8 Alimente care par sănătoase, dar nu sunt deloc

Cele mai vizualizate

De multe ori, alimentația sănătoasă înlocuiește mâncărurile interzise – pline de zahăr, de grăsimi rele, de prăjeli etc. Însă nu tot ce pare sănătos chiar este așa.

De câte ori nu te-ai trezit dimineața, hotărât să renunți la sedentarism și mai ales la toate grăsimile, prăjelile sau dulciurile? Și la modul cel mai serios, te-ai pus pe treabă, începând cu reorganizarea meniului?

Nu ajunge să îți umpli cămara și frigiderul cu diverse feluri de mâncare, despre care unii cred că sunt compatibile cu alimentația sănătoasă. La o analiză mai atentă, multe dintre mâncăruri se dovedesc lipsite de proprietăți nutritive și chiar dăunătoare.

8 Alternative ce par să facă parte din alimentația sănătoasă

Pentru a avea un regim alimentar echilibrat – dieta Deea, dieta Rina, dieta mediteraneană sunt regimuri echilibrate, trebuie să știi exact ce pui pe masă. Este esențial să cunoști cel puțin în linii mari caracteristicile nutriționale ale alimentelor pe care le consumi, precum și ale ingredientelor ce le compun.

Iată câteva dintre cele mai populare alimente care la prima vedere par sănătoase, însă privite mai îndeaproape, nu sunt deloc:

1. Pâinea multicereale

Gândindu-te la alimentația sănătoasă, poate că te grăbești să înlocuiești pâinea albă cu cea multicereale. Aceasta din urmă, datorită amestecurilor, pare mai ușor de digerat. Însă înainte, ar fi bine să controlezi ingredientele. Se poate întâmpla ca în ciuda denumirii, să conțină doar cereale rafinate, o adevărată otravă pentru organism.

2. Batoanele energizante

De regulă, batoanele energizante conțin fructe și cereale din belșug și sunt catalogate gustări deosebit de hrănitoare. Nu degeaba ajung să fie adoptate în dietele de slăbit. Însă în realitate, din cauza conținutului de conservanți și a numărului de calorii echivalent cu al unei gustări obișnuite, sunt adevărate bombe calorice.

3. Unele salate

Nu orice salată se încadrează în modelul sănătos. Nu toate preparetele ale căror denumiri încep cu ”salată” sunt considerate optime pentru un regim echilibrat. Multe asemenea salate, având în compoziție ingrediente precum maioneză, sosuri, brânzeturi grase, bacon sau pui prăjit, au un ”bagaj” caloric ascuns.

4. Sucurile de fructe

Unii consideră sucurile de fructe gata îmbuteliate, potrivite pentru dietă. Dar ele nu vor înlocui niciodată fructele proaspete. Deși bogate în vitamine, sunt la fel de bine ”dotate” și cu zaharuri. În schimb, există o carență de fibre (conțin puțină pulpă de fructe), esențiale pentru sănătatea intestinului.

5. Dulciurile vegane

Deși nu toate deserturile vegane reprezintă o alegere inspirată, numeroase diete le recomandă. Din păcate, datorită ingredientelor naturale care înlocuiesc laptele tradițional și zahărul obișnuit, consumatorii nu văd pericolul din dulciurile vegane. Și prea puțini sunt la curent cu faptul că aportul caloric depășește limitele normale.

6. Piureurile de fructe

Piureurile de fructe sunt judecate cu aceeași logică precum sucurile de fructe. Este inutil să presupui că sunt bune, mare parte din compoziție presupune doar ingrediente sănătoase. Majoritatea conțin o bază de fructe, în amestec cu lactate degresate. Însă porțiile ”extra-large”, hipercalorice, par anume comercializate să îngrașe.

7. Produsele fără grăsimi

Mâncărurile etichetate ”fără grăsimi” nu echivalează nici cu cele hipocalorice, nici cu alimentația sănătoasă. Cine urmează o dietă low-fat, nu înseamnă că mănâncă neapărat echilibrat. Aparte grăsimile, atenție și la aportul de vitamine și minerale, la cantitatea de fibre și la alți nutrienți esențiali organismului.

8. Alimentele fără gluten

Poate sună tentat să alegi de pe rafturi prăjiturele, paste făinoase, biscuiți sau alte bunătăți, doar pentru că au afișată eticheta ”fără gluten”. Dar ele sunt recomandate doar persoanelor cu alergii (celiachie). Pentru că deși nu conțin gluten, producătorii nu elimină din rețete grăsimile și zahărul, prezente în cantități semnificative.

Recomandări

Cine are pofte și se abține cu greu de la astfel de ”păcate” culinare, își poate permite câteva excepții. Însă principala regulă este ”fără excese!”.

Cine nu știe cu siguranță când se poate vorbi despre alimentația sănătoasă, este de preferat să elimine, de exemplu, zaharurile sau carbohidrații simpli și grăsimile saturate.

Surse:

http://www.cookinglight.com/eating-smart/smart-choices/top-10-unhealthy-foods

http://www.livestrong.com/slideshow/1002969-21-foods-sound-healthy-but-not/

http://www.prevention.com/food/healthy-foods-are-bad-you

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Articole recomandate

Articole recomandate