Pentru cine interesează argumentul dieta mediteraneană meniu zilnic, avem rezolvarea.
Mai trebuie doar răbdare să deslușești minunății de rețete și să descoperi combinații pe care
nu le credeai posibile.
Cuprins:
Dieta mediteraneană meniu zilnic – Ce alimente poți să consumi?
Pentru un pachet de 7 zile, am luat ca exemplu ideile pe care le-am găsit pe site-ul
Taste.com.au. Și ținem să precizăm că ne-au plăcut extrem de mult:
Ziua 1: Rețete multicolore
Mic dejun: Fulgi de ovăz, iaurt grecesc și fructe de pădure. Împreună, oferă aportul corect
de nutrienți, o opțiune pe placul tuturor.
Gustare: O mână de fructe nucifere, eventual și un fruct proaspăt, de sezon, ca să
potolească foamea până la masa de prânz.
Prânz: Broccoli cu rodii, semințe de pin și brânză feta. Este o rețetă fără gluten, cu un aport
caloric scăzut, ideal și pentru slăbire.
Gustare: Iaurt grecesc cu mix de ierburi aromate (pătrunjel, mentă și arpagic) și căței de
usturoi, zdrobiți în prealabil.
Cină: Salată cu broccoli, porumb dulce, orez brun și creveți, pe lângă alte ingrediente ce-ți
lasă gura apă.
Ziua 2: Inspirații aromate
Mic dejun: Bruschete cu avocado, roșii cherry și busuioc. Ca să începi ziua în plină energie
și prospețime
Gustare: Chifteluțe super cremoase de dovlecel, cu ceapă roșie, ouă și brânză ricotta (urdă)
sau feta slabă.
Prânz: Shaorma din salată mixtă de crudități, bucăți de piept de pui la grătar și hummus, un
meniu super colorat și sățios.
Gustare: Iaurt grecesc cu variate fructe de pădure, pentru o gustare delicioasă, foarte lejeră, sărăcă în calorii.
Cina: Dovlecei la cuptor, umpluți cu cușcuș și ardei, presărați cu semințe, ierburi aromatice
și pastă de roșii.
Ziua 3: Totul crocant
Mic dejun: Salată revigorantă cu iaurt, semințe, portocală, zmeură și căpșuni, pentru o masă vitaminizantă.
Gustare: Bucăți crocante cu fulgi de ovăz, afine și portocală, miere și scorțișoară, presărate
cu cocos și semințe.
Prânz: Tarte la cuptor cu dovlecei, brânză ricotta, napi și morcovi, aromate cu semințe de
quinoa și roșii cherry.
Gustare: Biscuiți integrali unși cu hummus sau sos grecesc, cu felii de roșii și busuioc
proaspăt (un fel de bruschete).
Cina: Salată cu ceapă roșie, ridichi și rucola, totul presărat cu mărar proaspăt, bob și muștar. Se servește lângă somon.
Ziua 4: Liber la proteine
Mic dejun: Omletă la cuptor cu cartofi dulci, brânză feta și ierburi proaspete (busuioc și
pătrunjel), cu garnitură de ardei.
Gustare: Câteva curmale și câțiva sâmburi de nucă, pentru a te energiza și indulci până la
următoarea masă principală.
Prânz: Salată energizantă multicoloră cu broccoli, roșii și năut, completate cu quinoa, ridichi,
afine și freekeh (o super cereală).
Gustare: Piure cu fasole albă, usturoi și ierburi proaspete. O gustare ușoară și pe cât de
cremoasă, pe atât de adorabilă.
Cina: Piept de pui la grătar, în sos roșu pregătit cu ciuperci, roșii, morcovi, ardei și usturoi.
Poate fi și o idee de meniu în dieta Rina.
- Vrei sa slăbești cu morcovi? Ce proprietăți și beneficii au? Cum îi poți consuma?
- Vitamina C: Cât e de benefică pentru sănătate și slăbire?
- Tu ce știi despre dieta daneză? Descoperă 5 dintre secretele sale!
Ziua 5: Liber la picanterii
Mic dejun: Felii de măr și fulgi de ovăz cu scorțișoară și suc de mere, totul acoperit cu nuci
și migdale. Un super desert adorat de copii.
Gustare: Mix de fructe nucifere, picante, home made, stropite cu usturoi, coriandru și ardei
iute. E un deliciu, ce-ți mai taie din foame.
Prânz: Macrou cu fasole verde, totul asezonat cu ulei de măsline, lămâie și sos picant de
roșii. Rețetă nutritivă, cu efecte benefice.
Gustare: Felii de măr cu brânză ricotta și miere. Poate deveni și un desert apetisant, iar la
nevoie poate înlocui o masă principală.
Cina: Spaghete bolognese în varianta fără carne, cu ciuperci și condimentate cu gremolata.
Este o propunere și pentru dieta vegană.
Ziua 6: Cu carnea înainte
Mic dejun: Ouă saganaki (un deliciu din bucătăria grecească), ce stau minunat lângă feta,
roșii, usturoi, ardei iute și ierburi aromate.
Gustare: Crackers din făină integrală, date pe deasupra cu unt de arahide (sau altă
versiune), ca să domolească pofta de dulce.
Prânz: Pui la grătar, pe pat de roșii, linte și spanac, parfumat cu usturoi. Rețeta proteică,
săracă în grăsimi, tipic modelului mediteranean.
Gustare: Salată cu cât mai multe fructe proaspete, de sezon. Ține doar de imaginația
fiecăruia să coloreze meniul cu prospețime.
Cina: Miel cu amestec crocant dukkah (combinație egipteană cu semințe, fructe nucifere și
condimente), stropit cu sos zesty.
Ziua 7: Combinații orientale
Mic dejun: Salată cu quinoa fiartă, felii de portocale, migdale și scorțișoară, completate deâ
afine, iaurt și din nou scorțișoară.
Gustare: Felii de banană ”scăldate” în iaurt grecesc, ca să-ți revitalizezi ziua și să nu uiți cât
de gustoase sunt rețetele mediteraneene.
Prânz: Dovlecei la cuptor caramelizați, opțional, serviți cu pâine turcească și iaurt grecesc.
Rețetă inspirată din bucătăria turcească.
Gustare: Măsline marinate, preparate acasă, cu coajă de lămâie și portocală, aromatizate cu
cimbru proaspăt, ceapă și usturoi.
Cina: Pește slab filet, dat prin sumac (condiment esențial în bucătăria orientală), cu salată de fasole verde, țelină, linte și pătrunjel.
După cum vezi, ai atâtea motive să iubești dieta mediteraneană! Dacă-ți place ideea noastră
pentru meniul zilnic, poți căuta rețetele pe site-ul taste.com.au. E de-acolo că ne-am inspirat.