Jump to content
Totul despre diete
 • Sign in to follow this  

  Ai grijă de sănătatea ta cu ajutorul unei diete alcaline.

     (0 reviews)

  Admin

   

  Dieta alcalină

   

   Beneficiile acesteia asupra sănătății și siluetei

  Unii oameni au ajuns la concluzia  că dieta alcalină crește pH-ul organismului pentru a-l face mai puțin acid și mai alcalin. Susținătorii dietei spun că acest lucru promovează pierderea în greutate și luptă înpotriva mai multor boli cronice. Cu toate acestea, nu există dovezi care să demonstreze acest lucru.

  Unele cercetări sugerează că urmarea unei diete alcaline ar putea îmbunătăți sănătatea persoanelor cu boli renale. Cu toate acestea, nu realizează acest lucru schimbând pH-ul sângelui.

  Mai degrabă, dieta alcalină încurajează oamenii să mănânce mai multe fructe și legume și mai puțină carne procesată și produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi. Din acest motiv, dieta alcalină poate îmbunătăți în continuare sănătatea.

  Câteva studii arată, de asemenea, că consumul de alimente cu conținut scăzut de acid îmbunătățește sănătatea, chiar dacă acestea nu cresc pH-ul sângelui.

  În acest articol, ne uităm la afirmațiile din jurul dietei alcaline, indiferent dacă sunt adevărate sau nu și cum alimentele din dieta alcalină pot îmbunătăți sănătatea.

                                                                                            fructe si legume verzi

   

  În ce constă defapt dieta alcalină ?

  Dieta alcalină este cunoscută și sub denumirea de dieta acid-alcalină sau dieta de cenușă alcalină.

  Premisa sa este că dieta dvs. poate modifica valoarea pH-ului sau măsurarea acidității sau a alcalinității - a corpului.

  Metabolismul tău - conversia alimentelor în energie - este uneori comparat cu focul. Fiecare implică o reacție chimică care descompune o masă solidă. Cu toate acestea, reacțiile chimice din corpul tău se întâmplă lent și controlat. Când lucrurile ard, un reziduu de cenușă este lăsat în urmă. În mod similar, alimentele pe care le consumi lasă și ele un reziduu „cenușă” cunoscut sub numele de deșeuri metabolice. După cum se dovedește, aceste deșeuri metabolice pot fi alcaline - numite și neutre - sau acide. Susținătorii acestei diete susțin că deșeurile metabolice pot afecta în mod direct aciditatea corpului tău.

  Cu alte cuvinte, dacă mănânci alimente care lasă cenușă acidă, îți face sângele mai acid. Dacă mănânci alimente care lasă cenușă alcalină, îți face sângele mai alcalin. Conform acestei ipotezei , se crede că cenușa acidă te face vulnerabilă la tot felul de boli, în timp ce cenușa alcalină este considerată protectoare.

  Alegând mai multe alimente alcaline, ar trebui să poți să-ți „alcalizezi” corpul și să îmbunătățești sănătatea.

  Componentele alimentare care lasă o cenușă acidă includ proteine, fosfați și sulf, în timp ce componentele alcaline includ calciu, magneziu și potasiu ( 1*, 2*).

  Anumite grupuri alimentare sunt considerate acide, alcaline sau neutre:

  • Acide: Carne, păsări de curte, pește, lactate, ouă, boabe și alcool.
  • Neutral: grăsimi naturale, amidonuri și zaharuri.
  • Alcaline: Fructe, nuci, leguminoase și legume.

                                                                                  fructe si legume acide si alcaline

  Niveluri regulate de pH  ale corpului 

  Când discutați despre dieta alcalină, este important să înțelegeți pH-ul. Simplu, pH-ul este o măsurare a cât de acid sau alcalin este ceva.

  Valoarea pH-ului este cuprinsă între 0 și 14:

  • Acid: 0,0–6,9
  • Neutral: 7,0
  • Alcalină (sau de bază): 7.1–14.0

  Mulți susținători ai acestei diete sugerează că oamenii monitorizează pH-ul urinei, pentru a se asigura că este alcalin (peste 7) și nu acid (sub 7). Cu toate acestea, este important să rețineți că pH-ul variază foarte mult în interiorul corpului. În timp ce unele părți sunt acide, altele sunt alcaline - nu există un nivel stabilit.

  Stomacul dvs. este încărcat cu acid clorhidric, oferindu-i un pH de 2-3–5 - care este foarte acid. Această aciditate este necesară pentru a descompune alimentele.

                                                                               pH

  Pe de altă parte, sângele uman este întotdeauna ușor alcalin, cu un pH de 7,36–7,44 (3*). Atunci când pH-ul sângelui tău se încadrează în intervalul normal, poate fi fatal dacă este lăsat netratat (4*). Cu toate acestea, acest lucru se întâmplă numai în anumite stări de boală - cum ar fi cetoacidoza cauzată de diabet, înfometare sau consumul de alcool - și nu are prea multe legături cu dieta dvs. (5*, 6*, 7*).

   

  Beneficiile dietei alcaline asupra sănătății

  Nici o cercetare nu a demonstrat că dieta alcalină poate crește pH-ul sângelui.

  Cu toate acestea, unele cercetări sugerează că o dietă alcalină poate îmbunătăți sănătatea, deși nu în modul în care susțin susținătorii săi. Dietele alcaline reduc consumul de carne grasă și procesată de o persoană și încurajează oamenii să mănânce mai multe fructe și legume. Aceasta oferind mai multe beneficii pentru sănătate.

  Iată câteva dintre avantajele pe care le pot susține susținătorii dietei alcaline, iar cercetarea științifică le susține sau le respinge:

  Promovarea pierderii în greutate

  Multe strategii pot ajuta oamenii să slăbească. În cele din urmă, pierderea în greutate depinde de consumul a mai puține calorii decât poate corpul să ardă. Dietele mai scăzute în grăsimi și calorii pot promova pierderea în greutate, dar numai atunci când o persoană rămâne activă fizic și mănâncă o dietă sănătoasă cu varietate.

  O dietă alcalină tinde să fie redusă în calorii, deci poate ajuta oamenii să slăbească.

  Îmbunătățirea sănătății rinichilor

  Creșterea pH-ului urinei poate îmbunătăți sănătatea pentru unii oameni. Conform unui studiu din 2017, dieta tipică a oamenilor din Statele Unite este foarte acidă. Acest lucru poate suprasolicita rinichii. Pentru persoanele cu boală renală, o dietă cu un nivel mai scăzut de acid poate îmbunătăți simptomele sau chiar poate încetini cursul bolii.

  Pentru majoritatea persoanelor cu boli renale cronice, nu este necesară respectarea unei diete alcaline specifice. În schimb, poate fi simplă reducerea proteinelor, cum ar fi laptele, carnea și brânza.

  Prevenirea cancerului

  Unii susținători ai acestei diete susțin că poate inversa cancerul sau poate sprijini chimioterapia. Nu există dovezi științifice care să susțină aceste afirmații și niciun studiu nu a efectuat teste directe asupra acestei revendicări. Cu toate acestea, dovezi semnificative dintr-un studiu din 2010 sugerează că reducerea consumului de carne și consumul mai multor fructe, legume și cereale integrale ar putea preveni cancerul. Studiul a analizat datele din investigația europeană prospectivă din 2010 privind cancerul și nutriția. S-a descoperit că consumul de vitamina C, vitamina A, fibre și o dietă în stil mediteranean ar putea reduce riscul de cancer.

  Societatea Americană de Cancer (ACS) recomandă o dietă similară, dar nu identică, cu o dietă alcalină. ACS recomandă evitarea alimentelor procesate, a băuturilor răcoritoare și a multor alimente bogate în grăsimi. În schimb, este mai benefic să mănânci o dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale.

  Tratarea sau prevenirea bolilor de inimă

  În lume, bolile de inimă sunt principala cauză de deces. Factorii de viață care includ nutriția slabă și nivelul scăzut de activitate sunt contribuitori majori. O dietă alcalină poate ridica în mod natural nivelurile de hormon de creștere, dar cercetarea este preliminară și neconcludentă. Cercetările descoperă că hormonul de creștere susține compoziția corpului și scade factorii de risc ai bolilor cardiace.

  De asemenea, dietele alcaline tind să fie sărace în grăsimi și calorii, promovând în mod natural o greutate corporală sănătoasă și scăzând factorii de risc ai bolilor cardiace. Totodată, reduc sau elimină cărnile roșii și procesate, eliminând un aport major al bolilor de inimă din dietă.

  Îmbunătățirea nivelului hormonilor de creștere

  O mai bună sănătate a inimii este doar un beneficiu potențial de a avea niveluri mai mari de hormoni de creștere. Îmbunătățirea nivelului hormonilor de creștere poate promova, de asemenea, o mai bună funcționare a creierului, în special memoria și cogniția. Unele dovezi sugerează că hormonul de creștere îmbunătățește calitatea vieții generale.

  Cu toate acestea, dovezile care leagă o dietă alcalină de creșterea nivelului hormonilor de creștere sunt slabe. Unele studii au arătat că corectarea unui mediu puternic acid cu suplimente specifice precum bicarbonatul poate promova alcalinitatea, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că o dietă alcalină are beneficii similare.

  Îmbunătățirea durerilor de spate

  Câteva  cercetări sugerează că suplimentarea dietei cu minerale alcaline ar putea ajuta la simptomele durerilor de spate.

  Această cercetare nu testează în mod direct beneficiile unei diete alcaline, astfel încât nu este sigur dacă alimentele alcaline pot ajuta cu dureri cronice.

  Prevenirea osteoporozei

  Osteoporoza este un factor de risc major pentru fracturile osoase, în special la persoanele în vârstă și la femei. Unii susținători ai acestei diete spun că reduce cantitatea de calciu pierdută în urină și că aceasta reduce riscul de osteoporoză. Cu toate acestea, nicio dovadă științifică nu susține această afirmație.

  Acestea fiind spuse, consumul de mai multe fructe și legume poate îmbunătăți sănătatea oaselor. Dietele alcaline sunt bogate în aceste alimente. De asemenea, au tendința să fie săracă în proteine, ceea ce susține sănătatea oaselor și a mușchilor.

  Prin urmare, este puțin probabil ca o dietă alcalină să prevină osteoporoza. Dietele alcaline extrem de scăzute de proteine pot fi, de asemenea, un factor de risc pentru osteoporoză. O strategie mai bună este să consumi mai multe proteine, fructe și legume slabe.

  Promovarea mușchilor sănătoși

  Oamenii tind să piardă din masa musculară odată cu înaintarea în vârstă. Aceasta crește riscul de căderi și fracturi ale unei persoane și poate contribui și la slăbiciune și durere cronică. Un studiu din 2013 oferă dovezi preliminare că o dietă alcalină poate îmbunătăți sănătatea musculară.

  Cercetătorii au examinat 2.689 de femei într-un studiu pe termen lung în gemeni. Au descoperit o creștere mică, dar semnificativă a masei musculare în rândul femeilor, după o dietă mai alcalină.

  Care sunt alimentele alcaline și care trebuiesc evitate?

  Persoanele interesate să încerce o dietă alcalină ar trebui să mănânce mai multe alimente cu conținut scăzut de acid.

  Acestea includ:

  • fructe- citrice, curmale, stafide, grapefruit, roșii, pepener, smochine, banane coapte, avocado, migdale etc.
  • legume- ciuperci, spanac, ridiche neagră, castravete, broccoli, usturoi, ghimbir, fasole verde, varză, țelină, sfeclă roșie, orz, etc.
  • semințe
  • leguminoase, cum ar fi lintea
  • tofu

                                                                                 alimente alcaline

  Lintea, tofu și unele semințe sunt surse bune de proteine, dar este important să mănânci suficient pentru a compensa eliminarea produselor lactate și a cărnii.

  Persoanele interesate să încerce o dietă alcalină ar trebui să evite alimentele cu acid ridicat. Acestea includ:

  • produse lactate, cum ar fi brânza și laptele
  • hrana procesata
  • peşte
  • cafea
  • alcool
  • bauturi carbogazoase 

   Surse :

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23547550

  https://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(16)30188-1/fulltext

  https://www.healthline.com/nutrition/the-alkaline-diet-myth#ancestral-diets

  https://link.springer.com/article/10.1007/s00198-012-2203-7

  https://www.medicalnewstoday.com/articles/324271.php

  Edited by Admin

  Sign in to follow this  


  User Feedback

  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
  Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

  Guest

×
×
 • Create New...