Dieta Rina – Slăbește cu dieta de 90 de zile?

Dieta Rina este una dintre cele mai simple și totodată eficace metode de slăbire din câte există! Dar știi și de ce?

 • Pe toată durata regimului, poți recurge la absolut toate categoriile de alimente;
 • Potrivit programului zilnic, vei consuma carbohidrați, proteine și chiar dulciuri;
 • Spre deosebire de altele, nu foarte permisive, impune puține restricții culinare.

Nu-i așa că este ce-ți doreai pentru a scăpa de 10, de 20 și chiar de 25 de kilograme? Cu atât vei slăbi în dieta de 90 de zile! Pe toată durata sa, trebuie doar să urmezi cu rigurozitate planul alimentar și să respecți câteva principii.

Ce este regimul Rina ?

Funcționarea improprie a metabolismului reprezintă una dintre principalele cauze pentru care o persoană se îngrașă și nu mai revine la greutatea normală. Regimul Rina 90 acționează tocmai la ”sursa” problemei, adică asupra metabolismului, pe care-l activează.

Când acest mecanism funcționează corect, permite eliminarea toxinelor și excesului de grăsimi din organism. Pe de altă parte, facilitează asimilarea celor mai importante substanțe nutritive (vitamine, minerale, proteine etc.).

Dorești să afli mai multe despre cura de slăbire care-ți poate schimba în maniera radicală stilul de viață? Fără să uiți de importanța mișcării fizice (se va desfășura constant, în fiecare zi), trebuie să cunoști următoarele:

#1: Dieta Rina 90 este un regim disociat

Denumită și dieta de 90 de zile, regimul Rina, dieta disociată de 90 de zile sau, simplu, regimul Rina 90, este un tip de regim disociat. Nu se concentrează foarte mult pe cantități și pe aportul caloric, ci mai ales pe tipologia alimentelor incluse în programul de masă.

#2: Este o dietă ”cu de toate”

Presupune consumul zilnic al anumitor grupuri alimentare, în cicluri de câte 4 zile (ziua de proteine, amidonoase, zaharuri, vitamine). O dată pe lună, în zilele 29, 58, 87 (după ziua de fructe, înainte de ziua de proteine), prevede o zi de post în care sunt permise doar apă și lichide.

#3: Este o dietă echilibrată

Regimul de slăbit se bazează pe combinații alimentare sănătoase și bine ponderate, grupate în funcție de procentul carbohidraților. Pe măsură ce trec zilele, îți vei da seama că nu este o dietă de slăbire clasică, ci un nou stil de viață, mai sănătos și chibzuit.

#4: Este o strategie pe viață

Pe lângă că este o celebră metodă de slăbit care te ajută să pierzi multe kilograme, are capacitatea să educe obiceiurile alimentare. Este o strategie de succes aplicabilă pe viață, care te învăță cum să mănânci pentru a-ți menține greutatea fără să te mai îngrași.

#5: Descrie un meniu diversificat

Regimul se bazează pe rețete simple și gustoase (unele se pot congela), preparate cu ingrediente pe care le găsești la orice supermarket. Atâta timp cât respecți asocierile corecte de substanțe nutritive, acestă dieta de slăbit îți lasă libertatea de creație în privința felurilor de mâncare.

#6: Este un furnizor de energie

Nu te privează de niciun nutrient esențial, ci-ți păstrează vigoarea și, astfel, îți dă posibilitatea să duci o viață activă și echilibrată. Inlcuzând preparate hrănitoare, nu te lasă să suferi de foame, să te îmbolnăvești sau să-ți lipsească energia și pofta de viață.

Prin ce se deosebește Dieta Rina 90 de alte diete?

Dietele comune favorizează slăbirea și, de multe ori, devin periculoase pentru sănătate. Dar nu și dieta de 90 de zile. Aceasta se distanțează de majoritatea metodelor de slăbit, tocmai pentru că:

 • Descrie mai mult decât o cură de slăbire obișnuită, prin care poți doar scăpa de adipozități;
 • Este foarte ușor de ținut, nu impune limite calorice și nu te înfometează (mănânci cât dorești);
 • După ce ai atins greutatea ideală, o poți transforma într-un regim salutar, de urmat tot restul vieții;
 • Încurajează consumul alimentelor sănătoase și intensifică viteza metabolismului (arderile);
 • Aparte faptul că accelerează metabolismul, îți permite sa ai un organism mult mai rezistent;
 • Stimulând metabolismul, elimină efectele yo-yo prezente în dietele hipocalorice care înfometează;
 • Se bazează pe combinații alimentare corecte și pe mâncăruri cu o activitate detoxifiantă;
 • Programul este astfel structurat, încât permite o foarte mare diversitate de alimente și nutrienți;
 • Include bunatăți culinare interzise de alte cure de slăbire (în acesta dietă de slăbire ziua 3 sunt permise zaharurile);
 • Nu te stoarce de energie, iar la diverse săptămâni de ziua 1 (ziua proteinelor), te vei simți în forță, cu bună dispoziție;
 • Respectând indicațiile, la final, vei descoperi că ai mai multă încredere în tine și în capacitățile tale.

Ce beneficii oferă dieta Rina sau regimul de 90 de zile?

Într-o anumită măsură, toate dietele aduc efecte benefice, însă cu aceasta:

 • Slăbești în mod sănătos, fără să mai acumulezi kilogramele deja pierdute;
 • Atât metabolismul, cât și corpul trec prin transformări radicale și definitive;
 • Scapi de disconfortul gastric și de alte tulburări specifice aparatului digestiv;
 • Vei reuși să descoperi un stil de viață mai echilibrat, potrivit pentru tine;
 • Vei scăpa de anumite patologii și tulburări pentru care ai predispoziție;
 • Mănânci pe săturate (în ziua de apă a dietei Rina, iei o pauză de la mâncare);
 • Nu te plictisești consumând un număr limitat de grupuri alimentare;
 • Nu te vei îngrășa la finalul celor 3 luni de zile, ci îți vei menține greutatea;
 • Îi furnizezi corpului toți micro și macronutrienții de care are nevoie;
 • Nu vei duce lipsă de niciun element chimic și nu vei suferi din cauza carențelor;
 • Ai garantate rezultate spectaculoase și dacă ai eșuat cu alte diete;
 • Te învață cum să faci combinațiile potrivite și ce nutrienți să nu amesteci;
 • Nefiind un regim care restricționează aportul caloric, are sprijinul nutriționiștilor;
 • Oferă destulă flexibilitate și asigură rezultate de durată celor care o urmează.

Care sunt principiile regimului Rina?

Conceptul este destul de simplu. În fiecare zi, poți consuma doar anumite categorii de nutrienți, într-un ciclu de 4 zile + încă 1 zi (la fiecare 28 de zile), cu următoarea secvență:

Mai exact, iată despre ce principii este vorba:

Principiul #1: Fără cantități și numărat calorii

Atâta timp cât urmezi dieta de 90 zile, nu trebuie să te gândești la cantități, la calorii sau la meniul pentru ziua următoare. Nu este nevoie să urmezi un program strict. Însă contează să-ți alcătuiești meniul în jurul unor categorii permise în faza respectivă.

Principiul #2: Cina, pe jumătate comparativ cu prânzul

Este adevărat că în acesta dieta de slabire, cantitățile sunt doar niște ”detalii”. Prin urmare, contează mai puțin. Însă indiferent ce conține masa de prânz, cantitățile de la cină vor fi pe jumătate. Este una dintre regulile de la care, de asemenea, nu te poți abate.

Principiul #3: Opțional, la fiecare 28 de zile, 1 zi de apă

După fiecare ciclu de 28 de zile, vei avea 1 zi de apă. Vine după ziua cu fructe, înainte de ziua cu carne și alte proteine. Se va întâmpla o dată pe lună și ajută la detoxifiere. Nu este obligatorie, o poți sări, caz în care dieta se va limita la 88 de zile.

Principiul #4: Fructe în orice zi, dar nu în ziua de apă

Cât durează cura de slăbire, obiceiul de a mânca fructe la micul dejun (dar nu în ziua de apă) se va transforma într-un ritual. Fructele asigură energia necesară până la masa de prânz, favorizează digestia și calmează pofta de dulciuri.

Principiul #5: Neapărat, antrenament fizic constant

Pentru completarea dietei, ai neapărat nevoie de mișcare. Cu cel puțin 30 de minute de exerciții cu intensitate variată (alergare, sală etc.), vei contribui la atingerea scopului inițial care este slăbitul. Și-ți vei recupera, iar apoi menține forma fizică.

Principiul #6: Zi de zi apă și lichide din belșug

Apa este una dintre componentele majoritare în corpul uman. O recomandare comună spune să bei zilnic cel puțin 2 litri. Fă-o mai ales dacă urmezi regimul Rina 90. Printre altele, apa ajută la transportul nutrienților, la detoxifiere și te ferește de deshidratare.

Principiul #7: Fără amestecuri nepotrivite

Pentru cine urmează cura de slăbire Rina, este important să nu combine nutrienți incompatibili. Asocierile nepotrivite nu vor face decât să îngreuneze digestia. Însă respectând principiul, se stimulează metabolismul și vei pierde în greutate.

Principiul #8: Anumiți nutrienți, dar nu în exclusivitate

Doar pentru că în anumite zile predomină o certă categorie de nutrienți, nu înseamnă că trebuie să te limitezi la aceștia. Numele este doar ca orientare. Lângă carne poți adăuga salată, iar ziua de vitamine poți oricând s-o dedici legumelor.

Principiul #9: Strictețe în programarea meselor

Un alt element cheie se referă la orarul meselor. Acesta depinde de ritmul biologic al fiecăruia și cuprinde 3 faze:

 • Curățare (între orele 4 – 12) – Coincide cu micul dejun. Acum, corpul este prins în mecanismul de eliminare a toxinelor acumulate prin alimentația zilei precedente;
 • Nutriție (între orele 12 – 20) – Coincide cu masa de prânz și cina. Acum, arderile sunt cele mai intense, organismul cel mai activ și trebuie alimentat cu mai multă energie;
 • Digestie (între orele 20 – 4) – Coincide cu etapa de relaxare, când cei mai mulți oameni se odihnesc. Iar când corpul este relaxat, poate digera și asimila mai bine nutrienții.

Principiul #10: Ciclicitatea aportului de nutrienți

Regimul cuprinde mai multe cicluri de câte 4 zile. Fiecarei zile îi corespunde un singur nutrient principal: proteine, carbohidrați complecși, carbohidrați simpli, vitamine. Succesiunea trebuie repetată până la acoperirea celor 91 de zile (88 dacă se sare peste ziua de apă).

În ce constă programul alimentar?

Cu excepția micului dejun alcătuit doar din fructe sau / și legume fără adaosuri, cura de slăbire Rina arată în modul următor:

Dieta Rina Ziua 1 – Proteine

Fiind o zi dedicată proteinelor, te vei axa pe carne, pește, lactate și derivate. Acestea se pot combina cu legume și zarzavaturi, dar numai cu tipurile sărace în amidon.

Dieta Rina Ziua 2 – Amidonoase

După ce ai început cura de slăbire în forță, cu multe proteine, este momentul să-ți faci plinul de cabohidrați complecși. Ai liber la tot ce înseamnă legume și leguminoase.

Dieta Rina Ziua 3 – Zaharuri

Este ziua în care-ți vei face toate poftele, mai ales de dulciuri. Acum poți savura tot soiul de preparate, atâta timp cât conțin carbohidrați simpli, dar nu proteine și amidon.

Dieta Rina Ziua 4 – Vitamine

În această zi, vegetalele au ajuns vedetele principale. Uită de tot ce ai consumat până acum. Alcătuiește-ți un meniu cu fructe și legume proaspete, dar fără amidonoase.

Lista cu legume neutre

În cele ce urmează, îți propunem o listă cu produse de origine vegetală, neutre din punctul de vedere al compoziției. Le poți consuma în orice zi, atât la micul dejun, precum și la masa de prânz sau la cină, mai puțin în ziua de apă:

 • Ardei;
 • Avocado;
 • Broccoli;
 • Castraveți;
 • Ceapă;
 • Ciuperci;
 • Conopidă;
 • Dovlecei;
 • Gulii;
 • Măsline;
 • Morcovi;
 • Pătrunjel;
 • Praz;
 • Radicchio;
 • Ridichi;
 • Roșii;
 • Rucola;
 • Salată iceberg;
 • Salată verde;
 • Sfeclă roșie;
 • Spanac;
 • Varză albă;
 • Varză de Bruxelles;
 • Varză roșie;
 • Țelină;
 • Urzici;
 • Usturoi;
 • Vinete.

Cui se adresează regimul Rina?

Atâta timp cât nu există alergii, intoleranțe alimentare și contraindicații medicale pentru o anumită categorie de nutrienți, regimul rina de 90 de zile poate fi urmată de persoane:

 • Supraponderale și obeze care trebuie să piardă un număr major de kilograme;
 • Care din motive estetice sau / și medicale au nevoie să scadă în greutate;
 • Interesate de o metodă de slăbit echilibrată și sănătoasă, ușor de urmat;
 • Cu un metabolism lent, care necesită să fie activat (dieta este un stimulent);
 • Care nu vor sau nu se pot abține de la mâncare și în special de la dulciuri;
 • În căutarea unui regim versatil și permisiv, fără restricții greu de suportat.

Dieta Rina – Recomandări generale

 • Fă tot posibilul să nu sari peste nicio masă și nu amesteca ordinea celor 4 zile;
 • Respectă și orarul meselor: micul dejun până la ora 12, restul, înainte de ora 20;
 • Consumă cât mai multe lichide, apă, cafea, sucuri din fructe, ceaiuri neîndulcite;
 • Programează mesele astfel încât să păstrezi între ele câteva ore pentru digestie;
 • După regimul propriu-zis, urmează o altă etapă, menținerea, tot de 90 de zile;
 • Inserează periodic feluri noi de mâncare permise de programul nutrițional;
 • Combină corect nutrienții și alimentele, nu trebuie sa ții cont de calorii și cantități;
 • Cu sau fără ziua de apă, nu uita să te hidratezi și să ai o viață cât mai activă;
 • Zilnic, la micul dejun vei consuma doar fructe / legume (excepție ziua cu lichide);
 • Ziua de apă nu este obligatorie, caz în care dieta de 90 de zile va dura 88 de zile;
 • Este posibil să nu slăbești după primele 7-10 zile, însă apoi va urma o scădere bruscă;
 • Dacă nu ai slăbit destul, poți repeta cura, dar numai după o pauză de minim 3 luni.

Reține!

În caz că ai probleme digestive (aciditate, ulcer, gastrită), consumul ridicat de crudități (fructe și legume) poate accentua simptomele și agrava patologia. De asemenea, dacă suferi de diabet zaharat sau de hipertensiune arterială, este posibil ca regimul de 90 de zile să nu fie cea mai porivită alegere pentru tine. Înainte să începi cura de slăbit Rina 90, precum și în orice moment al regimului, este bine să ceri sfatul medicului. Doar așa vei evita apariția unor probleme de sănătate. Același lucru rămâne valabil și în orice altă cură de slăbire. Pentru că schimbările radicale în obiceiurile alimentare pot provoca reacții neașteptate în organism.

Curiozitate Dieta Rina 90

Mai mult ca sigur, făcând niște calcule, nu-ți iese numărătoarea de 90 de zile. Într-adevăr. Fără ziua de apă, regimul are 88 de zile, iar cu ziua de apă, are un total de 91 de zile.