Te ajută sau nu dietele rapide să slăbești? 4 Motive să spui NU!

Cele mai vizualizate

Dezavantajele dietelor rapide ”cântăresc” mai mult decât avantajele lor. În sensul că, în general, ravagiile pe care le produc după terminarea lor depășesc reușitele. Reușite care cel mai adesea au o durată limitată atunci când există.

Desigur, nu excludem excepțiile. Deși prea puține, mereu depind de o grămadă de factori, printre care genele, vârsta, sexul, stilul de viață etc.

4 Dintre dezavantajele dietelor rapide

În cursa galopantă către silueta ideală, uităm că pierderea a mai mult de 3-4 kilograme într-o lună poate avea efecte drastice asupra sănătății.

Multe diete (prea) rapide, care provoacă o scădere în greutate accelerată, pot avea repercusiuni nu întotdeauna vizibile din exterior. Dar acest lucru nu înseamnă că organismul nu ”suferă”, dimpotrivă.

Procesul de slăbire trebuie văzut ca o ”intervenție” sau mai bine-zis ca un soi de procedură dietetică, utilă pentru reducerea stratului de grăsime corporală. Însă de cele mai multe ori, slăbirea este asociată mai degrabă cu pierderea kilogramelor, nu a masei grase.

În general, oricare îi este numele, un regim super fast influențează afișajul cântarului. Dar pe termen lung, nu are consecințe favorabile, iar motivele le vom descoperi în rândurile următoare:

1. Cauzează carențe nutriționale

Indiferent care ne este vârsta sau cât suntem de activi în viața de zi cu zi, organismul are nevoie de nutrienți. De toți, în cantități moderate, fără excese.

Nu ne putem lipsi de carbohidrați, proteine, grăsimi sau fibre, la fel cum nu putem exclude nici sărurile minerale, vitaminele și mai ales apa. Sunt nutrienți prezenți din belșug în dieta Rina, chiar dacă au o distribuire preferențială, pe zile:

Dezavantajele dietelor rapide constă și în faptul că nu asigură toate grupurile de substanțe nutritive. Cu astfel de metode, principiul de funcționare se bazează, de exemplu, pe înlăturarea carbohidraților și / sau a oricărui tip de grăsimi, compuși considerați responsabili de acumulările de masă grasă.

Poate uităm că principala sursă de energie este reprezentată de carbohidrați. Când există un deficit (din cauza consumului scăzut de carbohidrați), inexplicabil, ne simțim obosiți peste măsură și incapabili să ducem la bun sfârșit activitățile cu care eram obișnuiți.

Cât despre grăsimi, contrar ideilor preconcepute, nu toate sunt nocive. Este suficient să menționăm acizii grași esențiali omega 3 și 6, necesari pentru:

  • Dezvoltarea celulelor;
  • Reglarea presiunii sanguine;
  • Reducerea nivelului plasmatic al trigliceridelor;
  • Diminuarea colesterolului LDL;
  • Combaterea unor maladii etc.

2. Scăderea în greutate este doar temporară

Nu contează cine este ”autorul”, orice dietă rapidă promite rezultate excelente în ce privește scăderea în greutate. Dar îndoiala abia acum apare și se referă la eficacitate. Cine a testat deja o metodă similară știe prea bine că slăbirea nu este permanentă.

Imediat ce ne reluăm vechiul stil de viață, puțin câte puțin, vom recupera kilogram după kilogram, uneori peste greutatea inițială. Fenomenul, cunoscut ca ”efectul yo-yo”, nu ar trebui să ne surprindă. În mare parte, kilogramele pierdute inițial sunt lichide corporale, eliminate din cauza diureticelor și restricțiilor alimentare.

Pe de altă parte, un alt ”vinovat” de eficiența scăzută este tocmai metabolismul lent. Dietele hipocalorice, datorită scăderii aportului caloric, printre altele, au ca rezultat încetinirea metabolismului. Iar metabolismul leneș se numără printre cei mai de temuți inamici ai regimurilor de slăbit.

Vorbeam însă și despre excepții, iar una dintre ele poate fi dieta daneză, un regim super restrictiv, cu abia 600 de calorii permise. Totul, pe durata a 13 zile. Organismul nici nu ar putea tolera mai mult de-atât, iar cine a încercat-o știe perfect.

3. Pot slăbi rădăcinile firelor de păr

Un alt ”defect” al dietelor prea rapide, mai ales dacă nu vin sub îndrumarea nutriționiștilor, constă în alterarea sănătății podoabei capilare. Cauzată de deficitele nutriționale, reprezintă o posibilă consecință vizibilă pe termen lung, așa cum poate fi și pierderea masei musculare.

Alimentația corectă și echilibrată (un bun exemplu poate fi dieta mediteraneană) este un optim remediu pentru părul frumos și sănătos, deși nu poate combate calviția precoce. Totodată, rămâne unul dintre factorii care pot afecta scalpul și morfologia firului de păr.

Absența proteinelor din regimul obișnuit reprezintă un factor cauzator, ce determină căderea părului. Cistina și lizina sunt aminoacizi răspunzători de sinteza cheratinei, proteină ce intră în compoziția firului de păr, pe care-l întărește.

Sănătatea firului de păr depinde și de prezența mineralelor:

  • Fierul este responsabil de pigmentare (contrastează încărunțirea);
  • Magneziul ajută la regenerare;
  • Zincul favorizează creșterea;
  • Sulful întărește firele fragile, care se despică și se rup ușor.

Cât despre vitamine, acestea apar în cantități destul de limitate în curele de slăbire care urmăresc rezultate accelerate:

  • Vitamina B2 favorizează secreția glandelor sebacee, iar absența sa usucă pielea capului;
  • Vitamina B5 accelerează viteza de creștere a părului;
  • Vitamina B8 previne dermatita seboreică;
  • Vitamina B9 preîntâmpină căderea abundentă.

4. Dietele drastice și rapide strică la frumusețe

Chiar dacă ne numărăm printre cei care rezistă tentațiilor culinare, regimul de slăbire foarte accelerat nu este cel mai bun ”tovarăș” al frumuseții. Viteza cu care pierdem kilogramele ne poate afecta înfățișarea.

Este suficient să ne gândim la persoanele supraponderale și la obezii care au reușit să slăbească ajutați de inele gastrice. Sau la femeile ce au trecut de o sarcină ce a venit la pachet cu un surplus important de kilograme.

Și într-un caz, și în celălalt, ca urmare a slăbirii, pielea corpului apare lăsată, ”golită” pe dinăuntru, inclusiv pielea feței. Fără să mai vorbim despre straturile de piele în exces, pentru care este nevoie de intervenția medicului estetician.

După parcurgerea acestei postări, poate că înainte să ne lăsăm chinuiți de metode prea rapide, ne vom aminti de posibilele consecințe, departe de obiectivele noastre.

Surse:

  1. http://www.fitday.com/fitness-articles/fitness/weight-loss/4-reasons-why-you-should-avoid-fad-diets.html
  2. http://www.nhs.uk/Livewell/loseweight/Pages/how-to-diet.aspx
  3. http://www.readersdigest.ca/health/weight-loss/4-reasons-why-fad-diets-are-bad-you/
  4. http://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/why-a-crash-diet-isnt-an-healthy-solution.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Articole recomandate

Articole recomandate