Jump to content
Totul despre diete
 • Blog

  Informatii ce te ajuta indiferent de ce dieta urmam

  • Admin
   Regim hipocaloric - efecte negative 
    
   Ce efecte nefaste poate genera în corp o dietă prea restrictivă caloric? 
   Urmarea unui regim hipocaloric nu e mereu cea mai bună opțiune. Renunțarea la prea multe calorii, un timp prea îndelungat, poate avea un impact nefast asupra organismului. Iar rezultatele așteptate, ca de pildă slăbirea, să nu mai apară niciodată.Pentru cine dorește să piardă niște kilograme, cea mai eficace măsură consta în tăierea caloriilor.
   Logic, deficitul caloric obligă corpul să consume din rezervele energetice proprii. Dar excesul de zel nu are o bună reputație în toată această încercare de a ajunge la o greutate inferioară.
   Un regim hipocaloric poate compromite funcționarea corpului uman 
   Din nefericie, există și diete drastice, bazate pe programe alimentare cu mult mai puține calorii decât poate suporta organismul și de cât recomandă nutriționiștii.
   Problema nu e una crucială dacă durează câteva zile sau săptămâni. Ci când se prelungesc, până ce degenerează în probleme medicale grave.

   Deficitul caloric și instinctul de supraviețuire 
   Diminuarea excesivă a caloriilor necesare declanșează în organism niște semnale de alarmă. Simțind starea de criză, acesta începe să depoziteze grăsimile, adică fix straturile de care vrei să scapi.
   Din instinctul de supraviețuire păstrat din vremuri stră-stră-străvechi, conștiincios de altfel, corpul înmagazinează cantittatea maximă de nutrienți și totodată de calorii ce i se oferă cu fiecare îmbucătură ajunsă în sucurile gastrice.
   La mare căutare sunt lipidele sau grăsimile, macronutrienți care în fiecare gram încorporează nu mai puțin de 9 calorii. Comparativ cu cât poate ”concurența”, adică proteinele și carbohidrații (fiecare gram are 4 calorii), lipidele sunt surse extrem de prețioase de energie.Iar organismul are nevoie de energie ca să poată susține toate funcțiile de bază (digestie, respirație, flux sanguin etc.) și contracțiile musculare rezultate din activitatea fizică. Ce se întâmplă apoi este ușor de intuit.
   Deficitul favorizează starea de criză 

   Din cauza carenței de ”carburant”, pentru că nu poate periclita mecanismele esențiale vieții, corpul renunță la procesul de slăbire.
   Ba mai mult, condiția de criză și instictul de conservare îl forțează să încetinească și mai mult metabolismul bazal. Adică fix cantitatea de energie consumată în repaus.
   Așa se explică de ce un regim hipocaloric urmat în maniera exagerată poate duce la plafonări, inclusiv la blocarea scăderii în greutate.Dar absența ori limitarea slăbirii nu rămâne singura consecință negativă.
   La ce efecte poate duce un regim hipocaloric exagerat? 
   Oboseală accentuată 

   Lipsa de energie și starea de epuizare permanentă se numără printre primele efecte ale înfometării chiar și pe termen scurt. Cine nu mănâncă suficient se va simți obosit mai mereu.
   Dar necesarul caloric este greu de identificat. În medie, se poate porni de la 1.200 de calorii pentru femei și 1.800 de calorii pentru bărbați.
   Însă este vorba despre un minim, la care se adaugă și alte variabile. Fiecare persoană are o compoziție corporală diversă, la fel și alți parametri (greutate, înălțime) sau un alt nivel de activitate fizică (unii sunt mai sedentari, alții mai activi).
   Senzație de foame 
   Foamea intensă și mai ales poftele care pot însoți un regim hipocaloric au o explicație științifică. Diminuarea drastică a numărului de calorii afectează nivelul unor hormoni care controlează apetitul. Este vorba despre:
   Grelină, responsabilă de starea de foame; Leptină, răspunzătoare cu sațietatea. S-a constatat că tăierea caloriilor poate produce stări accentuate de foame și pofte atât la persoane normoponderale, cât și la cele supraponderale.
   Creștere în greutate 

   În mod abstract, programele alimentare foarte puțin permisive pot duce la îngrășare pe termen lung.
   Pe de o parte, se întâmplă din cauza încetinirii vitezei metabolismului. Odată ce corpul revine la rutina precedentă va face tot posibilul să conserve fiecare gram de grăsime introdus prin alimentație. Pe de altă parte, restricțiile calorice stimulează secreția cortizolului, hormonul stresului.Totodată, studiile arată corelația între nivelulul cortizolului, percepția de foame și mărirea stratului de grăsime abdominală.
   Carențe nutriționale 
   Mecanismul de slăbire impune o alimentație hipocalorică. Însă când aceasta devine o rutină și regimul se prelungește, foarte probabil, încep să se verifice tot felul de lipsuri printre rezervele de macro și micronutrienți.În general, se constată un minus la carbohidrați și la proteine. Apoi, tot pe pierdere pot fi stocurile de calciu și magneziu, de vitamina A și de B-uri.Pentru a nu lăsa organismul să sufere din cauza privării de nutrienții esențiali, National Institutes of Health a creat un tabel cu substanțele nutritive, iar în corespondența fiecăreia, doza zilnică recomandată (DZR), valabilă la persoanele sănătoase, de greutate medie.
   Probleme medicale serioase 
   O consecință a insuficienței nutriționale poate fi apariția unor probleme de sănătate sau / și complicații ale celor deja existente.Poate fi vorba despre tulburări și afecțiuni fizice și mentale, precum:
   Constipație; Anemie; Infertilitate; Dureri de cap; Căderea părului; Reducerea densității osoase; Pierderea masei musculare; Anxietate și iritabilitate; Stări depresive; Dificultăți de concentrare; Slăbirea imunității; Disfuncții ale tiroidei; Probleme dentare etc. Bun de știut! 
   Toate aceste indicii ar trebui să dea de gândit oricui plănuiește să slăbească. Înfometarea fără dram de măsură nu e tocmai o idee inteligentă. Iar pentru câteva kilograme în minus nu merită asumarea atâtor riscuri. Greutatea ideală se poate atinge slăbind treptat, nu dintr-odată, prin diete hipocalorice controlate și echilibrate din punct de vedere al nutrienților.
    
   Surse:
   1. https://www.everydayhealth.com/weight/fewer-calories-stalls-metabolism.aspx 
   2. https://www.livestrong.com/article/503094-risks-of-not-enough-calories/ 
   3. https://www.healthline.com/nutrition/signs-of-not-eating-enough 

  • 11 condimente care vă pot ajuta să pierdeți în greutate
   Nu este un secret că ceea ce puneți pe farfuria dvs. joacă un rol important pentru pierderea în greutate. Dar ceea ce păstrezi în raftul cu condimente poate fi la fel de important. Multe plante aromatice și condimente s-au dovedit a lupta cu poftele și a stimula arderea grăsimilor și pierderea în greutate. Iată 11 condimente uimitoare care te pot ajuta să slăbești.
   1. Schinduf

    Schinduful este un condiment comun gospodăresc derivat din Trigonella foenum-graecum, o plantă aparținând familiei leguminoase. Mai multe studii au descoperit că schinduful poate ajuta la controlul apetitului și la reducerea aportului alimentar pentru a sprijini pierderea în greutate.
   Un studiu realizat pe 18 persoane a arătat că suplimentarea cu 8 grame de schinduf au crescut zilnic sentimentele de sațietate și reducerea foametei și a consumului de alimente, comparativ cu un grup de control . Un alt studiu mic a descoperit că administrarea extractului de semințe de schinduf a scăzut aportul zilnic de grăsime cu 17%, comparativ cu un placebo. Aceasta a dus la un număr mai mic de calorii consumate pe parcursul zilei . 
   2. Ardeiul Cayenne

   Ardeiul Cayenne este un tip de ardei iute, folosit popular pentru a aduce o doză picantă de aromă în multe feluri de mâncare. Contine compusul capsaicina, care ofera ardeiului cayenne iuțeala specifică și oferă numeroase beneficii pentru sănătate.
   Unele cercetări arată că capsaicina poate stimula ușor metabolismul, crescând numărul de calorii pe care le arzi pe parcursul zilei . Capsaicina poate reduce, de asemenea, senzația de foame pentru a promova pierderea în greutate. Un studiu mic a descoperit că administrarea de capsule cu capsaicină a crescut nivelul de plenitudine și a scăzut aportul total de calorii . Un alt studiu realizat în 30 de persoane a arătat că consumul unei mese care conține capsaicină reduce nivelul de grelină, hormonul responsabil pentru stimularea foamei .
   3. Ghimbir

   Ghimbirul este un condiment obținut din rizomul plantei cu ghimbir înflorit, Zingiber officinale. Adesea folosit în medicina populară ca remediu natural pentru o mare varietate de afecțiuni, unele cercetări indică faptul că ghimbirul ar putea ajuta și la pierderea în greutate. Descoperă și ce efecte benefice pot avea asupra siluetei dacă consumăm ghimbir cu lămâie.
   O revizuire a 14 studii umane a arătat că suplimentarea cu ghimbir a scăzut semnificativ atât greutatea corporală, cât și grăsimea abdominală . Alte 27 de studii umane, la animale și în eprubetă au concluzionat, de asemenea, că ghimbirul poate ajuta la scăderea greutății prin creșterea metabolismului și a arderilor de grăsimi, în timp ce scade simultan absorbția de grăsime și pofta de mâncare .
   4. Oregano

   Oregano este o plantă perenă care aparține aceleiași familii de plante ca menta, busuiocul, cimbrul, rozmarinul și salvia.
   Conține carvacrol, un compus puternic care poate ajuta la stimularea pierderii în greutate. Un studiu realizat la șoareci, pe o dietă cu conținut ridicat de grăsimi, care conține carvacrol sau nu a constatat că cei care au primit carvacrol au obținut semnificativ  greutate corporală  și grăsime corporală mai mică decât grupul de control.
   De asemenea, s-a constatat că suplimentele de carvacrol au un impact direct asupra unor gene și proteine specifice care controlează sinteza de grăsime din organism . Cu toate acestea, cercetările privind efectele consumului de oregano și carvacrol asupra pierderii în greutate sunt încă foarte limitate.  Lipsesc în special studiile bazate pe oameni.
   5. Ginseng

   Ginsengul este o plantă cu proprietăți care promovează sănătatea, care este adesea considerată o bază în medicina tradițională chineză. Poate fi clasificat în mai multe tipuri diferite, inclusiv coreeană, chineză și americană, toate aparținând aceluiași gen de plante de ginseng. Multe studii au sugerat că această plantă puternică ar putea ajuta la pierderea în greutate.
   Un studiu mic a descoperit că administrarea ginsengului coreean de două ori pe zi timp de opt săptămâni a dus la reduceri cuantificabile ale greutății corporale, precum și modificări ale compoziției microbiotei intestinale . În mod similar, un studiu realizat pe animale a arătat că ginseng a combătut obezitatea prin modificarea formării de grăsime și întârzierea absorbției intestinale a grăsimii . Cu toate acestea, sunt necesare studii pe scară largă, de înaltă calitate, pentru a examina impactul ginsengului asupra pierderii în greutate la omeni.
   6. Turmeric

   Turmericul este un condiment venerat pentru aroma sa, culoarea vibrantă și proprietățile medicinale puternice. Cele mai multe dintre beneficiile sale pentru sănătate sunt atribuite prezenței curcuminei, un produs chimic care a fost studiat pe larg pentru efectele sale asupra tuturor, de la inflamații la pierderea în greutate.
   Un studiu efectuat asupra a 44 de persoane supraponderale a arătat că administrarea curcuminei de două ori pe zi timp de o lună a fost eficientă în îmbunătățirea pierderii de grăsime, scăderea grăsimii abdominale și creșterea pierderii în greutate cu până la 5% . În mod similar, un studiu realizat pe animale a constatat că suplimentarea șoarecilor cu curcumină timp de 12 săptămâni a redus greutatea corporală și grăsimea corporală prin blocarea sintezei de grăsime .
   Cu toate acestea, rețineți că aceste studii utilizează o cantitate concentrată de curcumină, mult mai mare decât cantitatea prezentă într-o doză tipică de turmeric. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a examina modul în care turmericul în sine poate afecta pierderea în greutate.
   7. Piperul negru

   Piperul negru este un condiment obișnuit de uz casnic derivat din fructele uscate de Piper nigrum, un fel de viță de vie înflorită originară din India. Conține un compus puternic numit piperină, care furnizează atât aroma sa înțepătoare, cât și efectele potențiale de scădere a greutății.
   Un studiu a descoperit că suplimentarea cu piperină a ajutat la reducerea greutății corporale la șobolani în cadrul unei diete bogate în grăsimi, chiar și fără modificări ale aportului alimentar . Un studiu în epruvetă a arătat, de asemenea, că piperina a inhibat eficient formarea celulelor grase . Din păcate, cercetările actuale sunt încă limitate la studiile în eprubete și animale. Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina modul în care piperina și piperul negru pot influența pierderea în greutate la omeni.
   8. Scorțisoară

   Scorțișoara este un condiment aromatic obținut din scoarța interioară a copacilor din genul Cinnamomum.
   Este bogat în antioxidanți și oferă mai multe beneficii pentru sănătate. Unele studii au descoperit chiar că scorțișoara ar putea crește pierderea în greutate. Este deosebit de eficient în stabilizarea glicemiei, ceea ce poate ajuta la reducerea poftei de mâncare și a foamei . Citeste și despre cum ai putea să îți ajuți corpul sa lupte cu kilogramele în plus utilizând scorțișoara.
   Studiile arată că un compus specific găsit în scorțișoară poate imita efectele insulinei, ajutând transportul zahărului din fluxul sanguin la celulele dvs. pentru a fi folosit ca combustibil . Scorțișoara poate, de asemenea, să scadă nivelul anumitor enzime digestive pentru a încetini descompunerea carbohidraților .
   În timp ce aceste efecte pot reduce apetitul și pot duce la pierderea în greutate, este nevoie de mai multe cercetări pentru a studia efectele scorțișoarei direct asupra greutății.
   9. Extract din boabe de cafea verde

   Extractul din boabe de cafea verde se găsește frecvent în multe suplimente de slăbit. Este fabricat din boabe de cafea care nu au fost prăjite și are un conținut ridicat de acid clorogenic, ceea ce se consideră că are în vedere efectele sale posibile de scădere a greutății. Descoperă și beneficiile cafelei și cum îți ajută sănătatea și silueta. Un studiu a constatat că consumul de cafea verde a redus indicele de masă corporală (IMC) și grăsimea abdominală la 20 de participanți, chiar și fără modificări ale aportului caloric .
   Alte trei studii au concluzionat că extractul de boabe de cafea verde poate scădea greutatea corporală cu 5,5 kilograme (2,5 kg) în medie. Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat că calitatea și dimensiunea studiilor disponibile a fost oarecum limitată . Prin urmare, sunt necesare mai multe studii de înaltă calitate pentru a evalua eficacitatea boabelor de cafea verde la pierderea în greutate.
   10. Chimion

   Chimionul este un condiment obținut din semințele uscate și măcinate din Cuminum cyminum, o plantă cu flori din familia pătrunjelului. Este bine cunoscut pentru aroma sa deosebită de nucă, dar și de beneficii pentru sănătate, inclusiv potențialul de a accelera pierderea în greutate și arderea grăsimilor.
   Un studiu mic, de trei luni, a descoperit că femeile care au consumat iaurt cu 3 grame de chimen de două ori pe zi au pierdut mai multă greutate și grăsime corporală decât un grup de control . În mod similar, un studiu de opt săptămâni a raportat că adulții care au luat un supliment de chimen de trei ori pe zi au pierdut cu 2,2 kilograme (1 kg) mai mult decât cei care au luat un placebo .
   11. Cardamon

   Cardamonul este un condiment foarte apreciat, obținut din semințele unei plante din familia ghimbirului.
   Este utilizat la nivel mondial atât la gătit, cât și la coacere, dar poate, de asemenea, să suporte pierderea în greutate. Un studiu realizat pe animale a descoperit că pulberea de cardamom a ajutat la reducerea grăsimii abdominale la șobolani, în cadrul unei diete cu conținut ridicat de grăsimi, cu conținut ridicat de carbohidrați .
   În mod similar, un alt studiu realizat pe animale a arătat că cardamomul negru, în special, a fost eficient în reducerea atât a grăsimii abdominale, cât și a grăsimii totale a corpului la șobolani, într-o dietă bogată în grăsimi . Din păcate, majoritatea cercetărilor asupra potențialului de pierdere în greutate a cardamomului sunt limitate la studii la animale. Influența cardamomului asupra pierderii în greutate la oameni nu a fost încă investigată.
    
   Cum să folosești condimentele în siguranță
   Atunci când sunt folosite ca condiment pentru alimente, ierburile și condimentele menționate mai sus pot oferi o explozie de beneficii pentru sănătate, cu risc minim de efecte secundare. Doar nu depășiți limitele. Nu utilizați mai mult de o lingură (14 grame) pe zi și asigurați-vă că le asociați cu alimente întregi bogate în nutrienți pentru a ajuta la stimularea pierderii în greutate și mai mult.
   Dacă luați ierburi sub formă de supliment, este important să vă respectați doza recomandată pe pachet pentru a preveni efectele adverse. În plus, dacă aveți afecțiuni de sănătate subiacente sau luați medicamente, este mai bine să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice supliment. Dacă aveți efecte secundare negative sau simptome de alergie la alimente, întrerupeți utilizarea imediat și discutați cu un medic de încredere în asistența medicală.
   Concluzii:
   Pe lângă adăugarea unui pumn de aromă alimentelor preferate, s-a dovedit că multe plante și condimente cresc metabolismul, sporesc arderea grăsimilor și promovează sentimentele de plinătate. Diversificarea dulapului de condimente este un mod simplu și ușor de a crește pierderea în greutate cu efort minim. Asigurați-vă că combinați aceste plante aromatice cu o dietă bine rotunjită, echilibrată și un stil de viață sănătos, pentru a obține cele mai bune rezultate  cu pierderea în greutate.
   Surse :
   1. https://www.healthline.com/nutrition/weight-loss-herbs#section10
   2. https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/weight-loss/8-herbs-that-can-give-your-weight-loss-plan-a-boost/articleshow/63730601.cms
   3. https://www.livestrong.com/slideshow/1011432-10-herbs-spices-lose-weight/

  • 10 moduri simple și naturale de a vă îmbunătăți sistemul imunitar
    
   Conform Centrului pentru controlul bolilor, virusurile gripei continuă să facă rau în 41 de state. Ți-ai făcut vaccinul antigripal? Bine, fă-o din nou și anul viitor.
   Cu toate acestea, rețineți că și alți viruși provoacă boli respiratorii: virusuri parainfluenza, adenovirusuri, coronavirusuri, rinovirusuri ... fără a menționa bacterii precum Streptococcus.
   În ciuda faptului că întreaga planetă este plină cu microorganisme infecțioase, de cele mai multe ori, ești sănătos, nu? Acest lucru se datorează sistemului imunitar, care te apără de microbii care provoacă boli. Acum, în afară de recunoștință este foarte important să facem si noi ceva  pentru a optimiza funcția acelui sistem imunitar.

   1. Dormi suficient și gestionează-ți stresul. Privarea de somn și suprasolicitarea stresului cresc cortizolul hormonal, a cărui creștere prelungită suprima funcția imunitară.
   2. Evitați fumul de tutun. Acesta subminează apărările imune de bază și crește riscul de bronșită și pneumonie la toată lumea, precum și infecții ale urechii medii la copii.
   3. Bea mai puțin alcool. Consumul excesiv afectează sistemul imunitar și crește vulnerabilitatea la infecțiile pulmonare.
   4. Mănâncă o mulțime de legume, fructe, nuci și semințe, care vor oferi organismului tău nutrienții de care sistemul imunitar are nevoie. Un studiu efectuat la adulți mai în vârstă a arătat că stimularea aportului de fructe și legume a îmbunătățit răspunsul anticorpilor la vaccinul Pneumovax, care protejează împotriva pneumoniei Streptococcus.

   5. Luați în considerare probioticele. Studiile indică faptul că suplimentele reduc incidența infecțiilor respiratorii și gastro-intestinale. De asemenea, s-a dovedit că produsele lactate fermentate reduc infecțiile respiratorii la adulți și copii.
   6. Petrece mai mult timp afară. Lumina solară declanșează producția de vitamina D. a pielii. Vara, o expunere de 10-15 minute (faraă protecție solară) este suficientă. Cu toate acestea, din noiembrie până în februarie, lumina soarelui este prea slabă și puține alimente conțin această vitamină. Nivelurile scăzute de vitamina D se corelează cu un risc mai mare de infecții respiratorii. Un studiu din 2010 la copii a arătat că 1200 UI pe zi de vitamina D suplimentară au redus riscul de gripă A. Cu toate acestea, un studiu din 2012 care a implicat suplimentarea adulților cu cancer de colon cu 1000 UI pe zi nu a reușit să demonstreze protecție împotriva infecțiilor respiratorii superioare.
   7. Mănâncă usturoi. Usturoiul este un agent antimicrobian cu spectru larg și stimulent imunitar. Deoarece căldura dezactivează un ingredient activ cheie, adăugați-l la alimente chiar înainte de servire.
   8. Mâncați ciuperci medicinale, cum ar fi shiitake și maitake (uneori vândute ca „găină din pădure”). Un studiu recent a arătat că un extract concentrat de shiitake a îmbunătățit funcția imunitară la femeile cu cancer de sân.

   9. Încercați plante cu suport imunitar. Dacă aveți infecții recurente, luați în considerare consumul de plante care susțin imunitatea, cum ar fi eleuthero (Eleutherococcus senticocus), ginseng asiatic (Panax ginseng), ginseng american (Panax quinquefolius) sau astragalus (A. membranaceus).
   10. Faceți o tinctură de echinacea. Este bine să aveți la îndemână când virusurile respiratorii vă copleșesc.
   Rețetă adaptată din 500 de remedii de acasă testate în timp și știința din spatele lor.

   La un borcan se adaugă 1 cană rădăcină măcinată de Echinacea purpurearoot, o specie dovedită că îmbunătățește funcția imunitară și reduce moderat severitatea și durata simptomelor de răceală. Se adaugă 1½ cană de votcă și se amestecă. Dacă nu există 1 - 2 centimetri de vodcă stratificat deasupra rădăcinii , adăugați mai multe votcă. Se agită zilnic.
   După 4 săptămâni, strecurați prin tifon într-un borcan curat.
   La primul strănut, luați ½ linguriță de tinctură diluată în apă la fiecare două ore în timp ce este treaz. După două zile, reduceți doza la ½ linguriță de 3 ori pe zi, pe durata răcelii.
   Surse:
   1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3711972/
   2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24014734
   3. https://academic.oup.com/ajcn/article/91/5/1255/4597253
   4. https://academic.oup.com/ajcn/article/96/6/1429/4571488
   5. https://www.quartoknows.com/books/9781592335756/500-Time-Tested-Home-Remedies-and-the-Science-Behind-Them.html
   6. https://www.everydayhealth.com/columns/white-seeber-grogan-the-remedy-chicks/ten-simple-natural-ways-to-boost-immune-system/

  • 5 tipuri de alimente pentru îmbunătățirea sistemul imunitar
   Anumite alimente pot fi de ajutor pentru stimularea sistemului imunitar și prevenirea răcelilor și gripei. În acest articol veți descoperi  cinci tipuri de nutrienți de care sistemul imunitar are nevoie  și ce alimente conțin acesti nutrienti.
   Vitamina C

   Un nutrient esențial, vitamina C acționează ca un antioxidant. Antioxidantii ajută la lupta împotriva radicalilor liberi, un tip de moleculă instabilă cunoscută pentru a deteriora sistemul imunitar. Există câteva dovezi conform cărora vitamina C poate fi deosebit de utilă în stimularea sistemului imunitar al persoanelor aflate sub stres major. Totodată dacă silueta dvs. este și ea o prioritate ar trebui să știți că deficitul de vitamina C poate strica și cel mai bun plan de pierdere în greutate. Pentru a crește aportul de vitamina C, adăugați aceste alimente la dieta dvs.:
   citrice și sucuri (cum ar fi portocala și grapefruit) kiwi ardei roșii și verzi brocoli căpșune Vitamina E

   Ca și vitamina C, vitamina E este un puternic antioxidant. Cercetările sugerează menținerea unor niveluri ridicate de vitamina E este crucială pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos, în special în rândul persoanelor în vârstă. Citește și despre cum vă poate ajuta consumul de fructe cu coajă lemnoasă în lupta cu kilogramele în plus.
   Pentru a oferi corpului vitamina E necesară, consumați aceste alimente:
   ulei de germeni de grau migdale seminte de floarea soarelui alune de padure unt de arahide Zinc

   Zincul este un mineral esențial implicat în producerea anumitor celule imune. Institutele Naționale de Sănătate (NIH) avertizează că nivelul de zinc chiar ușor scăzut vă poate afecta funcția imunitară. Iată câteva surse alimentare de top de zinc:
   stridii iahnie de fasole caju tărâțe de stafide năut Carotenoidele

   Un alt tip de antioxidanți, carotenoizii sunt o clasă de pigmenți care se găsesc în mod natural într-o serie de plante. Când sunt consumate, carotenoidele sunt transformate în vitamina A (un nutrient care ajută la reglarea sistemului imunitar). Acestia se regăsesc în compoziția urmatoarelor alimente:
   morcovi nap caise papaya Mango Acizi grasi omega-3

   Acizii grași Omega-3 sunt un tip de acid gras esențial cunoscut pentru a suprima inflamația și a menține sistemul imunitar sub control. Deși nu se știe dacă omega-3 poate ajuta la combaterea infecțiilor (cum ar fi răceala comună), cercetările sugerează că omega-3 poate proteja împotriva afecțiunilor sistemului imunitar, cum ar fi boala Crohn, colita ulceroasă și artrita reumatoidă. Află și mai multe detalii despre ce propietăți au semințele de in și efectul lor asupra siluetei.
   Încercați aceste alimente bogate în omega-3:
   pește gras (inclusiv macrou, ton, somon, sardine, hering și păstrăv) seminte de in nuci Mai multe alimente pentru stimularea sistemului imunitar
   Pentru a vă menține sănătos sistemul imunitar, este important să  dormiți suficient, să faceți exerciții fizice în mod regulat și să vă gestionați stresul.
   Deși suplimentele care conțin doze mari de antioxidanți și alți nutrienți găsiți în alimentele întregi sunt adesea apreciate ca stimulatoare imunitare naturale, unele cercetări indică faptul că administrarea suplimentelor alimentare poate avea beneficii limitate pentru sistemul imunitar. (Dacă totuși vă gândiți să le luați, este bine să consultați mai întâi furnizorul de servicii medicale pentru a cântări avantajele și dezavantajele.)
   Pentru mai multe alimente care vă pot ajuta să vă stimulați sistemul imunitar, încercați să adăugați usturoi, alimente bogate în probiotice (precum iaurt și kefir) și ceai verde la dieta dvs.
   Surse:
   1. https://www.verywellhealth.com/types-of-foods-to-boost-your-immune-system-89020
   2. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system
   3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322412.php

  • Cum să gătești alimente sănătoase cu mai puține grăsimi și calorii
   Dacă doriți să reduceți grăsimea și caloriile din dieta dvs., cel mai bun lucru este să gătiți acasă. Pregătindu-vă propriile alimente, controlați tipul de ingrediente din alimente și dimensiunile porțiunii fiecărei mese. Dar chiar și mâncarea gătită acasă poate îngrașa dacă nu ești atent.
   Dacă sunteți serios în ceea ce privește alimentația sănătoasă, este inteligent să investiți puțin timp și energie în tehnici de învățare care fac carnea slabă, legumele cu vitamine și alte alimente bune pentru dvs., nu numai delicioase, ci și simplu de gătit.
   Dacă mâncarea dvs. este satisfăcătoare și savuroasă, este posibil să mâncați porții moderate și să obțineți totuși energia de care aveți nevoie pentru a rămâne activ toată ziua.
   Folosiți aceste sfaturi de gătit sănătoase pentru a pregăti mesele care vă vor ajuta să vă mențineți planul de slăbit. Iată câteva sfaturi.
                                                                                             
   Cum să gătești alimente sănătoase - Instrumente esențiale
   Alimentele cu conținut scăzut de calorii sunt mai ușor de preparat în mai puțin timp, dacă bucătăria dvs. este echipată cu câteva instrumente esențiale. Aceste elemente cheie care vă vor permite să faceți mese cu conținut scăzut de grăsimi într-o clipă. Dacă articolele nu sunt incluse în bugetul dvs. acum, țineți-le cont și adăugați-le pe lista de cadouri în timpul sărbătorilor.
   1. Vase de gătit antiaderent
   Unul dintre cele mai bune sfaturi pentru pierderea în greutate este să pregătești rețetele cu tigăi antiaderent. O mare parte din grăsimea folosită la prepararea meselor servește pentru a preveni lipirea în timpul procesului de gătit. Folosind cratițe antiaderentă, puteți adăuga o cantitate mică de ulei de măsline sau alte grăsimi sănătoase pentru a completa gustul mâncării dvs., dar veți reduce grăsimile inutile.
   Tigaile antiaderent, tigaile tip grill și cratițele facilitează procesul de curățare mai rapid și mai ușor. Dacă puteți economisi timp în bucătărie, veți avea mai multe șanse să continuați obiceiul gătitului sănătos acasă.
   2. Cântar de bucătărie
   Un cântar de bucătărie digital este o modalitate excelentă de a măsura dimensiunile și ingredientele. În timpul procesului de gătit, puteți tăia calorii și grăsimi utilizând porții exacte din fiecare ingredient. Măsurarea cu cupe și linguri lasă loc erorilor. Cu toate acestea, o scară digitală vă va ajuta să vă măsurați elementele cu precizie.
   Un cântar de bucătărie ieftin vă va ajuta, de asemenea, să determinați dimensiunile porțiilor după ce masa este pregătită. Sistemele de urmărire a alimentelor sunt cele mai precise dacă furnizați cantitatea exactă de mâncare pe care ați consumat-o. Cu un cântar de bucătărie, obținerea măsurării corecte este simplă și ușoară.
   3. Recipiente cu o singură servire

   Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru pierderea în greutate este controlul mărimii porțiilor. Mulți bucătari vor pregăti o rețetă mare, apoi vor păstra mâncarea în oala în care a fost pregătită. În timp ce acest lucru economisește timp pe termen scurt, poate însemna că mănânci mai mult decât ai nevoie la masă. Când îți este foame, este ușor să îți încarci farfuria dacă te servești dintr-un recipient uriaș de mâncare.
   Faceți ca eforturile dvs. de gătit sănătoase să fie suficiente pe tot parcursul săptămânii. Împărțiți un vas mare de mâncare în porții rezonabile ambalate perfect în recipiente cu o singură porție. Mini-mesele pe care le creați vor fi ușor de accesat atunci când vă grăbiți și sunt mult mai sănătoase pentru dvs. De asemenea, acestea sunt  mai scăzute în calorii și în sodiu decât mesele cu o singură porție pe care le achiziționați în secțiunea congelator din magazinul alimentar.
   4. Blender bun
   Cumpărarea unui blender bun este o investiție inteligentă. Bineînțeles, un blender vă va ajuta să faceți cu brio smoothie dimineața, dar există atât de multe alimente pe care blenderul dvs. le poate prepara. De exemplu, supele cremoase sunt usor de pregătit dacă ai un blender care are deja setările pentru supe prestabilite. Pur și simplu aruncați legumele aburite preferate în borcan, adăugați carne de pui , o cantitate mică de ulei (sau fasole ... vezi mai jos!) . În câteva minute, aveți o supă cremoasă, delicioasă și satisfăcătoare, care trebuie turnată în recipiente cu o singură porție și economisiți timp pentru prânz în timpul săptămânii. 
   Cum să gătești alimente sănătoase - idei practice și sfaturi
   După ce bucătăria este echipată, folosește aceste idei inteligente pentru a reduce caloriile și grăsimile din alimente, fără a sacrifica gustul. 
   Sos de mere. Gătirea propriilor fursecuri delicioase este, în general, mai sănătoasă decât achiziționarea de preambalate din magazin. Multe produse cumpărate din magazin conțin grăsimi care adaugă calorii și contribuie la colesterolul ridicat și bolile de inimă. Dar chiar și cele gătite acasă pot fi pline de grăsime. Pentru o preparare mai sănătoasă, încercați să folosiți sosul de mere în locul uleiului sau untului. Înlocuirea uleiului cu sosul de mere va reduce grăsimile și caloriile, dar poate schimba și textura produsului final. Înlocuirea funcționează cel mai bine în brioșe, batoane sau rețete de tort. Unele rețete de cookie-uri pot funcționa, de asemenea, dar pot necesita unele experimentări. Pentru început, schimbă o cantitate egală de sos de mere cu ulei. Efectuați ajustări după cum este necesar. Caută soiuri de mere cu conținut scăzut de zahăr pentru cele mai bune rezultate.
                                                                                    
   Supa bază de pui. În rețetele savuroase, supa bază de pui este un înlocuitor excelent pentru ulei, smântână sau unt. Aceasta ajută la menținerea alimentelor umede și împiedică lipirea alimentelor. De exemplu, atunci când prepară legume sote, un bucătar de restaurant ar putea adăuga ulei de măsline sau unt în tigaie pentru a adăuga aromă și ajutor în procesul de gătit. În schimb, folosind supa bază de pui, tăiați grăsime și tăiați calorii. Veți constata, de asemenea, că supa bază de pui vă va ajuta să oferiți amidonului o textură cremoasă. De exemplu, nu folosiți untul atunci când pregătiți piureul de cartofi și adăugați în schimb supa bază de pui cu sare scăzută. Bateți cartofii și adăugați sare după gust. Să faci hummus? Un sfat de gătit sănătos este să nu folosiți tahini (pasta de susan) care este încărcat cu calorii. În schimb, adăugați o cantitate mică de ulei de măsline și supă bază de pui pentru a obține o consistență cremă.
   Fasole alba. Unul dintre sfaturile mele preferate de pierdere în greutate este să folosesc fasole albă. Retetele de supe cremoase apeleaza deseori la smântână sau lapte integral pentru a obtine textura dorită. Dar fasolea albă  poate face același lucru fără a adăuga calorii sau grăsimi semnificative. Data viitoare când pregătiți supă cremă, cum ar fi de dovlecelul, morcov sau cartofi, pregătiți rețeta așa cum este indicat în rețeta originală. La sfârșitul procesului de gătit, la adăugarea cremei, luați o cutie de fasole albă și pasați fasolea folosind un procesor de alimente sau un blender. Adăugați cantități mici de piure în supa dvs. până când va satisface consistența dorită. Acest sfat de gătit sănătos va ajuta la reducerea grăsimilor și a caloriilor, adăugând în același timp proteine sănătoase în supa ta.
   Gătiti alimente sănătoase în cantități mai mari
   Gătitul în cantități mai mari economisește timp. Dar de multe ori, depozitarea alimentelor în recipiente mari poate duce la supraalimentare. Dacă îți este deja foame și ai nevoie să scoți o porție de supă dintr-un vas mare, este ușor să iei prea mult. Evitați acest scenariu în totalitate, împărțind rețeta mare în porții mici când ați terminat de gătit. Apoi, asamblați articolele în mese complete, cu conținut scăzut de calorii. De exemplu, gătește o oală cu supă cremoasă sănătoasă, împreună cu  legume sote și o porție de carne cu conținut scăzut de grăsime. Împărțiți fiecare rețetă astfel încât o singură porție din fiecare să fie ambalată și depozitată în frigider. La masă, luați doar pachetele de care aveți nevoie. Este ușor, comod și rapid.
   Un cuvânt de sfârșit
   Poate părea multă muncă pentru a practica gătitul sănătos acasă. Dar aceste sfaturi pentru pierderea în greutate vă vor ajuta să reduceți grăsimile și caloriile din fiecare dintre mesele dvs. Pe măsură ce te obișnuiești cu aceste sfaturi pentru gătit, vei învăța să economisești timp, te vei simți mai bine în ceea ce privește mâncarea pe care o consumi și vei avea un succes mai mare în programul tău de slăbit.
   Surse :
   1. https://www.verywellfit.com/cooking-tips-to-cut-fat-and-cut-calories-3495770
   2. https://www.healthline.com/nutrition/35-ways-to-cut-calories
   3. https://www.webmd.com/diet/features/10-ways-to-cut-calories-in-baking-recipes#1

  • Adevarul despre îndulcitori artificiali și pierderea în greutate 
   -Efectele acestora asupra sănătății-
    
   Dacă încercați să slăbiți, probabil căutați cele mai bune metode de a reduce caloriile din dieta dvs. Folosirea îndulcitorilor fără calorii în locul zahărului vă poate ajuta să creați un deficit caloric. Dar este indicat să folosiți îndulcitori artificiali pentru pierderea în greutate? Unii nutriționiști își fac griji că îndulcitorii artificiali provoacă creștere în greutate, nici decum pierdere în greutate. 
   Îndulcitori artificiali

   Există multe variante de îndulcitori artificiali din care să alegeți. Unii nu oferă calorii, în timp ce alții oferă o cantitate foarte mică, care nu afectează aportul caloric total zilnic. Acestea sunt câteva dintre mărcile populare:
   Nutrasweet, Equal sau Sugar Twin (Aspartame): de 200 de ori mai dulce decât zahărul Sweet and Low, Sweet Twin, Sweet’N Low, Necta Sweet(Zaharină): de 200-700 de ori mai dulce decât zahărul Truvia, PureVia, Enliten (variații Stevia): de 200-400 de ori mai dulci decât zahărul Splenda (Sucraloză): de 600 de ori mai dulce decât zahărul Sweet One, Sunett (Acesulfame Potassium sau Ace-K): de 200 de ori mai dulce decât zahărul Advantame: de 20.000 de ori mai dulce decât zahărul Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) oferă mai multe informații despre fiecare îndulcitor permis pentru utilizarea în alimentele și băuturile pe care le consumi.
   Îți pot afecta îndulcitori artificiali sănătatea?
   Mulți consumatori sunt preocupați de efectele secundare ale îndulcitorilor artificiali. Problema siguranței îndulcitorilor este însă foarte controversată. Așadar, dacă doriți să știți dacă îndulcitorii artificiali vor avea efecte negative asupra sănătății, răspunsul va depinde probabil de cine întrebați.

   Unii îndulcitori de mare intensitate sunt considerați siguri pentru consum , potrivit FDA. Acestea includ:
   Zaharina Aspartamul Potasulfam potasiu (Ace-K) Sucraloza Neotame Advantame De asemenea, FDA consideră că glicozide steviol extrem de purificat (Stevia) este în general recunoscut ca sigur.
   Deci, ce îndulcitori ar putea fi nesiguri? În Statele Unite, FDA interzice utilizarea ciclamatului, chiar dacă îndulcitorul este utilizat în alte țări. Și extractele de Stevia cu frunze întregi și brute nu sunt de asemenea permise pentru utilizare ca îndulcitori.
   Dacă aveți o afecțiune numită fenilcetonurie (PKU), este posibil ca corpul dvs. să nu reacționeze bine la aspartam. Din acest motiv, FDA spune că ar trebui să evitați sau să limitați alimentele și băuturile care conțin aspartam.
   Dar, deși FDA a stabilit că anumite produse sunt sigure pentru a fi utilizate, mulți experți în sănătate sunt încă neconvinși de acest lucru. Unii nutriționiști chiar spun că îndulcitori artificiali au și efecte secundare.
   Dr. Bruce Y. Lee, MD MBA, profesor asociat de sănătate internațională și director al Centrului Global de Prevenire a Obezității la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, MD, este unul dintre acești experți. Potrivit Dr. Lee, nutriționiști ar trebui să fie preocupați de efectele secundare ale îndulcitorului, chiar dacă sunt în general recunoscute ca sigure. "Aș recomanda să fii prudent cu privire la îndulcitorii artificiali. Îndulcitorii nou-introduși nu au fost suficient testați în studii pe termen lung asupra riscului pentru sănătate", spune el.
   Iar alți experți își exprimă îngrijorarea. Dr. Larry Goldfarb, DC, fondatorul Centrului Medical și Wellness din New Jersey, susține că au existat motivații politice și financiare în spatele aprobării anumitor îndulcitori. "Publicul a considerat că îndulcitorii artificiali sunt buni de utilizat și nu s-a dovedit că există efecte nocive. Cercetările au arătat exact opusul", spune dr. Goldfarb.
   Dr. Goldfarb remarcă, de asemenea, că unele studii au arătat o relație între aspartam și mai multe boli grave, inclusiv cancerul. Dar FDA neagă acest lucru, afirmând că „aspartamul este una dintre cele mai studiate substanțe din aprovizionarea cu alimente umane, cu peste 100 de studii care susțin siguranța acestuia”
   Îndulcitori artificiali ar putea cauza creșterea în greutate

   Chiar dacă nu sunteți preocupat de efectele negative asupra sănătății ale  îndulcitorilor, este posibil să nu doriți să le utilizați pentru pierderea în greutate. Unii nutriționiști - și experți - consideră că utilizarea îndulcitorilor artificiali poate provoca creștere în greutate, nu pierdere în greutate.
   Ani de zile, cercetătorii studiază modul în care corpul și creierul nostru reacționează la îndulcitori cu conținut scăzut de calorii sau fără calorii. Unele studii au descoperit că atunci când consumăm acești îndulcitori, ajungem să consumăm mai multe alimente și astfel creștem numărul calorii în general.
   Unii oameni de știință cred că, deoarece îndulcitorii artificiali sunt mult mai dulci decât zahărul, ne antrenează creierul pentru a râvni la alimente din ce în ce mai dulci. În plus, pentru că acești îndulcitori nu furnizează calorii, oameni pot confunda semnale normale ale creierului care ne spun să încetăm să mâncăm atunci când am avut suficientă mâncare.
   Alți oameni de știință consideră că, consumul de mâncăruri îndulcite artificial ne oferă o scuză pentru a mânca mai multe alimente în general. De exemplu, dacă cumpărați prăjiturele pentru dietă, puteți fi tentat să mâncați mai multe dintre ele, deoarece s-ar putea să credeți că ele dăunează mai puțin programului de slăbit. Drept urmare, este posibil să consumi mai multe calorii.
   Dar nu toate studiile au arătat efecte negative ale îndulcitorilor artificiali. Unii cercetători au descoperit că atunci când persoanele care își doresc saă slăbească înlocuiesc alimentele și băuturile cu conținut ridicat de calorii și tratamente îndulcite cu calorii mai mici sau fără calorii, acestea taie calorii și pierd în greutate. Un cercetător a spus că rezultatele sunt cele mai dramatice atunci când treci de la băuturi bogate în calorii la băuturi  fără calorii.
   Deci, ce ar trebui să știi  dacă îți doresți să scazi în greutate? Oamenii de știință spun că încercarea de a studia comportamentul alimentar este prea complicată pentru a da răspunsuri exacte. Chiar dacă un studiu spune că îndulcitorii artificiali pot funcționa pentru pierderea în greutate, experiența dvs. poate fi diferită. Așadar, pentru a găsi cel mai bun plan pentru sănătatea și bunăstarea dvs., poate doriți să vă gândiți la modul în care utilizați îndulcitori artificiali în dieta dvs.
   Esti indicat  să utilizați îndulcitori artificiali pentru pierderea în greutate?

   Dacă în prezent mâncați o mulțime de alimente cu zahăr, schimbul pentru alimente cu îndulcitori artificiali poate fi un prim pas rezonabil. Acest proces vă poate ajuta să deveniți mai grijuliu cu privire la alegerile alimentare și mai atent la planificarea mesei.
   „În mod ideal, cel mai bine este să reduceți cât mai mult pe toți îndulcitorii. Dar nu toată lumea poate face asta”, spune Lee. "Deci, dacă nu există alte opțiuni, atunci puteți lua în considerare trecerea temporară către îndulcitori artificiali din zahăr. Dar, în cele din urmă, este mai bine să treceți la mijloace naturale și să reduceți îndulcitorii în general."
   Dacă deveniți atenți la poftele și alegerile alimentare vă poate ajuta să vă reduceți dependența de îndulcitori. De exemplu, s-ar putea să doriți o băutură  sau o cafea dulce după-amiaza pentru a vă crește nivelul de energie. Dar chiar dacă luați o băutură dietetică fără calorii, este posibil să faceți mai mult rău decât bine. O băutură cofeinizată îți deshidratează corpul, ceea ce poate provoca oboseală. Apa potabilă în schimb crește hidratarea, vă poate îmbunătăți nivelul de energie și oferă zero calorii.
   Sfaturi pentru reducerea îndulcitorilor

   Dr. Lee reamintește persoanelor care îsi doresc să slăbească, că pofta de dulce este un fenomen învățat. „Ca orice obișnuință, te poți re-antrena”, spune el.
   Și dr. Goldfarb este de acord că cel mai bun prim pas este reprogramarea papilelor gustative. Acesta oferă câteva sfaturi care vă ajută să vă reduceți dependența de dulciuri:
   Mănâncă jumătate din ceea ce vrei și mănâncă încet. Te vei simți plin dacă mănânci încet și apoi vei rezista tentației de a termina farfuria de mâncare doar pentru că este acolo. Mâncatul mai încet vă ajută burta și creierul să răspundă la alimentele pe care le-ați consumat. Mulți nutriționiști numesc această „alimentație atentă” și află că este una dintre cele mai bune metode de a reduce din zahăr și dimensiunile porțiilor în general. Faceți alegeri alimentare mai sănătoase. Includeți grăsimi sănătoase în dieta dvs., deoarece vă vor reduce pofta de zahăr. Adăugați avocado în sandwich sau salate sau mâncați o singură porție de somon sau ton pentru cină pentru a vă simți mai mulțumiți. Dă-ți un termen. Reduceți aportul de zahăr pe o perioadă de două săptămâni și apoi opriți-vă. Vei fi surprins cât de ușor este. Reducerea zahărului vă va oferi, de asemenea, spațiu în bugetul dvs. de calorii pentru a vă bucura de alimente mai nutritive, prietenoase cu dieta. Accesați experții dacă nu puteți tăia zahărul pe cont propriu. Căutarea sfaturilor unui dietetician sau nutriționist poate fi un loc bun pentru a începe. Îndulcitorii artificiali pot ajuta unele persoane să piardă în greutate. Dar mulți experți rămân îngrijorați de efectele secundare și de creșterea în greutate. Așadar, încercați să alegeți alimente naturale dulci, cum ar fi fructele integrale, pentru a vă satisface pofta de dulce și pentru a profita de vitaminele, mineralele și alte beneficii pe care le oferă alimentele întregi. 
   Surse:
   1. https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/additional-information-about-high-intensity-sweeteners-permitted-use-food-united-states
   2. https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/high-intensity-sweeteners
   3. https://www.verywellfit.com/artificial-sweeteners-for-weight-loss-good-or-bad-4052343

  • Îndulcitori naturali și artificiali
   Care este varianta cea mai buna cand vrei sa slăbesti sănătos?
   Din ce în ce mai mulți oameni depun eforturi  pentru a mânca mai bine în noul an, vorbim despre calorii - și mai precis, despre cum să le minimalizăm. O dată cu aceste eforturi apar și numeroase întrebări  despre zahăr/îndulcitori și care este cea mai potrivită variantă pentru persoanele care caută să slăbească și să transforme dieta în una sănătosă.  Dacă esti acest tip de persoană care își dorește să scape de kilogramele în plus, însă într-un mod sănătos, poți reusi acest lucru cu ajutorul renumitei Dieta Rina.
   Din păcate, cred că aceste întrebări despre tipurile de zahăr/îndulcitori întunecă întrebarea cea mai importantă: În general consumați prea mult zahăr? American Heart Association recomandă femeilor să consume cel mult 6 lingurițe (24 de grame) de zahăr adăugat pe zi, în timp ce bărbații să nu aibă mai mult de 9 lingurițe (36 de grame). Dacă depășiți aceste cantități de zahăr, vă puneți în pericol sănătatea, indiferent dacă zahărul vine sub formă de sirop de arțar, agave sau sirop de porumb cu fructoză ridicată. Pentru aceste persoane, prioritatea ar trebui să fie întotdeauna consumul de mai puțin zahăr prin reducerea alimentelor îndulcite și a băuturilor. Dulciurile pot fi foarte usor înlocuite cu ajutorul anumitor fructe care pot accelera chiar și scăderea în greutate . În plus ai diverse variante și pentru înlocuirea băuturilor pline de zahăr, dacă nu ai idee cum îți putem oferii câteva altervative de băuturi gustoase care îți pot oferi numeroase beneficii și pentru sănătate.
                                                                                                    
   În ceea ce privește cel mai bun tip de îndulcitori, este dificil să dați răspunsuri definitive, deoarece nu au existat suficiente studii de înaltă calitate, pe termen lung, care să compare efectele metabolice ale diferitelor tipuri de zahăr la oameni și studiile efectuate la animale și oameni au fost contradictorii. Multe dintre motivele pe care oamenii le folosesc pentru promovarea sau denigrarea anumitor zaharuri și înlocuitori de zahăr se bazează pe teorii științifice care nu sunt bine validate.
   Cu toate acestea, iată câteva detalii despre cei mai populari îndulcitori și unele implicații asupra sănătății pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când vă satisfaceți pofta de dulce:
   Îndulcitori „reali”: zahăr (zahăr de masă), sirop de arțar, miere

   Sunt de acord cu convingerea din ce în ce mai populară că cantități mici de îndulcitori „reali”din surse naturale este modalitatea ideală de a savura alimentele dulci. Adăugând câteva lingurițe din oricare dintre aceste zaharuri la iaurt, făină de ovăz, cafea sau ceai (dar nu TOATE aceste alimente în aceeași zi!), sau consumul unu-două alimente cu adaos de zahăr (cum ar fi cereale, înghețată, prăjituri , sau bomboane) pe zi este o abordare perfect rezonabilă. De asemenea, persoanele cu diabet se pot bucura de mici porții de tratamente cu îndulcitori „reali”, ca parte a unei diete sănătoase în general, cu condiția să țină cont de carbohidrații din planul lor alimentar. Însă evitarea consumului de zahăr este esențială pentru toată lumea, deoarece toate aceste zaharuri adaugă calorii goale de 50 până la 60 de calorii pe o lingură. Deoarece zahărul de masă, siropul de arțar și mierea sunt toate zaharuri adevărate, cresc zahărul din sânge rapid (la fel ca făina albă și alți carbohidrați rafinați), iar dacă sunt mâncați în exces, pot îngreuna menținerea unei greutăți sănătoase.
   Sirop de Agave

   Siropul de Agave merită menționat special pentru că conține cea mai mare cantitate de fructoză decât alți îndulcitori naturali - de fapt, poate ajunge la 90% fructoză. Pe de altă parte, fructoza nu crește zaharurile din sânge la fel de mult ca glucoza, ceea ce înseamnă că siropul Agave are un indice glicemic mai mic decât alți îndulcitori calorici. Totuși, beneficiul respectiv costă deoarece există unele dovezi că cantități mari de fructoză ridică nivelurile de grăsimi din sânge numite trigliceride, care pot contribui la alte probleme de sănătate precum boli de inimă, ficat gras și sindrom metabolic. Deși câteva lingurițe de sirop de Agave sunt în regulă (și oricum nu ar trebui să folosești mai mult decât atât), cu siguranță nu este un îndulcitor care să fie cautat datorită beneficiilor sale pentru sănătate.
   Sirop de porumb cu multa fructoza

   Siropul de porumb cu cantitate de fructoză ridicată nu conține de fapt mai multă fructoză decât zahărul de masă obișnuit (zaharoză), iar cele mai multe (dar nu toate) cercetări arată că organismul le prelucrează în mod similar, ceea ce sugerează că siropul de porumb cu o cantitate de fructoză ridicată nu este mai rău decât alte zaharuri adăugate. Prin urmare, siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză se găsește de obicei în alimentele hiper-procesate care nu sunt alegeri bune din multe alte motive. Tratează-l ca alte zaharuri adăugate și respectă-ți limitele zilnice prezentate mai sus.
   Îndulcitori artificiali: Aspartam, Sucraloză, Zaharină, Acesulfam de Potasiu

   Îndulcitorii artificiali nu furnizează calorii și carbohidrați, deci nu cresc zaharurile din sânge după mese, la fel cum fac zaharurile reale. Oamenii s-au bazat pe alimente fără zahăr și băuturi dietetice pentru a-i ajuta să slăbească de zeci de ani, dar un raport din 2012 al American Heart Association a descoperit că nu există suficiente dovezi care să confirme în mod concludent că înlocuirea zahărului cu îndulcitorilor artificiali  este o strategie eficientă de pierdere în greutate. In urma cercetărilor recente  sa ajuns la concluzia că îndulcitorii artificiali pot avea efecte metabolice nedorite, însă aceste teorii nu au fost încă validate. Cea mai bună abordare a limitării zahărului este reducerea cantității totale de zahăr consumate, în loc să înlocuiți băuturile zaharate și alimentele cu versiuni îndulcite artificial. Ïnsă, pentru persoanele care nu vor renunța absolut la consumul de băuturi cu aromă dulce, băuturile dietetice sunt o alegere mai bună decât cele încărcate cu zahăr.
   Indulcitor din Stevia

   Derivat din planta stevia, stevia este oferită ca o alternativă naturală, fără calorii, la îndulcitorii artificiali. Cu toate acestea, forma folosită în alimente, băuturi și pachete ambalate este de fapt un ingredient extrem de prelucrat și rafinat, nu un extract direct din plantă. Întreaga frunză și diferitele forme de extracții a steviei brute nu a fost încă aprobată de FDA ca aditivi alimentari din cauza problemelor de siguranță nesoluționate. De preferat sunt cantități mici de zaharuri reale decât stevia, dar în cele din urmă este o preferință personală.
   Alcooli de zahăr

   Alcoolii din zahăr se găsesc de obicei în dulciurile fără zahăr. Ele furnizează mai puține calorii și carbohidrați decât zahărul obișnuit și au un impact mai mic asupra glicemiei, deoarece sunt slab digerate. În timp ce alcoolii de zahăr pot fi o opțiune bună pentru diabetici, pot provoca crampe, diaree și suferință gastrointestinală generală dacă sunt consumate în cantități mari.
   Surse :
   1. https://well.blogs.nytimes.com/2014/09/17/artificial-sweeteners-may-disrupt-bodys-blood-sugar-controls/?_r=0
   2. https://www.everydayhealth.com/columns/johannah-sakimura-nutrition-sleuth/best-worst-sweeteners-weight-loss/
   3. https://ahajournals.org/doi/full/10.1161/cir.0b013e31825c42ee
   4. http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/HealthyDietGoals/Added-Sugars_UCM_305858_Article.jsp#.XdVFnEVKjOR×
×
 • Create New...