5 Motive pentru care te îngrași după diete de slăbire

Cele mai vizualizate

Cine a ținut măcar o dată-n viață o cură de slăbire își amintește cât de greu i-a fost, cel puțin la început. Dar în ciuda restricțiilor, unele exagerate, în cele din urmă a reușit să scape de ”suplimente” (sau de o parte).

Apoi, surpriza cea mare…

La scurt timp după ultima zi de ”austeritate” (poate zile / săptămâni), kilogramele încep să revină… Unul după altul…

Cuprins:

De ce te îngrași după o cură de slăbire?

Din ce cauză se întâmplă așa? Greșești undeva? Iată 5 posibile cauze:

#1: Ai un metabolism lent

De cele mai multe ori, ”recuperarea” este cauzată de comiterea unor greșeli. Însă dacă sesizezi tendința, nu înseamnă neapărat că în stilul tău de viață actual s-a strecurat o eroare. Poate fi vina metabolismului.

Este una dintre cele mai frecvente ”scuze” când nu reușești să slăbești sau dacă te îngrași.

În ciuda istoricului longeviv al omenirii, organsimul își ”amintește” de comportamente primitive, reacționând aproape instinctiv. De exemplu, după o dietă hipocalorică, din dorința să se protejeze, încearcă să-și asigure supraviețuirea cu puține alimente și nutrienți.

Treptat, pentru a reuși, corpul își modifică metabolismul, pe care-l încetinește. Scopul este să economisească energia pentru funcțiile vitale.

#2: Începi să sari peste mese

Săltarea meselor nu este nici ea cea mai bună idee dacă vrei să te menții. Însă din variate motive, omiți voluntar / involuntar o masă. Uiți să mănânci, nu ai timp s-o faci, crezi că așa nu te mai îngrași etc.

Dar această ”practică” nu te va ajuta nici în cura de slăbire, nici nu te va proteja de reacumularea adipozităților pierdute. Este frustrant să nu mănânci ”mai nimic toată ziua” și totuși să te sperii când te urci pe cântar.

De fapt, este vina metabolismului. Activându-și reflexele de supraviețuire înnăscute, îndeamnă corpul să asimileze la următoarea masă toate caloriile de care s-a lipsit anterior. Astfel, se pregătește în caz de ”criză”.

Totodată, omiterea unei mese te expune la modificări metabolice care nu fac decât să favorizeze îngrășarea. Un exemplu constă în reacția întârziată a corpului la insulină, fenomen care creează și o predispoziție la diabet zaharat.

#3: Mănânci la fel de mult ca înainte

Opusul săltării unei mese nu este să te îndopi cu aceleași cantități ca în vremurile ”bune”, când silueta ta era ”în grevă”. Doar pentru că ai încheiat ”protestul”, nu reveni la mesele supercalorice care te-au adus în pragul obezității.

Acum corpul tău nu mai trebuie să ”întrețină” aceeași greutate, dimpotrivă. Are nevoie de mai puțin ”combustibil” pentru menținerea funcțiilor vitale și desfășurarea activităților zilnice. Iar odată cu diminuarea exigențelor calorice, scad și porțiile de mâncare.

Însă mare atenție să nu reduci prea mult aportul caloric sau vei cădea în ”capcană”. Există riscul încetinirii metabolismului. De altfel, se pare că ”secretele” menținerii după cura de slăbire se învârt mereu în jurul metabolismului.

#4: Te limitezi la aceleași exerciții fizice

Deși continui să te antrenezi cu conștiinciozitate, devine tot mai greu să te abați de la direcția spre care se pare că te îndrepți cu pași mărunți, dar siguri, îngrășarea. La prima vedere te afli în fața unui paradox.

Exercițiile fizice care până nu de mult te-au ajutat să slăbești, acum nu mai funcționează. Cu tot efortul depus la sala de fitness, în timpul alergărilor etc., aproape că nu-ți vine să crezi că ți se-ntâmplă tocmai ție.

Ei bine, uite că se poate. Chiar tu recunoști că te antrenezi la fel. În acest caz, cel mai mare inamic este rutina. Și își va face simțită prezența atât în timpul, cât și după dietă.

Dacă după o perioadă programul de antrenament nu suferă nicio schimbare, corpul tău se va adapta. Este inevitabil. Practicând aceleași exerciții în maniera constantă, cu un efort de aceeași intensitate, nu mai poate răspunde la fel.

Nu va mai consuma aceleași calorii. Obișnuit cu mișcările și cu ritmul, le va percepe naturale. Nu mai are pentru ce să se chinuie.

#5: Renunți la obiceiurile sănătoase

Multe diete, mai mult decât simple metode să pierzi kilograme, sunt considerate un stil de viață sănătos. Pentru că în decursul programului restrictiv, se concentrează mai mult pe ”educarea” obiceiurilor alimentare.

Dacă o cură de slăbire te ajută să scapi de o mulțime de adipozități, înseamnă că funcționează. Iar succesul său se bazează pe unele principii și reguli.

Oricât ar fi de riguros regimul, sigur găsești în el și aspecte bune. Sigur conține 1-2 reguli aplicabile și în afara sa. Atunci de ce să nu profiți la maxim de tot ce ai învățat urmându-l?

În acest sens, un foarte bune exemplu este dieta Rina, care conține niște principii aplicabile pe viață: disocierea alimentelor, micul dejun cu fructe etc.

Surse:

  1. http://www.redbookmag.com/body/health-fitness/tips/a20637/why-youre-regaining-weight/
  2. http://healthyeating.sfgate.com/reasons-slow-metabolism-7117.html
  3. http://healthyeating.sfgate.com/skipping-meals-make-fat-5951.html
  4. http://www.womenshealthmag.com/weight-loss/exercise-weight-gain
  5. http://www.eatthis.com/reasons-you-gain-weight-back-after-losing-it

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Articole recomandate

Articole recomandate