3 Mituri (și realitate) despre alimentația în dietele de slăbire

Cele mai vizualizate

De câte ori ne trezim cu câteva kilograme în plus, ne grăbim să căutăm diete de slăbit, mai mult sau mai puțin faimoase. Uneori, ni se întâmplă să urmăm un regim alimentar ”inspirat” din sfaturile prietenilor ori din obiceiurile dobândite în familie.

Până aici, nimic anormal.

Problema apare când dieta o facem după ureche, fără să cunoaștem multe despre alimentația recomandată sau despre regulile alimentare care ne permit o slăbire reală, sănătoasă, garantată pe termen lung.

Cuprins:

Mituri despre alimentația în diete de slăbit

”Scenariul” se bazează pe o serie de mituri izvorâte din practicile neautorizate. Te invităm să descoperi 3 dintre cele mai frecvente, tocmai pentru a încerca să le eviți:

Mitul #1: Uită de paste făinoase și de carbohidrați, dacă vrei să slăbești

Cine începe o cură de slăbire personalizată este tentat să reducă sau chiar să evite consumul de carbohidrați (glucide). Dar nu-și dă seama că acești carbohidrați reprezintă o importantă sursă de energie pentru organism.

Înainte să adopți regula, ar trebui să faci distincție între tipurile ”interzise” (carbohidrații simpli sau zaharurile) și cele ”permise” (carbohidrații complecși, unde intră fibre și amidonoase):

Carbohidrații simpli

  • Aici intră zaharurile rafinate, făina albă și pastele făinoase derivate;
  • Nu au nicio valoare nutrițională, dar aportul caloric este considerabil;
  • Se asimilează rapid și se transformă într-un exces de grăsime corporală.

Carbohidrații complecși

  • Sunt derivați din fructe, legume, cereale și pastele făinoase integrale;
  • Pe lăngă calorii, asigură o parte din necesarul de fibre, vitamine și minerale;
  • Absorbția lentă favorizează senzația de sațietate și menținerea constantă a glicemiei.

Până și cele mai restrictive diete de slăbit vor conține carbohidrați (circa 50-60 % din necesarul zilnic de calorii), dar numai din a doua categorie.

Mitul #2: Pentru a scăpa de ”suplimente”, trebuie să renunți la grăsimi

Multe persoane au convingerea că toate grăsimile (lipide) sunt nesănătoase și îngrașă, iar pentru a slăbi, este nevoie să-și ia adio de la acest grup de nutrienți. Însă încă odată adevărul diferă.

Nu toate grăsimile dăunează. La fel cum există carbohidrați ”buni”, există și grăsimi ”bune” (grăsimi nesaturate), altele decât cele nocive (grăsimi saturate).

Grăsimile saturate

  • Sunt prezente în alimentele procesate (mezeluri, carne roșie, brânzeturi, ciocolată, junk food);
  • În cantități mari, contribuie la creșterea concentrației de colesterol ”rău” (LDL);
  • Alterează mecanismele responsabile de reglarea apetitului și de senzația de sațietate;
  • Încetinesc metabolismul și favorizează creșterea ponderală, fiind interzise în programele nutriționale de slăbire.

Grăsimile nesaturate

  • Se referă la grăsimile ”bune” din uleiuri vegetale (de măsline, de soia, de semințe), din fructe nucifere, din pește și uleiurile de pește etc.;
  • Scad colesterolul LDL și, totodată, cresc valorile colesterolului HDL (”bun”);
  • Detoxifică ficatul, prevenind acumulările de grăsimi la nivel hepatic (steatoza hepatică);
  • Dieta săracă în grăsimi nesaturate mărește riscurile apariției patologiilor cutanate.

De câte ori vei consuma un aliment, stai cu ochii nu doar pe cantitatea de grăsimi conținute, ci și pe calitatea acestora (saturate sau nesaturate). Alege-le doar pe cele ”bune”!

Mitul #3: Gustările dintre mese reprezintă cea mai proastă idee

O cură de slăbit nu înseamnă să te sacrifici și să te îndrepți cu regimul alimentar la extreme. În loc să te înfometezi ori să renunți la diverse categorii de mâncăruri, mai bine consumă câte puțin din fiecare, pe cât se poate, disociat, așa cum se întâmplă în regimul Rina.

Evident, alimentația ”interzisă” va ocupa o pondere minoră. Iar pentru a pierde kilograme și a-ți menține greutatea constantă, este necesar să:

  • ”Tai” din totalul caloriilor introduse prin mâncare;
  • Crești numărul celor ”arse”, practicând un sport.

Repartizează în mod echilibrat necesarul zilnic de calorii, dar fără să:

  • Excluzi gustările dintre mese;
  • Cuprinzi toate caloriile într-o singură porție.

Regimul ideal va conține neapărat 3 mese principale, intercalate de 2 gustări.

”Săltând” o gustare sau o masă, corpul va suferi din cauza carențelor nutriționale și te vei simți fără energie. Iar la următoarea masă, vei ajunge mai înfometat și-ți va fi tot mai greu să-ți controlezi apetitul.

Dar nu uita că nu orice fel de gustări sunt binevenite. Dacă te tentează meniurile de tip fast food, preparatele de patiserie sau batoanele dietetice, încearcă să le înlocuiești cu alte alimente, sănătoase și nutritive. Fructele proaspete, legumele, semințele sau fructele uscate, pe lângă aportul caloric, îți oferă și nutrienți esențiali.

Câte și ce fel de diete de slăbit ai încercat până acum? Și câte dintre ele au funcționat? Rămâi alături de noi și-ți vom dezvălui și alte teorii cu semne de întrebare, despre regulile alimentare de slăbire!

Surse:

  1. http://www.prevention.com/weight-loss/weight-loss-tips/10-diet-and-fitness-rumors-slow-weight-loss
  2. http://www.nhs.uk/Livewell/loseweight/Pages/Weightlossmyths.aspx
  3. http://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/advice/g2255/10-weight-loss-myths/
  4. http://www.realsimple.com/health/nutrition-diet/weight-loss/busting-10-diet-myths
  5. http://www.womenshealthmag.com/food/weight-loss-myths
  6. http://www.womansday.com/health-fitness/a2183/8-common-weight-loss-mythsdebunked-114126/
  7. http://www.webmd.com/diet/obesity/5-weight-loss-myths

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recomandate

Pentru o sanatate de fier, adopta dieta mediteraneana! 4 Dintre beneficiile stiintifice

Beneficiile dietei mediteraneene, recunoscute la nivel mondial, claseaza regimul in topul celor mai eficiente programe alimentare. Beneficiile dietei mediteraneene: sanatate, silueta, ambient, societate Vorbim despre un...

Articole recomandate