Cele mai bune 8 surse alimentare de zinc

Cele mai vizualizate

Un regim alimentar sănătos înseamnă, printre altele, să consumi alimente bogate în zinc. Este vorba despre un element de neînlocuit în funcționarea organismului. Totul se datorează rolului indispensabil pe care-l îndeplinește.

8 Alimente bogate în zinc

Corpul are nevoie de zinc pentru vindecarea leziunilor pielii, controlarea metabolismului sau stimularea sistemului imunitar. Desigur, beneficiile zincului sunt mai multe. Dar nu despre ele vom discuta azi, ci despre cele mai valabile surse alimentare.

Așadar, pregătește-te pentru un top, în care am adăugat 8 alimente bogate în zinc, pe care merită oricând să le introduci în regimul de zi cu zi. Preferabil, înainte să constați o carență.

Care sunt cele mai ”prețioase” surse alimentare de zinc?

1. Stridiile

Practic, o porție de 100 grame de stridii furnizează de 4-5 ori DZR (doza zilnică recomandată) din acest important mineral. În plus, la fel ca alte fructe de mare, stridiile (nu specia care produce perlele) mai sunt bogate în:

  • Proteine;
  • Acizi grași;
  • Vitamine (vitamina B12, C);
  • Săruri minerale, îndeosebi în zinc, seleniu (favorizează fluidificarea sângelui) și fier (important pentru transportul oxigenului în corp).

2. Crustaceele

Crabii și homarii reprezintă alte surse naturale de zinc, dar și de:

  • Vitamine;
  • Proteine slabe;
  • Magneziu (are proprietăți energizante, reglează procesele digestive, intervine în sănătatea inimii).

Din cauza aportului care depășește și în acest caz DZR, consumate excesiv, crustaceele ar putea afecta capacitatea de metabolizare a altor minerale. Dacă ai de gând să le introduci în alimentație, trebuie s-o faci cu moderație.

3. Carnea

În general, toate cărnurile albe, roșii (de mânzat, de porc, de pui, curcan) și derivatele acestora reprezintă un excelent furnizor de;

  • Proteine – 1 porție asigură circa 50 % din necesarul zilnic;
  • Zinc.

În plus, carnea are un conținut scăzut de grăsimi, dar unul ridicat de vitamina B12, element care participă la formarea globulelor roșii, potențează sistemul imunitar și protejează sistemul nervos.

4. Legumele

Legume precum spanacul, conopida, varza sau broccoli poate că nu reprezintă cele mai ”de seamă” surse de zinc. Există alimente care le depășesc în ce privește concentrația mineralului.

Nu uita că este totuși vorba despre cele mai valoroase surse de vitamine și minerale, prezente într-un număr infinit de preparate, multe și în rețetele dietei Rina. Și ai toate motivele să le aduci zilnic în alimenteție, așa încât să o diversifici și să-i echilibrezi ponderea nutrienților.

5. Leguminoasele

Fasolea, lintea sau năutul, reprezentante importante ale familiei de leguminoase, sunt alimente bogate în zinc, dar și în:

  • Fibre;
  • Grăsimi sănătoase;
  • Vitamine, cu precădere B3 (reduce colesterolul, previne unele patologii ale sistemului nervos, îmbunătățește circulația sanguină, reglează digestia;
  • Antioxidanți, elemente ce acționează ca un fel de bariere împotriva agenților poluatori externi.

6. Cerealele

Dintr-un regim alimentar echilibrat, trebuie să facă parte și grupul cerealelor, îndeosebi când se pune problema compensării carențelor de minerale. O singură porție de cereale furnizează aproximativ un sfert din DZR de zinc.

Bogate în fibre, se transformă în alimente sănătoase. Dar mare atenție la cele cu un nivel ridicat de zahăr, ce ar putea neutraliza restul beneficiilor. Acestea trebuie evitate și înlocuite cu versiunile integrale.

7. Fructele nucifere

Nucile, alunele, migdalele sau semințele de dovleac sunt doar câteva furnizoare excepționale de zinc din grupul nuciferelor. Aparte bogăția de săruri minerale (zinc, magneziu), acestea se remarcă și datorită aportului de:

  • Proteine;
  • Acizi grași omega 3;
  • Vitamine, mai ales vitamina E (un potent antioxidant, protejază sistemul imunitar și ochii).

Dacă nu le-ai încercat încă, este momentul să le incluzi în alimentația zilnică, dar în doze moderate, din cauza aportului caloric.

8. Ciocolata amăruie

Cine se află în căutarea unor motive să mănânce ciocolată, îi oferim noi unul! Ciocolata reprezintă o delicioasă surpriză prezentă în lista alimentelor generoase în ce privește concentrația de zinc.

Condiția este să fie consumată doar în versiunea amăruie, cu o proporție ridicată de cacaco. Variantele cu lapte nu dispun de aceeași cantitate de antioxidanți. Și din cauza adaosurilor de zahăr, sunt mai puțin recomandate să facă parte din dietele echilibrate.

Desigur, lista cu alimente bogate în zinc ar putea continua. Tu ce preferințe ai dintre cele enumerate deja? Dacă mai cunoști și altele, te așteptam să ni le dezvălui și nouă. Ca să ne înștiințezi, folosește cu încredere secțiunea comentarii!

Surse:

http://www.health.com/health/gallery/0,,20929453,00.html

http://www.everydayhealth.com/pictures/best-food-sources-zinc/

http://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/vitamins-minerals/4-zinc-rich-foods-for-healthy-living.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Articole recomandate

Articole recomandate