Azi va fi despre alimente de evitat într-o dietă sănătoasă.
Suntem ceea ce mâncăm, ceva de genul se spune. Dar de prea multe ori ne chinuim organismul cu tot soiul de mâncăruri copioase, supercalorice, un adevărat venin pentru cea care se vrea o dietă prietenoasă cu sănătatea și silueta.
Pentru că trebuie să recunoaștem… Ne place să mâncăm ”bine”.
Din păcate, de astă dată, adevărul doare… ”Bine” nu înseamnă sănătos, dimpotrivă. Și cea mai bună dovadă este că, periodic, ne punem la dietă. De parcă restricțiile și înfometarea ne-ar putea ”vindeca” definitiv de toate poftele ”bolnăvicioase”.
Alimente de evitat într-o dietă sănătoasă
De multe ori, în locul regimului strict, este suficient să renunțam la câteva dintre ”bunătățile” care dau naștere problemelor de sănătate.
Iată o listă cu câteva dintre alimentele ”interzise”, dar atât de tentante, care ne ”ornează” mesele și de care trebuie să ne ferim într-o dietă sănătoasă:
1. Preparate congelate
Mereu suntem în criză de timp, mai ales când vine vorba despre… rețete și gătit. Adesea, preferăm preparatele și semipreparatele congelate, gata în doar 5 minute. Nu mai ținem cont de ”adaosuri” și de încărcătura calorică, toate foarte dăunătoare, dar care le fac atât de… gustoase.
2. Deserturi preambalate
Abia dacă ne putem abține de la sortimentele de torturi, brioșe și alte deserturi, ambalate deja. Însă câți dintre noi știu că datorită abundenței de aditivi periculoși și de îndulcitori, sunt incredibil de calorice și de dăunătoare nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate?
3. Pești de crescătorie
Uneori, fără să ne dăm seama, în locul peștelui oceanic sau de râu, cumpăram și gătim pești de crescătorie. Dar cine se poate gândi că aceștia pot fi hrăniți cu mâncare modificată genetic? Până și cele mai sănătoase specii, dacă provin din crescătorii, se transformă în… otravă.
- 4 Metode pe care să nu le alegi niciodată dacă vrei să slăbești
- Dieta Rina vs. dieta Bulletproof! – Află ce le aseamănă și ce le deosebește!
- 6 Categorii de alimente de care ai nevoie in dieta mediteraneana
4. Produse de patiserie
Se pare că tot din lipsă de timp, ne îndreaptăm în fiecare dimineață către rafturile cu chifle, covrigei, plăcințele și croissante. Dar niciun regim echilibrat de nivelul dietei Rina nu le menționează printre alimentele permise. E din cauza indicelui glicemic ridicat, care stimulează sinteza de insulină.
5. Mezelurile
Din variate motive, poate pentru aspectul lor apetisant, preferăm sandvișurile cu mezeluri, o adevărată bombă cu efect întârziat pentru orice regim alimentar. Printre altele, salamurile, cârnații și șunca sunt preparate pline de grăsimi saturate. Și spre deosebire de carne, cresc nivelul colesterolului.
6. Băuturile carbogazoase
De la băuturile carbogazoase care umplu rafturile și reclamele, fie ele și ale unor branduri celebre, trebuie să ne abținem și gata. Sunt pline de zaharuri si bioxid de carbon care nu fac altceva decât să ne umfle abdomenul și, în timp, să ne încarce cu multe kilograme.
7. Îndulcitorii artificiali
Diverse persoane aleg să folosească îndulcitorii artificali (aspartam). Dar deși sunt siguri pentru diabetici (au un indice glicemic scăzut), trebuie utilizați cu prudență de persoanele sănătoase. În mod ironic se poate spune, ajung să modifice flora intestinală și să cauzeze tocmai obezitate și… diabet.
8. Margarina
Multă lume folosește margarină în loc de unt, considerând-o un ingredient permis în diete. Totuși, realitatea diferă. Deși conține uleiuri vegetale, margarina este la fel de calorică. În plus, mai este ticsită cu grăsimi trans, ce nu fac decât să ridice valorile colesterolului la un nivel alarmant.
9. Sosul de roșii cumpărat
Potrivit studiilor, sosul de tomate la conservă conține Bispfenol A (BPA), un compus organic deosebit de dăunător, prezent în sticlele de plastic și cutiile de tablă. Asimilat în doze ridicate, este asociat cu probleme grave, precum tulburările endocrine, maladiile cardiace și obezitatea.
10. Pâinea albă
Din cauza aspectului pufos, pâinea albă însoțeste în mod obișnuit felurile de mâncare. Însă este destul de greu de digerat și nu are o valoare nutritivă. Conținând foarte multe zaharuri, dar și gluten, consumată frecvent, poate fi responsabilă de obezitate și de unele tulburări digestive, precum intoleranța la gluten (celiachie).
11. Popcornul făcut la microunde
Și floricelele de porumb, atât de populare în sălile de cinema, trebuie excluse din meniurile zilnice. Cu toate că popocornul propriu-zis nu este toxic, cercetătorii au descoperit că ambalajul este ”îmbrăcat” într-o peliculă ce conține agenți periculoși (PFAO), care influențează fertilitatea și cresc riscurile de cancer.
12. Alimentele dietetice
Surprinzător, tot ce găsim pe rafturile cu produse dietetice ”sugar free”, în locul zahărului obișnuit, conțin îndulcitori artificiali. Din nefericire, și variantele recomandate în regimurile de slăbit (batoanele proteice), chiar lipsite de grăsimi, nu înseamnă ca sunt mai puțin calorice.
Pare simplu să mâncăm sănătos, dacă suntem convinși că am renunțat la toate alimentele interzise, nu-i așa? Dar în listă, ai descoperit abia câteva dintre produsele care ne pun în pericol silueta și mai ales sănătatea.
Tu la care ai vrea să renunți? Și ce alte alimente similare ai exclus definitiv din alimentația actuală?
Surse:
- http://www.fitnessmagazine.com/weight-loss/eating/foods-to-never-eat/
- http://draxe.com/health-foods-you-should-never-eat/
- www.cosmopolitan.com/health-fitness/advice/g2324/5-foods-to-never-eat/
- http://www.mnn.com/food/healthy-eating/stories/10-foods-you-should-never-ever-eat
- http://www.prevention.com/food/14-foods-you-should-avoid