Din ce cauze curele de slăbire rapide sunt predispuse să eșueze?

Cele mai vizualizate

Pentru femei și nu doar pentru ele, orice dietă de slăbire rapidă are aproape întotdeauna aceeași semnificație, de obicei, eronată. Dar cum nu putem generaliza, este inutil s-o privim ca pe un regim alimentar hipocaloric, ce are doar rolul să ne ajute să scădem în greutate.

Evident, o mare parte din vină o poartă tocmai agențiile de publicitate și marile companii producătoare de suplimente alimentare cu efecte uimitoare și inițiatoare de diete miraculoase, ce promit uriașe pierderi de kilograme.

Ceva de genul kilogramul și ziua… sau mănânci cât vrei, fără să te îngrași…

Dar câte regimuri sunt însoțite de argumente serioase și convingătoare?

Din ce în ce mai rar le privim ca pe niște diete care au legătură doar cu stilul de viață sănătos și nicidecum cu slăbirea. Poate din acest motiv nu funcționează, iar rezultatele nu se apropie deloc de scopul inițial.

Cuprins:

De ce nicio dietă de slăbire rapidă nu funcționează cum te aștepți?

Iată cum arată motivele posibile pentru care o dietă de slăbire rapidă, indiferent de nume, este predispusă eșecurilor:

1. Slăbirea nu este reală, pierdem numai apă, nu grăsime

Așa cum susțin specialiștii, la fiecare gram de carbohidrați consumați, corpul reține de 4 ori mai multă apă. La 1 gram de carbohidrați, cantitatea de apă reținută este de aproximativ 4 grame. Dar să însemne oare kilogramele în plus doar apă și nimic mai mult?

Diverse diete rapide propun ca strategie renunțarea la carbohidrați. Teoretic, eliminarea acestor nutrienți ar trebui să ne permită să slăbim. Însă deși cântarul va indica mai puține kilograme, pierdem doar apă, nu grăsime.

Slăbirea se dovedește doar temporară. Și imediat ce reluăm vechile obiceiuri, corpul va recupera ”pierderile” inițiale și poate le va depăși.

2. Corpul suferă din cauza carențelor nutriționale

Alte diete se bazează pe strategii care impun scoaterea din alimentație a grăsimilor, contrar principiilor unei diete bazate chiar pe grăsimi. Însă prea puțini reușesc să-și construiască un regim fără grăsimi ”rele”.

Soluția optimă pentru controlarea greutății și totodată pentru slăbire nu coincide cu excluderea definitivă a tuturor grăsimilor. Secretul constă în consumarea grăsimilor potrivite. Carențele pot duce la probleme grave de sănătate.

În realitate, acești nutrienți se pot dovedi utili chiar pentru menținerea unui ritm accelerat al metabolismului și arderea grăsimii corporale.

3. Aportul de proteine este insuficient

Studiile au confirmat că orice dietă de slăbire rapidă, bazată pe consumul ridicat de proteine, contribuie la slăbit cel puțin în prima fază. În caz contrar, când alimentația nu conține suficiente proteine, prima care va avea de suferit este masa musculară (masa slabă).

Rezultatele favorabile se datorează proprietăților proteinelor, anume faptului că deși masa grasă se ”restrânge”, masa slabă nu suportă modificări similare.

Din moment ce mușchii nu se atrofiază, viteza metabolismului rămâne la un nivel optim. Este un aspect ce permite ”topirea” caloriilor și totodată a țesuturilor adipoase.

4. Dietele rapide duc la creșterea poftei de mâncare

Oricum s-ar numi dieta, când se bazează pe prea multe restricții (eliminarea unor grupuri de nutrienți și de alimente, limitarea excesivă a porțiilor de mâncare etc.), pare predispusă eșecurilor. Pentru că după încetarea ei, vom avea mai multă poftă de mâncare.

Poate că pe termen scurt, efectele obținute corespund așteptărilor. Însă pe termen lung, de puține ori se apropie de obiectivele prestabilite.

Potrivit studiilor, un regim hipocaloric prelungit pe o durată ce depășește 10 săptămâni, duce la producerea suplimentară a grelinei, hormonul foamei. Iar după reluarea vechilor obiceiuri, ne putem trezi cu și mai mult apetit decât înainte.

5. Nu renunțăm la sedentarism

Multe persoane sunt convinse că atâta timp cât țin o dietă, nu contează dacă duc o viață sedentară. Probabil că unii chiar se duc la sală, convinși că programul de antrenament reușește să compenseze în vreun fel stilul de viață total inactiv din rest.

Așa cum au demonstrat cercetătorii Universității Missouri, Columbia, chiar și statul pe scaun timp de câteva ore poate duce la blocarea sintezei unei enzime responsabile de dizolvarea grăsimilor (lipază).

În schimb, mersul pe jos nu doar că deblochează fenomenul, ci ajută la consumarea caloriilor și la o slăbire sănătoasă. Dacă ritmul este destul de susținut, într-o oră putem arde până la 300 de calorii.

Cine se gândește să încerce vreo cură super fast, cu siguranță că urmărește să obțină rezultate imediate. Pentru că poate nu are suficient timp la dispoziție și se apropie un eveniment important. Sau, din variate motive, nu reușește să urmeze un regim mai îndelungat, bazat pe restricții alimentare.

Înainte să dai startul unei diete rapide așa cum este dieta daneză de 13 zile, ține cont de efectele acesteia! Iar dacă vei rămâne dezamăgit de rezultate, posibil că este cazul să-ți reevaluezi prioritățile și mai ales stilul de viață.

Surse:

  1. http://www.today.com/health/quit-starving-yourself-5-reasons-crash-diets-probably-wont-work-1D79806440

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Articole recomandate

Articole recomandate