Faptul că urmezi o dietă de slăbire concentrată pe un regim hipocaloric, nu te scutește de activitatea fizică, dimpotrivă. Prin combinarea celor 2 strategii (plan alimentar și sport), metoda de slăbit aleasă va fi mult mai eficientă. Iar rezultatele se vor menține pe termen lung.
Că mișcarea este benefică pentru sănătate știe toată lumea și o dovedesc studiile științifice. Totodată, este asociată și cu slăbirea sănătoasă, ceea ce înseamnă că în absența ei, slăbirea se află sub semnul întrebării.
Cuprins:
- Sport sau dietă de slăbire?
- Ce rol are mișcarea dacă ții o dietă de slăbire?
- Ce fel de exerciții sunt indicate dacă vrei să slăbești?
- Ce se întâmplă dacă te rezumi doar la dietă?
- Concluzie
Sport sau dietă de slăbire?
Exercițiile, dacă se practică la o anumită intensitate, cu o certă frecvență și completează un regim alimentar echilibrat, au un rol hotărâtor în planul de slăbire.
Cu cât te vei mișca mai mult, vei arde mai multe calorii. Cu cât faci mai mult sport, desigur, fără să crești aportul caloric, cu atât vei reuși să slăbești mai repede sau îți vei păstra greutatea ideală.
Când organismul este obișnuit să se mențină activ, va reuși fără dificultăți să evite surplusul de adipozități și va împiedica atrofierea țesuturilor musculare. Acestea, ca să rămână neschimbate, au nevoie de energie și totodată de calorii.
Pentru obținerea unor rezultate nu doar mulțumitoare, dar și de durată, orice metodă alegi, aceasta va fi însoțită de sport. Cele 2 vor merge în tandem.

Ce rol are mișcarea dacă ții o dietă de slăbire?
Una dintre greșelile comise frecvent de către cei care încep o cură de slăbit este să se bazeze strict pe programul alimentar. Însă trebuie luat în calcul și ce se întâmplă cu ”caroseria” atunci când se vor pierde o mulțime de kilograme.
Este cum ai goli o punga de umplutura ei. Odată cu ”evaporarea” conținutului, va rămâne fleșcăită. Deoarece îi lipsește susținerea.
Revenind la cazul expus, pielea nu este îndeajuns de elastică și de flexibilă încât să se ”strângă”. Drept urmare, nu se va mula perfect peste ce a mai rămas din ”bagaj”. Asta se întâmplă în condiții de dietă hipocalică și de inactivitate.
Mai precis, ce intenționăm să-ți spunem se referă la necesitatea construirii masei musculare. Pentru atingerea obiectivului, ai nevoie să faci sport, combinând activitatea aerobică (de tip cardio), cu cea anaerobică (de creștere a forței și masei musculare).
Ce fel de exerciții sunt indicate dacă vrei să slăbești?
Te întrebi dacă sunt necesare ambele tipuri de activități? Răspunsul este categoric. DA! Exercițiile aerobice vor facilita arderea unui mare număr de calorii în timpul antrenamentelor. Iar exercițiile anaerobice vor acționa în dublu sens.
Pe de o parte, vor permite consumul caloriilor și la diverse ore după încheierea antrenamentului, intensificând metabolismul bazal. Pe de alta, vor contribui la construirea masei musculare.
Dar nu te speria! Exercițiile cu greutăți nu te vor face să arăți precum halterofilii, ci doar te vor ajuta să umpli ”golurile”.
Printr-o ușoară creștere a masei musculare, corpul tău va apărea mai tonifat și suplu, iar silueta mai armonioasă, ceea ce corespunde cu țelul inițial. Nu vei mai avea treabă cu pielea care atârnă dizgrațios pe coapse și brațe, nici cu fesele lăsate.
- 4 Metode pe care să nu le alegi niciodată dacă vrei să slăbești
- Dieta Rina vs. dieta Bulletproof! – Află ce le aseamănă și ce le deosebește!
- 6 Categorii de alimente de care ai nevoie in dieta mediteraneana
Ce se întâmplă dacă te rezumi doar la dietă?
Singur, regimul hipocaloric (în jur de 1200 calorii / zi) este contraproductiv din variate motive:
- Nu asigură necesarul de nutrienți;
- Nu se poate ține pe termen lung;
- Corpul se obișnuiește cu deficitul caloric;
- Odată încheiat, kilogramele reapar, uneori cu ”dobândă”.
Câte persoane care au început un regim strict au ajuns să lase totul baltă, deoarece s-au simțit rău și lipsiți de energie? Și câți nu au recunoscut că revenind la vechile ”obiceiuri”, s-au trezit cu și mai multe kilograme decât înainte?
Deseori, acești ”nefericiți” dau vina pe metabolismul care-i ”condamnă” să rămână supraponderali. Sau aruncă totul în seama moștenirii genetice, că așa au fost și părinții. Se resemnează că nu prea au cum să schimbe modul în care arată…
Realitatea este însă alta și destul de greu de ”digerat”. Mai ales când consumul caloric are un nivel atât de redus încât efectul oricărei diete este în van. Practic, indivizii cu un asemena metabolism bazal ar trebui să se afle mereu la cură pentru a nu se îngrășa.
Exclusă situația când se verifică o patologie, un metabolism atât de ”leneș” depinde de o serie de factori fiziologici, printre care se numără:
- Vârsta;
- Sexul;
- Sedentarismul.
În perioada de creștere, arderile au un ritm bun. Teoretic, în condițiile unui regim alimentar echilibrat, fără excese, copiii, adolescenții și tinerii ar trebui să fie normoponderali. Însă după 30-35 de ani, există o oarecare tendință de acumulare a kilogramelor.
Este vârsta la care metabolismul intră în ”recesiune” și se înregistrează scăderea ușoară a consumului caloric. Dacă se adaugă și lipsa tot mai acută de mișcare, se poate intui care vor fi consecințele…
Concluzie
Indiferent dacă te afli sau nu la dietă de slăbire, este necesar să faci mișcare. Poți chiar să nu te consideri o persoană cu astfel de ”înclinații”. Tot la fel, este necesar să fii cu ochii-n 4 la ce așezi în farfurie, chiar dacă ai cunoștințe sumare despre nutriție.
Surse: