Este gustoasă, echilibrată, deloc restrictivă, variată, sănătoasă. Există o mulțime de motive să iubești dieta mediteraneană.
O parte și mai faină e că o apreciază și nutriționiștii, și medicii, și omul ce caută să-și pondereze excesele, și cine vrea să piardă niște kilograme, și cine are de gând să-și schimbe stilul de viață.
Nu degeaba, programul alimentar este adoptat de popoare întregi ale Bazinului Mediteranean, interesate mai ales să mănânce sănătos.
Cuprins:
Motive să iubești dieta mediteraneană
Pentru necunoscători, pentru cine vrea o dietă care nu e chiar o dietă ci mai degrabă un stil de viață, pentru cine nu are încredere în regimuri și cure de slăbire, pentru cine nu are timp de pierdut la cratițe…
Și pentru tine… Iată câte motive să iubești dieta mediteraneană îți dăm:
#1: Îți permite chiar să slăbești
Oricine intenționează să scape de kilogramele în plus încearcă felurite metode, care promit câte-n lună și în stele. Unele persoane ajung să urmeze diete miraculoase și tot degeaba.
Dar atâta timp cât corpul e sănătos și nu are dereglări importante (metabolism leneș, tulburări hormonale, diabet etc.), mecanismul de slăbire ar trebui să se deruleze încet, dar sigur, fără complicații.
Cu dieta mediteraneană poți reuși fără să speri în miracole. Nu impune obstacole alimentare deosebite și nu are nevoie de miracole ca să dea rezultate. Doar trebuie să-i respecți principiile și s-o asociezi cu mișcare.
În ansamblu, nu vei mai avea nevoie de nimic. Pentru că, prin definiție, e un stil de viață care nu lasă corpul să ia în greutate, iar când e cazul, te ajută să slăbești.
#2: Nu trebuie să ții evidența caloriilor
Tocmai spuneam că miracolele nu au legătură cu alimentația specifică mediteraneenilor. Dar nu poți să nu observi că sună aproape a supranatural să ai în față o metodă de slăbire unde numărul caloriilor nu contează.
De fapt, nimeni nu are nevoie să le calculeze. Regimul propriu-zis nu conține bombe calorice. În schimb, toată atenția e concentrată pe ingredientele ce alcătuiesc meniurile.
De pildă, toate grăsimile saturate, de origine animală, care sunt ”rele”, se înlocuiesc cu grăsimi nesaturate. Acestea din urmă au origine vegetală, sunt cele ”bune”, benefice atât pentru siluetă, cât și pentru sistemul cardiovascular.
Au cale liberă, așadar:
- Fructele proaspete, în locul dulciurilor pline de zaharuri;
- Uleiul de măsline, în locul untului, dar totuși cu măsură;
- Carnea albă (de pasăre) și peștele, în loc de carnea roșie.
#3: Are meniuri super diversificate
Ca să-ți dai seama de potențialul regimului, nu te limita la bucătăria italiană sau grecească.
Dieta aparține mai multor popoare europene și asiatice. Din Spania și Italia, până în Grecia și Maroc, fiecare vine cu propria cultură și cu propriile tradiții culinare, toate bazate în mare pe aceleași principii:
- Accentul în primul rând pe vegetale, în detrimentul alimentelor de origine animală;
- Preponderența cerealelor integrale, fructelor și legumelor locale, de sezon etc.
Când vei vrea să diversifici, în lipsă de idei, te poți inspira din bucătăria marocană, turcă etc. Dar ca să rămâi în zona mediteraneană, alege rețete cât mai simple. Nu ai nevoie de preparate complicate.
- 4 Metode pe care să nu le alegi niciodată dacă vrei să slăbești
- Dieta Rina vs. dieta Bulletproof! – Află ce le aseamănă și ce le deosebește!
- 6 Categorii de alimente de care ai nevoie in dieta mediteraneana
#4: Te-mbată cu gusturile sale
Îți dai seama din prima că e o provocare pentru gusturi. Un posibil meniu mediteranean, de la ziua 1, la ziua 7, cuprinde câte puțin din fiecare categorie alimentară (vitamine din fructe și legume, proteine din carne, ouă și lactate etc.):
- Iaurturi, foarte adesea îmbogățite cu minunatele arome ale fructelor de pădure;
- Pește, neapărat însoțit de vegetale (legume preparate în fel și chip);
- Carne de pui, din nou, în compania mixurilor cu legume de sezon;
- Ouă fierte, completate cu pâine prăjită, neapărat integrală, la micul dejun;
- Migdale, fistic, arahide și alte fructe nucifere, frecvent ca gustare;
- Supe cu legume, alternând cu legume sau pește la grătar, pentru cină;
- Alte fructe, brânză feta, semințe de tot soiul, avocado, lămâie etc.;
- Ierburi aromatice, de la rozmarin, salvie și scorțișoară, până la usturoi, așa încât să nu mai simți nevoia de adaos de sare.
#5: Cu ea nu vei simți foame
Probabil că ai încercat deja felurite diete care limitau nu doar caloriile, ci și categoriile de nutrienți și alimentele permise. Nu trebuie să mergem cu exemplul mai departe de dieta daneză.
La cele 600 de calorii zilnice, se subînțelege cât e de restrictivă. Dar tot pe-atât e de eficace. Așa-zisul regim de 13 zile e o metodă care dă rezultate și promite schimbări majore atât în metabolism, cât și în greutatea corporală.
Dar să nu deviem totuși…
Nicicând dieta mediteraneană nu-ți va pune la-ncercare răbdarea și poftele. Cu toate cerealele integrale și leguminoasele, senzația de sațietate durează mai mult. E ”darul” carbohidraților complecși.
În plus, ronțăind între mese alune, nuci, brânzeturi etc., este aproape imposibil să ajungi la următoarea masă cu gândul mereu la foame.
Și asta nu e chiar tot…
Motive să iubești dieta mediteraneană mai sunt. Vom reveni, deci rămâi pe-aproape, zilnic cu ochii pe blogul nostru!
Surse:
https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-12-reasons-to-love-the-mediterranean-diet
https://www.activebeat.com/diet-nutrition/reasons-youll-love-the-mediterranean-diet/