Dieta daneză este cunoscută de mulți ca dieta de 13 zile. Este un regim strict, drastic și trebuie urmat doar de persoane care doresc cu adevărat să scape de kilogramele acumulate.
Prin această metodă se pot pierde între 10 și 20 de kilograme, în doar 2 săptămâni.
Numărul de kilograme pierdute pe durata regimului sunt condiționate în primul rând de înzestrarile genetice.
Un alt factor care ajută la eliminarea rapidă a kilogramelor este sportul!
Deci persoanele care fac mișcare în timpul celor 13 zile se bucură de o eficiență sporită a regimului.
Dieta daneză mai este cunoscută și sub numele de dieta Copenhaga sau Dieta Spitalului Regal Danez. Se pare că regimul a fost inițial testat de pacienții care trebuiau să slăbească înainte de anumite intervenții chirurgicale.
Numărul mare de kilograme pierdute și durata scurtă a regimului au facut ca dieta să capete foarte mulți adepți în randul populație care suferă de obezitate.
Cu toate acestea, medicii nutriționiști nu încurajează această metodă drastică de eliminarea a kilogramelor. Tocmai pentru că poate crea dezechilibre majore organismului.
Cum funcționează dieta de 13 zile?
Regimul funcționează dupa un plan bine stabilit, cu:
- Un meniu strict, ce trebuie urmat întocmai, fără nicio abatere;
- Ore clare de servire a meselor;
- Consum ridicat de apă.
Cele 3 mese permise nu trebuie combinate cu alcool, băuturi acidulate, condimente sau alte gustări. Orice mică deviere de la programul prestabilit împiedică atingerea scopului.
Mesele trebuie servite la ore stricte astfel:
- Micul dejun înainte de ora 9.00;
- Prânzul în intervalul 12.00-14.00;
- Cina între orele 17.00 și 18.00.
Nu sunt permise niciun fel de gustări între mese. Pe durata regimului se recomandă utilizarea de suplimente alimentare, pentru a se evita demineralizarea și devitaminizarea organismului.
Ce recomandă specialiștii?
Înainte de a începe dieta daneză, amatorii trebuie să cunoască câteva ponturi care îi vor ajuta să ducă la bun sfarsit cele 13 zile de austeritate alimentara și să se bucure de rezultatele mult visate.
În primul rând, se recomandă studierea cu atenție a meniului zilnic și să achiziționeze în prealabil toate ingredientele necesare.
Specialiștii susțin că evitarea magazinelor cu produse alimentare pe durata celor 13 zile va ușura sarcina celor care parcurg această dietă.
Se recomandă să se evite ieșirile în oraș și la restaurant. În acest mod tentația de a gusta altceva decât alimentele permise este îndepărtată.
La finalul regimului se recomandă ponderare și reintroducerea treptată a alimentelor cu conținut ridicat de vitamine si minerale.

Dieta Daneză – Plan alimentar
Ziua 1: Se consumă cafea, ouă fierte tare, spanac, 1 roșie, carne de vită și salată verde cu lamâie și 1 lingură de ulei vegetal.
Ziua 2: Se bea cafea, se consumă șuncă slabă, iaurt, carne de vită, salată verde cu ulei și zeama de lămâie.
Ziua 3: Alături de cafea, se poate consuma 1 felie de pâine integrală cu unt, 2 ouă fierte tare, șuncă slabă (1 felie), salată verde, țelină, 1 roșie și 1 fruct cu conținut caloric redus.
Ziua 4: Se consumă cafea, pâine prăjită cu unt, suc de portocale, iaurt natural, ou fiert, morcov și brânză de vaci.
Ziua 5: Presupune consumul de morcov ras (1 morcov), cod fiert, 1 linguriță de unt, zeamă de lămâie. Seara se continuă cu țelină proaspătă și friptură de vită.
Ziua 6: Se începe cu cafea cu zahăr, pâine prăjită. Urmează 2 ouă fierte, morcov ras, pui fiert, salată cu zeamă de lămâie și 1 lingură de ulei.
Ziua 7: Constă în ceai fără zahăr la micul dejun, apă la prânz și seara friptură de miel.
Ziua 7: Se poate mânca un măr.
Ziua 8: Meniul este format din cafea cu zahăr, 2 ouă fierte, spanac, 1 roșie. Seara se poate consuma friptură de vită (mânzat) cu salată verde și zeamă de lămâie.
Ziua 9: Se consumă cafea cu zahăr, apoi la prânz șuncă slabă cu iaurt natural. Seara se poate avea friptură de vită, salată verde cu lămâie.
Ziua 10: Constă în cafea cu zahăr și pâine prăjita, 2 ouă fierte, șuncă și salată verde (la prânz), țelină fiartă cu roșie și 1 fruct (cină).
Ziua 11: Meniul este format din cafea cu zahăr, pâine prâjita, suc de portocale, iaurt natural. La cină se servește 1 ou tare, 1 morcov și brânză de vaci.
Ziua 12: 1 morcov la micul dejun, cod fiert în unt asezonat cu zeamă de lămâie la prânz și friptură de vită cu țelină rasă la cină.
Ziua 13: Se bea cafea și se mănâncă 1 felie de pâine cu unt dimineața, 2 ouă fierte și 1 morcov la prânz. Pentru cină, carne de pui, salată verde cu zeamă de lămâie.
De reținut!
Carnea de vită și de pui nu trebuie preparată cu ulei! Poate fi consumată fiartă, la grătar, la aburi sau la cuptor preparată la foc mic.
Medicii atrag atentia că această dietă poate afecta negativ organismul. Sistemul imunitar poate fi slăbit, iar sistemul nervos poate fi puternic afectat.
Studiile au demonstrat că multe dintre persoanele care au urmat dieta de 13 zile au manifestat stări de frustrare, iritare, oboseală și senzație de neputință. Aceste stări au fost însă compensate la final de numărul mare de kilograme pierdute.