Ce adevăruri ascund dietele drastice? De ce să te ferești de ele?

Cele mai vizualizate

Uneori, din dorința de a scăpa rapid de câteva kilograme, cauți soluția într-o dietă drastică. Ai încercat deja de-atâtea ori o cură hipocalorică sau de tipul low-carb.

De fiecare dată, ajungi la aceeași concluzie. Nu te ajută la nimic, ba chiar reușește să-ți pună bețe-n roate dându-ți peste cap metabolismul.

Știi că nu merită sacrificiul să te-ncurci cu astfel de metode. ”Minunea” va ține doar puțin… Totuși, după un timp, o faci din nou… Alegi altă cură de slăbire. Dar și de astă dată, falimentul este asigurat.

Din păcate, nu doar tu cazi în capcana soluțiilor care promit lucruri fără o susținere științifică.

Cuprins:

Care e cruntul adevăr despre curele prea agresive?

Indiferent care este denumirea lor comercială sau care sunt ”autorii”, o dietă drastică poate fi eficace abia pe termen scurt.

Da, este posibil să te ajute să pierzi câteva kilograme într-un timp record, poate într-o săptămână sau într-o lună.

Motivația este cu atât mai mare cu cât ai certitudinea că, de exemplu, la sfârșitul celor 7 sau 30 de zile de restricții alimentare și meniuri nebunești, vei cântări mai puțin cu 5 sau 10 kilograme.

Însă este oare fix la ce te gândeai?

De fiecare dată ai crezut că da. Cu toate acestea, adevărata problemă nu se referă la pierderea a ”X” kilograme într-un ”X” număr de zile, ci la a te menține la noua greutate și peste 1 an, și peste 2. Nici nu vorbim despre termene mai lungi de-atât…

Din păcate, ai mari șanse, de fapt neșanse, ca la final să câștigi în greutate, iar numărul kilogramelor acumulate ulterior să le depășească pe cele pierdute.

Care sunt factorii care le ”alimentează” popularitatea?

În ciuda repetatelor eșecuri, lumea continuă să le probeze din motive destul de simple:

  • Toate prietenele tale au încercat cel puțin o dietă drastică cu nume greu de reținut. Îți spui că este cazul să te aliniezi și tu ”tendințelor”.
  • Consideri că a sta la regim este ”cool” și că îți vei lărgi cercurile de prieteni și cunoștințe. Dar nu ai nevoie de soluții atât de radicale pentru a fi mai interesantă.
  • Ești convinsă că ”tăind” alimente, mese și calorii, kilogramele se vor ”evapora” rapid. Din păcate, la un moment dat, ți se încurcă ”socotelile”.
  • Nu ai cum refuza o scădere în greutate atât de evidentă, într-un timp atât de scurt. Nu poți aștepta luni de zile pentru cea mai bună versiune a ta.
  • Vedetele adoră o certă dietă sau metodă de slăbire super rapidă. Adoptând-o și tu, crezi că ai mai multe șanse să devii populară.
Ce adevăruri se ascund în spatele unei diete drastice

Ce au în comun aceste diete nebunești?

Fie că sunt ultimele apărute sau au ieșit de ceva vreme din modă, dietele de slăbit rapide sau/și exagerate prin planul alimentar propus au câteva puncte în comun:

1. Promit multe, dar oferă prea puține

Majoritatea chiar duc înspre diminuarea greutății. Însă ”oferta” nu echivalează cu slăbire. Pentru a fi reală, trebuie să reduci din masa grasă, nu din cea slabă. Pe când cu ele, tu pierzi doar lichide corporale și masă musculară.

O altă ”promisiune” deșartă se referă la faptul că poți exclude activitatea fizică. Este în mod clar o ”țeapă”. Spre deosebire de orice dietă super restrictivă, una sănătoasă și mai permisivă va include mereu măcar unul dintre sporturile recomandate pentru obiective similare.

Pe de altă parte, un fapt care te ”ațâță” și mai mult constă în falsa libertate de a mânca atât cât dorești. Dar nici acesta nu este un adevăr valid, dimpotrivă. Gândește-te doar că există alimente sănătoase care îngrașă.

2. Descriu mecanisme care explică slăbirea

Utilizând uneori explicații pseudo-științifice, unele cure de slăbire atât de restrictive includ în prezentări descrieri extrem de atractive. Și cum nu toată lumea are cunoștințe medicale înțelege mai greu ceea ce i se prezintă.

Însă în loc să iei ca atare informațiile, pierde puțin din timpul tău în maniera constructivă. Studiază și analizează diverse versiuni și puncte de vedere. Într-un final vei căpăta unele deprinderi și vei înțelege cum să deosebești ”falsurile”.

3. Pun la dispoziție testimonialele unor vedete care le-au încercat

Mulți ”autori” asociază numele strategiilor de slăbire cu numele vedetelor, inducând păreri care, de cele mai multe ori, nu au legătură cu realitatea.

Dar lumea crede când o persoană din ”universul” V.I.P. afirmă că și-a atins obiectivele cu un anume model alimentar. La fel crezi și tu.

În viziunea ta și a ”celorlalți”, personajul din poveste devine eroul tău și ”autoritatea” care dovedește eficacitatea acelei metode.

4. Apar descrise ca regimuri benefice pentru sănătate

Deseori, dietele super rigide, rapide, nebunești, exagerate se confundă cu programe alimentare propuse și dezvoltate în scopuri salutare.

Nu vom face referire la o anumită metodă, cură, strategie. Exemplele sunt multe și ajunge un scurt research în motorul de căutare.

De regulă, toate ”spun” că, pe lângă modelarea siluetei, reușesc să transforme starea de sănătate (în bine, evident). Însă majoritatea ”declarațiilor” nici măcar nu sunt fondate.

Recomandări

Nu cădea în aceeași capcană și tu! Nu ai nevoie de soluții miraculoase. Marile realizări nu se finalizează peste noapte. Necesită timp pentru a fi consolidate și finisate.

Cu calm și mult tact, construiește-ți propria metodă de slăbire, raportându-te la propriul tău corp, la propriul metabolism, la rutina zilnică, la timpul de care dispui etc.

Surse:

  1. https://www.psychologytoday.com/blog/food-junkie/201307/the-truth-behind-fad-diets
  2. https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/the-facts-on-fad-diets.aspx
  3. https://www.active.com/nutrition/articles/the-truth-behind-fad-diets

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Articole recomandate

Articole recomandate