alimentația zilnică. Într-adevăr, multe diete se bazează pe un aport mic de lipide și glucide (de exemplu, dieta daneză), chiar sub valorile cerute de o alimentație echilibrată.
   2. Avocado 
   Dacă nu te-ai familiarizat cu avocado, află că e un super aliment bogat în acizi grași esențiali. Dar nu trebuie să fugi de grăsimi. Pentru ”repararea” articulațiilor și mușchilor chiar ne nevoie de grăsimi ”bune”.
   Nu lipsesc apoi proteinele, grupul de vitamine B și antioxidanți. Complexul de B-uri relansează metabolismul, iar compușii din urmă pun osul la treabă când e de luptat împotriva radicalilor liberi.

   3. Banane 
   Bananele constituie o extraordinară sursă de potasiu, unul dintre electroliții care se pierd transpirând. Deficitul de potasiu poate favoriza apariția crampelor musculare, acele mici contracții involuntare, total neașteptate și uneori deosebit de dureroase.
   De asemenea, conțin carbohidrați în cantități semnificative, în ciuda unui aport caloric modest. Astfel, bananele pot completa rezervele de glicogen ”arse” în timpul antrenamentelor.
   4. Cartofi dulci 
   Când vine vorba despre recuperarea după efort, cartofii dulci pot fi chiar cei mai buni prieteni. E meritul carbohidraților pe care-i conțin și care pot acoperi pierderile de glicogen, ”carburantul” depozitat în mușchi.
   Încă un lucru de care posibil că nu erai la cunoștință este că oboseala poate șubrezi sistemul imunitar. Și deși nu-ți vine să crezi, cartofii dulci (la fel, cerealele și fructele) pot susține imunitatea.
   5. Fulgi de ovăz 
   Despre cereale toată lumea știe că se recomandă să facă intre în regimul alimentar și numai datorită fibrelor ce vin în sprijinul tranzitului intestinal și faciliteaza senzația de sațietate. Atenție, așadar, și celor care caută diete de slăbire.
   Cât despre ovăz... Este una dintre cele mai complete cereale din punct de vedere al nutrienților și beneficiilor oferite. Fulgii de ovăz sunt sățioși, stabilizează valorile glicemiei și reprezintă oricând o sursă naturală de energie.
   6. Fructe de pădure 
   Probabil te aștepți să găsești în listă și alte alimente bogate în proteine (pe lângă ouă), gen carne sau pește. Dar fructele de pădure, cu tot ce oferă, confirmă că ce mănânci după antrenament nu se poate rezuma doar la proteine.
   Nu prea contează ce preferințe ai, deși e bine să recurgi la un mix de fructe de pădure. Oricum, sunt pline de antioxidanți, compuși esențiali în repararea fibrelor musculare din greu încercate în timpul mișcării.
   7. Apă 

   Cei din urmă vor fi cei dintâi. Apa ar trebui așezată pe un piedestal, independent de sporturi, sezon, scopul mișcarii, constituție etc. Pare atât de banală și totuși reușește să mențina nivelul de hidratare și să susțină energia până și în cele mai dure sesiuni de antrenament.
   În timpul efortului, se pierd lichide și odată cu ele cantități importante de electroliți (săruri minerale). Este vital să fie completate. În situația ideală, apa care se va bea după mișcare va fi egală cu lichidele pierdute.
   Un corp deshidratat din cauza aportului redus de lichide (dinainte și din timpul efortului) are mari șanse să obosească mai curând și să se confrunte cu amețeli și crampe musculare.
   Surse:
   https://www.muscleandfitness.com/nutrition/meal-plans/7-best-recovery-foods 
   https://www.health.com/nutrition/muscle-recovery-foods 
   https://www.foodnetwork.ca/healthy-eating/photos/best-foods-to-eat-after-workout/#!sweet-potato-toast-recipe 

  • Top 10 alimente cu un continut bogat de proteina animala
    
   1. Piept de pui
   Puiul este unul dintre cele mai consumate alimente bogate în proteine. Pieptul este partea cea mai slabă. Trei uncii (85 de grame) de piept de pui gătit, fără piele, vă vor oferi aproximativ 27 de grame de proteine și 140 de calorii.
   Unele studii arată că consumul de pui într-o dietă bogată în proteine vă poate ajuta să pierdeți în greutate. Cu toate acestea, aceleași beneficii se văd și atunci când carnea de vită este principala sursă de proteine.
   Este foarte bine cunoscut faptul că, calitatea nutritivă al unui pui depinde și de alimentația acestuia. Puii crescuți la pășune au un nivel mai ridicat de antioxidanți și omega-3.
   Pe lângă proteine, puiul este o sursă excelentă de niacină, vitamina B6, seleniu și fosfor.
   Conținut de proteine în 100 de grame: 31 de grame (80% din calorii).

   2. Piept de curcan
   Curcanul este o sursă scăzută de proteine. Pieptul este partea cea mai slabă a păsării.
   Trei uncii (85 de grame) de piept de curcan gătit, fără piele, conțin aproximativ 26 de grame de proteine și 125 de calorii.
   Carnea de curcan este, de asemenea, bogată în niacină, vitamina B6 și seleniu. De asemenea, este o bună sursă de fosfor și zinc.
   De asemenea, conține cantități mari de triptofan, cu ajutorul căruia se realizează sinteza serotoninei, un neurotransmițător important.
   Conținut de proteine în 100 de grame: 30 de grame (95% din calorii).
   3. Albușuri de ou

   După cum bine stiți, ouăle conțin și ele proteine de înaltă calitate.
   În gălbenușul ouălor se regasesc cea mai mare cantitate de vitamine, minerale și antioxidanți. Cu toate acestea, albusurile conțin cel puțin 60% din proteine dintr-un ou.
   O porție de o cană (243 de grame) de albus de ou oferă 27 de grame de proteine și doar aproximativ 126 de calorii.
   Conținut de proteine în 100 de grame: 11 grame (91% din calorii).
   4. Pește uscat
   Peștele uscat este o gustare gustoasă care se găsește în multe soiuri.
   Pentru o opțiune bogată în proteine, cu un conținut scăzut de grăsimi, alegeți codul, halibutul, eglefinul sau cambulă.
   Doar 1 uncie (28 de grame) de pește uscat poate furniza 18 grame de proteine.
   Peștele uscat are multe beneficii. De exemplu, este încărcat și cu vitamina B12, potasiu, magneziu, seleniu și alți nutrienți.
   Conținut de proteine în 100 de grame: 63 de grame (93% din calorii).
   5. Creveți

   Creveții sunt un aliment minunat pe care trebuie să-l incluzi în dieta ta.
   Este nu numai bogat în proteine, dar și sărac în calorii, carbohidrați și grăsimi. Trei uncii (85 de grame) de creveți conțin 12 grame de proteine și doar 60 de calorii.
   Crevetii sunt bogati în seleniu, colina si vitamina B12. De asemenea, conține cantități bune de niacină, zinc, vitamina E și vitamina B6.
   Mai mult, creveții conțin antioxidanți precum astaxantina, ceea ce reduce inflamația și deteriorarea oxidativă.
   Conținut de proteine în 100 de grame: 23 de grame (77% din calorii).
   6. Ton

   Tonul este foarte scăzut în calorii și grăsimi, ceea ce îl face un aliment aproape cu proteine pure.
   Trei uncii (85 de grame) de ton  gătit conține aproximativ 25 de grame de proteine și doar 110 calorii.
   Acesta, conține o cantitate semnificativă de vitamine B, dar și numeroase minerale precum magneziu, fosfor și potasiu.
   Tonul are și proprietăți antioxidante datorită cantităților mari de seleniu. Doar 3,5 uncii (100 grame) conțin 196% din valoarea zilnică.
   În plus, tonul este o sursă bună de acizi grași omega-3, care combate inflamația.
   Tonul tinde să conțină mercur, dar conținutul ridicat de seleniu ajută la protejarea împotriva toxicității cu mercur. Consumul de ton conserve o dată pe săptămână este probabil în siguranță.
   Însă, femeilor însărcinate și care alăptează nu este indicat să consume mai des decât o dată pe lună ton crud, fiert sau la grătar.
   Conținut de proteine în 100 de grame: 29 de grame (90% din calorii).
   7. Halibut
   Halibutul este un alt pește care este o mare sursă de proteine complete. Jumătate din file (159 grame) de halibut oferă 36 de grame de proteine și 176 de calorii.
   Halibutul de Alaska este, de asemenea, o sursă excelentă de acizi grași omega-3, ceea ce îl face un aliment antiinflamator eficient.
   Halibutul este, de asemenea, bogat în seleniu. În plus, are cantități bune de vitamine B3, B6 și B12 și minerale precum magneziu, fosfor și potasiu.
   Cu toate acestea, din cauza nivelului ridicat de mercur, nu ar trebui să mănânci halibut des.
   Ori de câte ori este posibil, cumpăra halibut proaspăt de la o piață locală de pește.
   Conținut de proteine în 100 de grame: 23 de grame (81% din calorii).
   8. Tilapia

   Tilapia este un pește popular, relativ ieftin. Este un pește alb, de apă dulce, care este o sursă excelentă de proteine, dar cu un conținut redus de calorii și grăsimi.
   Un file (87 grame) de tilapie poate conține până la 23 de grame de proteine și doar 111 calorii.
   Tilapia a ridicat unele controverse având în vedere raportul său mai ridicat între omega-6 și omega-3 decât alte tipuri de pești, la aproximativ 1: 1.
   Cu toate acestea, cantitatea de omega-6 într-o porție de tilapia nu este atât de mare pentru a fi un motiv de îngrijorare.
   Tilapia este de asemenea o mare sursă de vitamine B și minerale precum seleniu, fosfor și potasiu.
   Conținut de proteine în 100 de grame: 26 de grame (82% din calorii).
   9. Cod

   Codul este un pește cu apă rece, cu o carne delicioasă, albă plinată.
   Acest pește este plin de proteine. De asemenea, este săracă în calorii și are puțină grăsime. Trei uncii (85 de grame) au 16 grame de proteine și doar 72 de calorii.
   Codul este o sursă bună de vitamine B3, B6 și B12, precum și acizi grași omega 3 - care oferă beneficii pentru sănătatea inimii. Totodată, codul mai conține și seleniu, magneziu, fosfor și potasiu.
   Conținut de proteine în 100 de grame: 19 grame (89% din calorii).
   10. Pollock

   Merlan de Alaska (Pollock)   este un pește excelent, cu aromă ușoară. Cunoscut și sub denumirea de pollock walleye, acest pește alb este ambalat cu proteine.
   Trei uncii (85 de grame) conțin 17 grame de proteine și aproximativ 74 de calorii.
   Polockul de Alaska este o sursă excelentă de acizi grași omega-3. De asemenea, conține cantități mari de colină și vitamina B12, precum și mulți alți nutrienți.
   Interesant este că pollock-ul are unul dintre cele mai scăzute conținuturi de mercur din orice pește.
   Conținut de proteine în 100 de grame: 19 grame (88% din calorii).
   Concluzii
   Alimentele enumerate mai sus sunt bogate în proteine. Multe au și alte beneficii pentru sănătate datorită conținutului ridicat de omega-3, vitamine și minerale.
   Deoarece aceste alimente au un conținut ridicat de proteine, acestea sunt, de asemenea, foarte consistente, în ciuda faptului că sunt sărace în calorii.
   Din acest motiv, acestea sunt printre cele mai prietenoase alimente pe care le puteți mânca și totodată te pot ajuta sa pierdeți în greutate. Acestea putând fi incluse fără probleme în rețete zilnice, în special în ziua proteinelor a dietei Rina.
   Pentru a avea o diversitate mai mare asupra alimentelor ce contin proteine din dieta dumneavoastră descoperă și ce Alimente sunt bogate în proteină vegetală.
   Surse: 
   1.https://www.healthline.com/nutrition/10-foods-almost-pure-protein#section9
   2.https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174210/nutrients
   3.https://www.menshealth.com/uk/nutrition/a25725441/best-high-protein-foods/

  • Realitatea din jurul noului Coronavirus: Un pericol comparabil cu un al treilea război mondial 
   Odată cu noua formă de Coronavirus, pare-se că luna ianuarie a pus la grea încercare o-ntreagă planetă. Au fost 31 de zile pur și simplu extenuante: incendii colosale în Australia, ce au reușit să distrugă un întreg ecosistem; riscuri ale unui al treilea război mondial între SUA și Iran; apariția unui nou virus respirator capabil să extermine omenirea; moartea basketbalistului Kobe Bryant. Și 2020 e abia la început. Mai e timp vreo 330 de zile să se întâmple lucruri și mai grave.
   Alarmă Coronavirus: Cum se prezintă situația în lume? 

   Știrile de actualitate au adus în prim-plan câte puțin din fiecare tragedie menționată anterior (se adaugă și altele), atât cât să ajungă pe tot anul.
   Potrivit publicației de știri în timp real CBS News, numărul persoanelor bolnave continuă să crească, la fel ca numărul deceselor, din păcate. Fiecare update adaugă noi suflete răpuse de virusul ucigaș.
   Sâmbătă, 1 februarie, se confirmă aproape 12.000 de cazuri în lume, virusul trecând granițele a peste 20 de state. Doar în China, cifra îmbolnăvirilor se apropie de 11.800, în timp ce alte noi îmbolnăviri se semnalează în SUA și Germania.
   Până în prezent, virusul mortal a făcut cel puțin 260 de victime umane, toate din China, majoritatea rezidente în provincia Hubei.
   Orașul Wuhan, provincia Hubei, este locul unde la sfârșitul lui decembrie 2019 s-au identificat primele cazuri ale noului Coronavirus (2019-nCoV). Într-o primă fază, au fost semnalați pacienți cu forme grave de boli pulmonare, analizele ducând apoi la descoperirea agentului infecțios viral cu potențial letal.
   Ulterior, pentru a reduce riscurile de răspândire a patogenului, guvernul statului chinez a dispus izolarea zonei-focar de infecție și a numeroase alte regiuni. De asemenea, a inițiat diverse alte măsuri pentru siguranța populației.
   Adevărul este însă că pentru mulți a fost sau va fi în continuare prea târziu.
   Răspândirea noului Coronavirus se explică și prin izolarea lui tardivă 

   Prezența agentului viral periculos se confirmă cu certitudine abia în ultimele zile ale anului 2019. Și numai începând cu 20 ianuarie anul curent, autoritățile chineze declară că ar fi la cunoștință cu diverse cazuri de contaminare de la o ființă umana la alta.
   Din câte rezultă, virusul a infectat mai întâi unele specii de animale, transmițându-se ulterior și ”rasei superioare”.
   În cele aproximativ 3 săptămâni câte au trecut de la descoperirea virusului până la analizele aprofundate ce au dovedit transmiterea între ființele umane, nicăieri în China nu s-a dat curs vreunei măsuri particulare de precauție.
   Înseamnă că în tot acest răstimp, în orașul Wuhan și-n zonele limitrofe au ajuns numeroase persoane. Iar altele au plecat, posibil infectate, ducând cu ele mai departe și virusul letal, fără să aibă habar de ”încărcătura clandestină” purtată.
   Nici nu e de mirare dacă nu și-au dat seama de pericolul nevăzut care le atacă sistemul respirator.
   Virusul 2019-nCoV face parte din familia Coronaviridae și nu-și face simțită prezența în corpul gazdei din primele ore. Pot trece până la 7 zile din momentul contaminării până la cele dintâi simptome specifice și până când poate pătrunde în aparatul respirator al altei persoane.
   Cum se prezintă situația referitor la ”victimele” virusului? 

   Ținând cont de numărul cazurilor verificate și de răspândirea virusului în zeci de țări deja, realitatea se prezintă mai puțin infiorătoare decât pare la prima vedere. Până pe 31 ianuarie 2020, mai puțin de 1 persoană din 40 a pierdut lupta cu agentul patogen.
   Statisticile de până acum arată că rata mortalității pentru agentul 2019-nCoV este inferioară comparativ cu alte tipuri de Coronavirus din trecut, mult mai periculoase, anume MERS și SARS.
   MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) devine letal pentru circa 33 – 40 % dintre bolnavi; SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) face ca decesul să survină la circa 1 dintre 10 persoane contagiate. Un fapt concret este sănătatea precară a victimelor. Potrivit declarațiilor venite din partea directorului general OMS (Organizația Mondială a Sănătății), Tedros Ghebreyesus, mulți dintre decedați sunt persoane în etate.
   Aceștia, la data infectării, sufereau deja de patologii cronice, precum hipertensiune, diabet, ciroză hepatică sau Parkinson. Ceea ce a reușit virusul a fost să agraveze simptomele afecțiunilor și să compromită sistemul imunitar.
   Cu toate că nu există încă un vaccin, pe lângă atâtea știri descurajante, vine și una promițătoare.
   Cel puțin până acum, după cum arată evoluția maladiei, virusul are un potențial letal cu precădere printre vârstnici și bolnavi cronici. Impactul asupra copiilor, tinerilor și persoanelor de vârstă medie este minor. La fel, și asupra celor fără probleme majore de sănătate.

×
×
 • Create New...