Programarea meselor în regimul Rina și cele 3 faze digestive

Cele mai vizualizate

Programarea meselor în regimul Rina este o misiune destul de strictă. Întotdeauna, micul dejun se va lua până la ora 12, în timp ce prânzul și cina, înainte de ora 20.

Singurele excepții sunt acceptate în ziua de apă, când te vei limita la lichidele specificate în programul alimentar. Nerespectarea orarului recomandat poate îngreuna digestia și compromite succesul curei de slăbire.

Cuprins:

Ritmul circadian și fazele digestive în regimul Rina

Indiferent încotro privești, îți vei da seama că totul în univers și în jurul tău se petrece cu o anumită frecvență: anotimpurile, mișcările planetelor, ceasurile, viața organismelor vii…

Începând de la cele mai puțin evoluate reprezentante ale regnului animal, toată fauna planetei urmează un model precis al ciclului somn-stare de veghe, în care perioadele de odihnă se alternează cu cele de somn.

În corp, există mai multe mecanisme care dictează ritmul de creștere, de regenerare a țesuturilor, de eliminare a toxinelor etc. Toate acestea pot fi integrate în ceea ce se numește ritm circadian sau ceas biologic, totul fiind legat la ciclul lumină-întuneric.

fazele digestive în regimul Rina

În particular, ne vom opri la digestie, care include 3 cicluri, fiecare de câte 8 ore:

 • Curățare
 • Nutriție
 • Digestie

Odată ce le vei înțelege, vei reuși să le pui în aplicare. Iar în scurt timp, vei putea culege ”roadele”, care în dieta de 90 de zile înseamnă slăbire.

Ținând cont de succesiunea celor 3 faze, precum și de combinațiile alimentare potrivite, îți vei putea construi un meniu zilnic personalizat. Pe lângă ”topirea” treptată a excesului de kilograme, vei reuși să:

 • Îți îmbunătățești starea de sănătate;
 • Dobândești mai multă energie și vitalitate;
 • Îți recapeți optimismul și siguranța de sine;
 • Te detoxifiezi (scapi de toxinele din corp).

Cum funcționează cele 3 faze digestive?

Nu este întâmplător că autorii care au lansat regimul Rina au ținut cont de fazele digestive. Atâta timp cât îți obișnuiești corpul să mănânce și să doarmă în aceleași intervale orare, îi vei construi o rutină.

Niciun moment nu va fi tentat să asimileze toți nutrienții la care are acces odată cu ingerarea alimentelor. În schimb, dacă programul de masă și de somn se desfășoară haotic, în eventualitatea compensării carențelor, organismul va fi interesat să acumuleze tot mai multe rezerve.

Și pentru că ”centrul” acestei postări rămâne dieta disociată de 90 de zile, vom continua cu îndrumările privitoare la distribuirea celor 3 mese și suprapunerea lor peste fazele digestive:

Faza de curățare – Între ora 4 și 12

Acum are loc eliminarea toxinelor acumulate în ziua precedentă și este important să faci alegerile corecte. În faza de curățare, vei lua micul dejun, acesta având rolul să:

 • Activeze mecanismele digestive;
 • Pregătească organismul pentru următoarele mese.

Fă-ți plinul de lichide și de alimente puternic hidratante care vor facilita detoxifierea. Tot ce vei consuma trebuie să fie ușor de digerat, astfel încât să ofere susținere ciclului de curățare.

Te poți axa pe fructe zemoase, bine coapte, pe legume sau pe zarzavaturi neutre. Pentru diversificare, le poți înlocui cu sucuri, dar neapărat fără îndulcitori, sare etc.

Cum regimul Rina este destul de permisiv, dacă nu te saturi, poți adăuga încă un mic dejun vegetal, dar nu mai devreme de 2 ore după primul.

Faza de nutriție – Între ora 12 și 20

Între miezul zilei și ora 20, te afli în etapa de nutriție, timp în care, cele mai multe persoane obișnuiesc să ia masa de prânz și cina. Acum, când organismul este deosebit de activ, înregistrează cel mai mare consum caloric și are mare nevoie de nutrienți.

Cine nu urmează cura de slăbire de 90 de zile, pe lângă cele 2 mese principale, mai poate avea și o gustare. Însă cât te afli la regim, nu sunt tolerate gustările.

În funcție de ziua de dietă, poți recurge la rețete complexe, în care vor predomina, după caz, proteinele, amidonoasele, zaharurile sau vitaminele.

Pentru a nu te chinui foamea, de pildă, ia al doilea mic dejun chiar la orele amiezii, iar prânzul între orele 14 și 15. Cu o mega salată de crudități și eterna felie de pâine, în mod sigur îți vei potoli apetitul până la ora de cină.

Faza de digestie – Între ora 20 și 4

Ultimele 8 ore ale unui ciclu complet corespund cu digestia propriu-zisă. În această etapă, corpul este pregătit să extragă și să asimileze nutrienții din preparatele consumate în primele 2 faze.

Acum, mai mult ca sigur te odihnești, te relaxezi sau măcar îți reduci intensitatea activităților. Astfel, sistemul digestiv își poate duce la bun sfârșit rolul atribuit.

Pentru prevenirea manifestărilor neplăcute care însoțesc digestia lentă, este indicat ca cina să aibă loc cu cel puțin 3 ore înainte de culcare. Regula rămâne valabilă și după ce ai încheiat regimul Rina. Te va ajuta la conservarea rezultatelor obținute.

Surse:

 1. http://90daydiet.rocks/daily-digestion/
 2. http://betterraw.com/2012/02/your-three-natural-body-cycles-what-we-go-through-every-24-hours.html
 3. https://en.wikipedia.org/wiki/Circadian_rhythm

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Articole recomandate

Articole recomandate