Jump to content
Totul despre diete
 • Metabolism lent – Ce obiceiuri pot incetini metabolismul?

     (0 reviews)

  Admin

  6 Obiceiuri greșite de care nu-ți dai seama, dar îți încetinesc metabolismul

  În ultima vreme, ai început să pui pe tine kilograme și nu înțelegi de ce? Sau te afli la dietă și nu reușești să slăbești? Te-ai gândit oare că se poate să ai un metabolism lent?

  Analizând ”simptomele” (oboseală, hiperhidroză, tendință de îngrășare, etc.), nu este greu să-ți dai seama cât de activ sau de leneș este acest mecanism. Iar ca să-l pui în mișcare, de multe ori, ajunge să îndrepți proastele obiceiuri și acțiuni din rutina cotidiană.

  Ce factori pot încetini metabolismul?
  Multe dintre cauzele unui metabolism lent se regăsesc în rutina zilnică. Uneori sunt neașteptate și deloc simplu de intuit. Însă cunoașterea factorilor responsabili contribuie la înțelegera condițiilor favorizante. Pe de altă parte, îți va fi mai ușor să-l accelerezi.

  Printre aspectele determinante, cu un impact major, se numără:

  • Viața sedentară;
  • Lipsa somnului;
  • Ambientul prea cald;
  • Renunțarea la cafea;
  • Prea mult stres;
  • Lipsa de mișcare.

  1. Viața sedentară

  factori care pot încetini metabolismul-viata sedentara

  Pe prima poziție se află sedentarismul, absența oricărei activități fizice reducând consumul energetic al organismului. Dar pe lângă că este principalul inamic al sănătății, viața sedentară îi dăunează și metabolismului.

  Din păcate, mai mult de jumătate din orele de veghe se petrec la calculator ori în fața televizorului așteptând emisiunea preferată. Cu atâtea ”tentații” tehnologice, comportamentul este destul de previzibil.

  Și din păcate, multe job-uri coincid cu statul îndelung pe scaun. La fel se întâmplă cu elevii și studenții nevoiți să stea jos o bună parte din zi. Desigur, totul poate fi combătut simplu, făcând sport măcar 20 de minute pe zi.

  2. Lipsa somnului

  factori care pot încetini metabolismul-lipsa somnului

  În egală măsură, poate fi ”vina” nopților nedormite. Specialiștii recomandă 7-9 ore de somn pe noapte, depinde de vârstă. Cu mai puține, corpul nu reușește să-și încarce ”bateriile”, ceea ce înseamnă o carență acută de energie.

  Totodată, somnul influențează diverși hormoni:

  • Leptina, care reglează greutatea corpului;
  • Grelina, care controlează stimulii de foame;
  • Cortizolul, care este hormonul stresului.

  Când dormi puțin, nivelul primului hormon scade și al ultimilor 2 crește. Totul are ca efect:

  3. Ambientul prea cald
  Temperaturile ridicate încurajează depunerea adipozităților și blochează consumul caloric al organismului. Este un motiv în plus să încerci ca măcar acasă să nu transformi ambientul într-o seră.

  În momentul în care preferi confortul dat de gradele Celsius, te poți aștepta să ai metabolism lent. În schimb, se pare că cine doarme în camere răcoroase va arde mai multe calorii pe timpul nopții.

  Când aerul nu depășește 20 de grade, corpul continuă să ardă calorii, reușind să se mențină cald. Astfel, compensează diferențele de temperatură față de ambient. Evident, nu trebuie să exagerezi transformând casa într-un iglu.

  4. Renunțarea la cafea

  În general, lumea nu vede cu ochi buni ”prestațiile” cafelei. Însă în ciuda proastei ”reputații”, în realitate, băutura se prezintă sub o cu totul altă formă. Condiția este să se consume cu bun simț, fără excese.

  Băută cu moderație, printre altele, stimulează funcțiile cerebrale, conține numeroși nutrienți, reduce riscurile de diabet zaharat și de patologii cardiovasculare, contribuie la prevenirea maladiilor degenerative (Alzheimer, Parkinson).

  În plus, cafeaua are capacitatea să ”trezească” din letargie un metabolism lent. În mod indirect, favorizează procesul de slăbire. Așadar, nu-ți rămâne decât să te bucuri de savoarea fiecărei înghițituri.

  5. Prea mult stres

  factori care pot încetini metabolismul-prea mult stres

  Condițiile de stres, cauzate de frenezia vieții cotidiene sau de atribuțiile profesionale, conduc la neglijarea alimentației. În consecință, persoanele stresate tind spre mâncăruri nesănătoase ori să sară peste mese.

  Există o ”înclinație” spre mâncărurile de la fast food și spre dulciuri. ”Tendința” se contrapune cu alimentația echilibrată, care cuprinde toate categoriile de nutrienți, esențială pentru un metabolism activ.

  Totul este dublat de sinteza excesivă a hormonilor care se ocupă de reglarea senzațiilor de foame și de sațietate. În aceste situații, vei simți nevoia să mănânci tot mai mult și mai des, ceea ce are drept rezultat dublarea ”daunei”.

  6. Lipsa de mișcare

  Activitatea fizică reprezintă o componentă fundamentală în procesul de slăbire, mai ales pentru că reușește să revigoreze un metabolism lent. Însă nu ajunge să te miști, contează și cum o faci.

  De 3-4 ori pe săptămână, te poți dedica antrenamentelor de rezistență, decizie ce va influența favorabil viteza metabolismului bazal (cel care susține funcțiile vitale).

  Foarte bune sunt exercițiile aerobice de intensitate ridicată (ciclism, alergare, înot). Cu cât ritmul este mai alert, frecvența cardiacă va crește. Drept urmare, corpul va consuma mai mult oxigen și va arde mai multe calorii.

  Totodată, nu trebuie neglijată nici masa musculară. Înaintând în vârstă, aceasta începe să se diminueze. Pentru menținerea arderilor la un nivel ridicat, trebuie ”protejată”, întrucât este o mare ”amatoare” de calorii chiar și în stare de repaus.

   

  Surse:

  https://www.webmd.com/diet/obesity/ss/slideshow-slow-metabolism

  https://www.healthline.com/nutrition/6-mistakes-that-slow-metabolism

  https://www.healthline.com/nutrition/top-13-evidence-based-health-benefits-of-coffee

  https://www.healthline.com/nutrition/coffee-increase-metabolism  User Feedback

  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
  Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

  Guest

×
×
 • Create New...