Dieta Rina 90 este o dietă disociată – Cum combini alimentele?

Cele mai vizualizate

Dieta Rina 90, ca orice altă dietă disociată, își bazează reușitele pe regulile de combinare a alimentelor. Adeseori, tentativele de slăbire eșuează nu pentru că se consumă prea multe calorii la o masă sau se face exces de dulciuri, ci din cauza asocierii incorecte a nutrienților.

Cuprins:

De ce este importantă combinarea alimentelor?

Din păcate, omul modern, în momentul în care se așează la masă, comite o serie de erori care duc la îngrășare, dar este prea puțin conștient de ele:

  • Consumă alimente nesănătoase;
  • Introduce în meniu porții prea mari;
  • Nu mănâncă suficiente mese pe zi;
  • Face combinații nepotrivite.

De pildă, în tările industrializate, în medie, aportul caloric zilnic depășește cantitatea de calorii necesare pentru supraviețuire și desfășurarea activităților obișnuite. O primă consecință, foarte vizibilă, constă în tendința populației de îngrășare.

Dieta Rina 90 este o dieta disociata

În proporție majoritară, persoanele care recurg la dieta Rina 90 sunt interesate să slăbească și mai puțin preocupate să-și îmbunătățească digestia. Dar, așa cum vei descoperi din rândurile următoare, între mecanismele digestive și slăbire există o strânsă legătură.

Regulile de combinare a alimentelor se focusează de fapt pe asocierea mâncărurilor care conțin substanțe nutritive diferite. Nerespectate, pot provoca manifestări neplăcute.

Cu potriviri bine chibzuite, nu doar că vei ține la distanță problemele digestive. Vei reuși să slăbești și nu vei mai lua în greutate. Pe când introducerea la aceeași masă a unor nutrienți incompatibili între ei va conduce la apariția unor simptome precum:

  • Încetinirea digestiei;
  • Balonare;
  • Crampe abdominale;
  • Gaze intestinale;
  • Acumularea toxinelor;
  • Îngrășare;
  • Slăbire îngreunată chiar dacă se ține o cură.

Digestia și asocierea nutrienților

Regimul de 90 de zile se bazează foarte mult pe mecanismele digestive și pe cele 3 faze care acoperă perioada de 24 de ore:

  • Curățare
  • Nutriție
  • Digestie

Despre digestie se poate spune că descrie un proces fiziologic în care alimentele trec printr-o serie de transformări de natură fizică și chimică. Practic, sunt descompuse în elemente în măsură să fie absorbite și asimilate de organism.

Unde are loc digestia fiecărui macronutrient?

Schimbările prin care trec cei 3 macronutrienți esențiali se petrec în faze și în locuri diferite ale aparatului digestiv. Iată în ce zone ale tractului gastrointestinal are loc digestia:

  • Carbohidrați – Gură, stomac, intestin subțire;
  • Proteine– Stomac, intestin subțire;
  • Lipide – Intestin subțire (este vorba despre majoritatea lipidelor).

Cu câteva excepții, alimentele includ mai mulți nutrienți, în variate concentrații. Rareori, vei găsi un fruct care conține doar fructoză sau legume în care nu găsești altceva în afară de amidon.

De exemplu, ziua 1 din dieta Rina 90 se axează pe mese preponderent proteice. Deși vei consuma mai ales carne sau ouă, organismul tău nu va fi lipsit de carbohidrați și lipide. Doar că aceste 2 categorii vor avea o pondere inferioară comparativ cu prima clasă de nutrienți.

De ce trebuie să respecții regulile de combinare?

Aparatul digestiv poate face față oricărui aliment, atâta timp cât conține ingredientele corecte. Organele implicate (gură, stomac, intestin) s-au adaptat la combinațiile naturale, nu la cele ”manipulate” de om precum preparatele procesate.

Enzimele digestive nu eșuează atâta timp cât li se asigură anumite condiții, fiecare având o acțiune specifică. Însă în afara contextelor considerate optime, vor fi găsite ”vinovate” de declanșarea unor tulburări de digestie.

Construind un meniu cu preparate compatibile între ele, ingredientele vor fi mai ușor digerate și absorbite.

Ce nepotriviri trebuie evitate în dieta Rina 90?

Pe lângă regulile generale, îți vom veni în ajutor și cu ceva concret. Fără să mai dai curs și altor principii, ajunge să reții câteva lucruri:

Nu pune împreună mai multe tipuri de proteine

Alimentele proteice diferite nu vor face parte din același preparat. Acordă o particulară atenție în separarea proteinelor grase de cele slabe. De la un tip la altul, diferă:

  • Durata digestiei;
  • Enzimele implicate în mecanismul de transformare;
  • Aciditatea sucurilor gastrice;
  • Cantitatea secrețiilor.

Punând împreună grupuri diferite de proteine, nu vei face decât să prelungești și să împovărezi digestia.

nu alatura carbohidrati cu proteine

Sub nicio formă nu combina proteine cu carbohidrați

Uniunea proteine-carbohidrați într-o singură farfurie, de asemenea, va îngreuna mecanismele digestive. Fiecare grup de nutrienți necesită acțiunea unor enzime diferite:

  • Alcaline pentru carbohidrați;
  • Acide pentru proteine.

Când enzimele alcaline intră în contact cu cele acide se vor neutraliza reciproc, provocând episoade de indigestie. Astfel, un mare NU combinațiilor de tipul cartofi / paste făinoase cu pește / carne.

Întotdeauna, fructele se consumă pe stomacul gol

Fructele proaspete au cea mai rapidă digestie. Consumă-le la distanță de mesele principale și de gustări. Fiind bogate în zaharuri, nu se vor asocia cu nimic altceva, nici măcar cu legume sau zarzavaturi. Sau, așteptând să treacă prin transformările fiziologice, vor fermenta.

Recomandare

Chiar și după ce vei încheia regimul Rina, pentru a te menține, devine util să pui în aplicare cele câteva reguli ale combinațiilor alimentare potrivite.

Surse:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Digestion
  2. http://healthyeating.sfgate.com/steps-digestion-carbohydrates-4053.html
  3. http://healthyeating.sfgate.com/protein-digestion-inside-human-body-6044.html
  4. http://healthyeating.sfgate.com/fats-digested-8510.html
  5. https://bodyecology.com/articles/food_combining_optimal_health_and_weight.php
  6. http://90daydiet.rocks/daily-digestion/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Articole recomandate

Articole recomandate