Pentru a combate riscurile de aciditate și simptomele asociate, organismul are nevoie de alimente alcaline. De fapt ele ar trebui incluse în majoritatea meselor, tocmai pentru a crea o dietă echilibrată.
Cine nu a chiulit de la lecțiile de chimie de la școală înțelege deja conceptul de aciditate și alcalinitate.
Pentru cine a uitat sau nu a fost deloc pasionat de elemente chimice, iată o detaliere rapidă:
Acizii sunt soluții apoase, cu un nivel al pH-ului mai mic de 7,0, în timp ce alcalinele au un pH peste 7,0. Apa este componenta neutră, cu un pH de 7,0.
În termeni mai simpli, acizii au mereu un gust aspru și efecte corozive în natură, în timp ce alcaloizii sunt elemente care neutralizează acizii.
În timpul mecanismul de digestie, stomacul secretă acizi gastrici, care ajută la descompunerea alimentelor. Stomacul are un pH care în echilibru oscilează între 2,0 și 3,5. Este foarte acid, dar necesar pentru procesele digestive.
Uneori, din cauza stilului de viață dezordonat și a obiceiurilor alimentare nesănătoase, nivelul pH-ului din corp crește, ducând la aciditate, la refluxuri acide și la alte tulburări gastrice.
Urmărind dieta majorității locuitorilor unei comunități, se poate constata că aceasta conține alimente acide în cantități însemnate, precum burger, pizza, rulouri, sandvișuri cu brânză, cârnați, slănină, kebab, gogoși, produse de patiserie etc.
Toate aceste ”bunătăți”, pe termen lung pot împiedica echilibrul acizilor gastrici. Odată descompuse, lasă în urmă reziduuri acide, principalele cauze ale problemelor digestive.
Dintre alimentele care devin acide atunci când sunt digerate, fac parte: produsele din carne, produsele lactate, ouăle, anumite cereale integrale, zaharurile rafinate și alimente prelucrate.
Este important de menționat că tendința de formare a acizilor sau alcaloizilor în organism nu are nicio legătură cu pH-ul alimentului în sine.
Fructele citrice sunt de natură acidă, dar acidul citric are de fapt un efect alcalinizant în organismul uman.
Alimentele alcaline sunt importante pentru a crea un echilibru. Omul modern are nevoie de mese și meniuri echilibrate și diversificate, nu de foarte multe restricții. Și în niciun caz de doar de o anumită categorie de nutrienți.
Să-ți dăm un pont. Regimul mediteranean este unul dintre cele mai complete și echilibrate, poate e cap de listă. Așadar, pune-te pe treabă și te documentează!
Spre ce alimente alcaline te poți orienta?
Dacă până azi nu ți-a păsat de carnea roșie excesiv consumată, de mâncarea prelucrată și de junk food, este timpul pentru schimbare și pentru o dietă cu multe fructe și legume alcaline:
1. Legume cu frunze verzi
Despre majoritatea legumelor cu frunze verzi se spune că au un efect alcalinizant odată ce se consumă. Așa se explică de ce vârstnicii și experții în sănătate recomandă mereu introducerea vegetalelor în dieta zilnică.
Legumele cu frunză verde conțin minerale esențiale pentru îndeplinirea mai multor funcții. Adu la masă și în rețete spanac, salata verde, rucola, țelină, pătrunjel, mărar și lobodă și vei simți imediat diferențele.
2. Conopidă și broccoli
Dacă îți place broccoli sau conopida (sau măcar nu-ți displace nici una, nici alta), sunt ambele bune pentru tine. Conțin numeroase microelemente esențiale pentru corpul tău.
Se pot oricând combina cu alte legume, precum ardeiul iute, fasolea și mazărea verde, așa încât să-ți iei doza de sănătate chiar din farfurie.
3. Citrice
Contrar credinței că citricele sunt foarte acide și au un efect acid asupra organismului, citricele devin cel mai bun exemplu de alimente alcaline.
Lămâia, grapefruit-ul și portocalele sunt încărcate cu vitamina C și sunt cunoscute pentru ajutorul în detoxifiere și în protecția de aciditate.
4. Alge marine și sare de mare
Știai că algele marine au un conținut de minerale de 10-12 ori mai mult decât verdețurile cultivate pe uscat?
De asemenea, sunt considerate surse alimentare cu o alcalinitate ridicată, fiind cunoscute pentrui suita de beneficii aduse organismului.
Dacă ești în pană de rețete, poți folosi alge de mare pentru supă sau pe cartofi, iar sarea în cirobe, pe carne, în omletă etc.
5. Legume rădăcinoase
Legumele rădăcinoase precum cartofii dulci, rădăcina de pătrunjel, rădăcina de păstârnac, sfecla și morcovii sunt surse grozave de alcalii.
Au cel mai bun gust atunci când sunt prăjite și stropite puțin cu mirodenii și alte condimente. Adeseori, sunt însă prea mult gătite, procesele termice prea lungi diminuându-le din bunătate.
Doar gătește rădăcinoasele cu atenție, respectând rețetele. Te vei îndrăgosti de ele, pe măsură ce vei învăța să le incluzi în tot mai multe supe, salate și diverse preparate culinare.
6. Fructe de sezon
Nu trebuie să ai cunoștințe de nutriționist și de sănătate să știi câte avantaje îți aduc fructele de sezon dacă le incluzi în dieta zilnică.
Acestea vin la pachet cu o grămadă de vitamine, minerale și antioxidanți care au grijă de diferite funcții din organism. De asemenea, sunt excelente și ca alimente alcaline, în special dacă din ”portofoliul” de sezon fac parte kiwi, ananas, banane, nectarine, pepene verde, caise sau mere.
7. Fructe cu coajă lemnoasă
Te încântă să ronțăi când ți-e foame fructe cu coajă lemnoasă sau nucifere?
Pe lângă faptul că furnizează grăsimi bune în cantități semnificative, ele produc și un efect alcalin în organism. Cu toate astea, fiind prea bogate în calorii, este important să se consume cu moderație. În caz contrar, să nu te mire dacă silueta va avea de suferit.
Consumă cu încredere migdale, nuci, castane alune etc. ca gustare sau ca masă individuală.
8. Ceapă, usturoi și ghimbir
Printre cele mai importante ingrediente folosite în rețete, în diverse bucătării, se află ceapa, usturoiul și ghimbirul, care nu fac altceva decât să pună în valoare și restul aromelor.
Se pot folosi în fel și fel de moduri: usturoi pe pâinea prăjită la micul dejun, ghimbir ras în supă, în ceai sau în blender, ceapa proaspăt feliată în salate etc.
Dacă dorești și o scădere ponderală, încearcă de pildă combinația dintre lămâie cu ghimbir și observă ce efect are asupra siluetei tale.
Acum că ai la îndemână această listă cu fructe și legume alcaline, nu mai amâna să le adaugi în meniuri. Doar așa vei beneficia de proprietățile lor uimitoare.
Pentru a completa acest puzzle despre alimentația alcalinizantă, citește și despre beneficiile dietei alcaline.
Surse :