Secretul oricărei diete stă în schema nutrițională. Dar partea faină este că o corectă alimentație pentru slăbire poate facilita scăderea ponderală și în absența unei diete propriu-zise.
Trebuie doar să alegi alimentele potrivite, să ai grijă la cantități și la ingredientele interzise ascunse.
Dar cum să slăbești cu ajutorul regimului alimentar?
Este oare posibil să mănânci și în același timp să scazi în greutate?
Chiar există alimente care contribuie la arderea grăsimilor?
Ce categorii trebuie să fie prezente într-o alimentație pentru slăbire?
Surprinzător sau nu, poți slăbi mâncând. Categoria alimentelor care te ajută să controlezi acul cântarului cuprinde toate acele produse de origine animală sau vegetală care cresc consumul energetic al organismului și totodată favorizează mecanismul de slăbire.
Compușii acestor alimente acționează în maniera diversă de restul.
- Pe de o parte, intensifică termogeneza – procesul metabolic în cursul căruia corpul arde caloriile necesare digestiei, asimilării nutrienților, dar și producerii de căldură;
- Pe de altă parte, stimulează metabolizarea grăsimilor.
Dar ce alimente contribuie la atingerea acestui obiectiv?
Cum nu tot ce pui în farfurie se bucură de această ”calitate”, pentru a fi considerate consumatoare calorice, trebuie să conțină anumite substanțe ori să îndeplinească unele caracteristici. Este vorba despre:
Alimente hiperproteice – Pentru metabolizarea proteinelor, corpul consumă circa 30 % din aportul caloric furnizat de cantitatea de proteine.
Alimente bogate în iodiu – Este vorba despre un micronutrient fundamental pentru sinteza hormonilor tiroidieni, de care depinde un metabolism optim.
Alimente bogate în fibre – Dacă pe de o parte sporesc senzație de sațietate, pe de alta, îmbunătățesc funcția intestinală și reduc riscul apariției unor maladii cronice.
Substanțe termogenice – Deși nu fac parte din categoria nutrienților, sunt în măsură să stimuleze metabolismul, tocmai pentru că favorizează producerea căldurii corporale.
Alimentație pentru slăbire: 7 Alimente eficace
#1: Carne
Carnea albă – precum cea de pui sau de curcan, deși săracă în grăsimi, are o valoare proteică ridicată. Datorită aportului caloric scăzut, se numără printre cărnurile recomandate în dietele hipocalorice. În plus, este considerată un adevărat concentrat de grăsimi esențiale, fundamentale organismului.
#2: Mere
Merele pot elibera conștiința cui are o slăbiciune pentru bunătățile ”interzise”, însă condiția este să fie verzi. Totul se explică prin abundența fibrelor alimentare care facilitează arderile și senzația de sațietate. Iar cu circa 52 de calorii / 100 grame, nu există motive să simți vinovație dacă le mănânci.
#3: Fructe de pădure
La fel ca alte fructe prospete, și fructele de pădure sunt excelente surse de apă și de fibre, compuși care facilitează obținerea senzației de sațietate. Fără grăsimi, au o contribuție importantă la scăderea ponderală. Iar cu 3 porții zilnic, organismul consumă destule calorii pentru a le digera.
#4: Castraveți
Dietele bazate pe calorii negative permit arderea rapidă a rezervelor calorice ale corpului. Un bun exemplu sunt castraveții. Ajunge să-i guști să-ți dai seama că nu sunt o bombă calorică (16 calorii / 100 grame). Cu o concentrație ridicată de apă și vitamina C, previn inflamațiile și retenția hidrică.
#5: Țelină
O altă protagonistă în slăbire este țelina. Cu abia 16 calorii / 100 grame, cu 25 % conținut de fibre, mai este bogată în sodiu și potasiu. Iar cu cele 75 de procente de apă, înseamnă că pentru digestie, corpul va consuma mult mai multe calorii decât valoarea energetică propriu-zisă.
#6: Ardei iute
Ardeiul iute și în general mâncărurile picante, având puține calorii, sunt de ajutor în curele de slăbit. Consumate, intensifică viteza metabolismului (datorită capsaicinei, cresc consumul energetic) și dă savoare fiecarei mese. Iar acest lucru nu face decât să reducă nevoia de a mai adăuga alte condimente supercalorice.
#7: Ceai verde
În ultimii ani, ceaiul verde – foarte popular în diverse culturi a devenit o prezență obligatorie într-o alimentație pentru slăbire. Prin proprietățile sale (este bogat în antioxidanți, compuși în măsură să accelereze metabolismul), facilitează digestia și ajută la controlarea greutății chiar dacă nu se diminuează aportul caloric.
Reține!
În ciuda beneficiilor deosebite pentru siluetă și sănătate, nimeni nu ar trebui să se aștepte la miracole. Efectele acestor alimente sunt reale, dar nu exagerate.
Cu 3 kg de castraveți pe zi, nu te aștepta să slăbești văzând cu ochii dacă nu mai faci și altceva pe lângă. De pildă, dacă nu corectezi obiceiurile alimentare și stilul de viață cu totul.
Dacă-ți dorești să slăbești sănătos, adică să pierzi din rezervele de grăsimi, nu din masa slabă, este important să nu uiți nici de activitatea fizică.
Surse:
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983
http://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-fat-fighting-foods
http://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/advice/g781/belly-fat-foods/?slide=5