Știai că există alimente sănătoase care îngrașă mai mult decât restul, poate nu la fel de salutare? La ce categorii trebuie să ai grijă?
”Nu înțeleg de ce m-am îngrășat. Am consumat doar mâncăruri și băuturi sănătoase, care nu conțin nimic nociv.”
Această realitate ruinează viețile multor persoane care, zi de zi, se văd nevoite să se lupte cu kilogramele, prea multe din păcate. Pentru că DA, unele alimente, deși sănătoase, au o acțiune nefastă asupra siluetei dacă se abuzează de ele.
Le vei găsi și cu denumirea de ”superfoods”. Una dintre consecințele negative ale consumului exagerat constă în continua acumulare de kilograme. Așadar, pentru a te feri de acest risc, ajunge să te limitezi la porții cât mai modeste.
Exemple clasice de alimente sănătoase care îngrașă
Adeseori, conceptul de ”superaliment” este asociat cu slăbitul tocmai pentru că abundă de nutrienți esențiali: antioxidanți, proteine, grăsimi ”bune” etc.
Într-adevăr, consumul lor este fundamental într-o dietă echilibrată. Însă dacă exagerezi, beneficiile asigurate vor fi nesemnificative față de efectele adverse.
Dacă vrei să-ți recuperezi silueta și forma fizica, gândește-te înainte să abuzezi de aceste alimente:
1. Avocado
Avocado rămâne un fruct ”la modă” și mai ales un superaliment. Totul se datorează:
- Abundenței de antioxidanți (luteină, beta-caroten), de minerale (potasiu de 2 ori mai mult decât la banane), fibre, acizi grași etc.;
- Proprietăților extraordinare (stimulează sinteza colesterolului ”bun” și-l frânează pe cel ”rău”, protejează ochii, pielea și părul de îmbătrânire etc.).
Însă acum când dietele de slăbit ”răsar” mai ceva ca ciupercile după ploaie, rămâne unul dintre cei mai nemiloși ”sabotori” ai siluetei. Iar prostul său renume se justifică prin:
- Abundența grăsimilor – Deși considerate ”bune”, tot grăsimi sunt;
- Aportul caloric – Un singur fruct poate ajunge la 350 de calorii.
- Zincul în alimentația sănătoasă – 5 Beneficii neașteptate
- Vrei sa slăbești cu morcovi? Ce proprietăți și beneficii au? Cum îi poți consuma?
- Un măr pe zi ține medicul departe și ajută la slăbire – Ce beneficii au merele?
2. Ciocolata neagră
O altă prezență delicioasă pe lista cu alimente sănătoase care îngrașă este ciocolata neagră sau amăruie. Cu toate acestea, apare în meniul unor diete de slăbit.
În fapt, ciocolata amăruie conține cel puțin 70 % cacao, de unde rezultă și numeroase beneficii pentru sănătate și siluetă:
- Ține sub control tensiunea arterială;
- Favorizează senzația de sațietate;
- Poate combate diabetul (crește rezistența la insulină);
- Previne degenerarea cognitivă;
- Este foarte hrănitoare și energizantă;
- Reprezintă o excelentă sursă de antioxidanți etc.
Și în acest caz, efectele favorabile sunt condiționate de consumul cumpătat. În schimb abuzul nu face decât să adauge un aport prea mare de calorii.
3. Fructele nucifere
Fisticul, arahidele, alunele sau nucile sunt doar câteva ”variațiuni” care te recompensează cu o mulțime de beneficii:
- Au proprietăți laxative – Favorizează tranzitul intestinal, combat constipația;
- Limitează absorbția colesterolului ”rău” – Ridică nivelul grăsimilor ”bune” din sânge;
- Conțin multe minerale – Reintegrează nutrienții pierduți, fiind indicate sportivilor;
- Previn căderea părului – Zincul favorizează creșterea și întărirea firului de păr;
- Limitează inflamațiile – Desfășoară o acțiune benefică la nivel hepatic etc.
Deși bine-venite în orice dietă echilibrată, pentru prevenirea efectelor adverse, încă o dată, cuvântul de ordine este ”moderație”. Deoarece sunt pline de grăsimi.
Fiecare gram de lipide echivalează cu 9 calorii. Comparativ cu proteinele și carbohidrații, înseamnă mai mult decât dublu.
4. Alimentele ”gluten-free”
Aceste soluții sunt potrivite pentru bolnavii de celiachie. Maladia descrie intoleranța la gluten (corpul nu îl mai metabolizează), o substanță proteică prezentă în cereale. Unica terapie constă în renunțarea la alimentele care-l conțin.
Din nefericire, tind să devină o modă, fiind adoptate și de persoanele care nu suferă de această tulburare, ci vor să slăbească. De fapt nu sunt chiar atât de salutare. Alături de alte ”exemple”, rămân doar niște alimente sănătoase care îngrașă.
Teoretic vorbind, eliminarea făinoaselor (pâine, pizza, paste etc.) ar trebui să conducă la scăderea ponderală. Dar multe preparate ”gluten-free” nu sunt deloc dietetice. Pentru a păstra textura și gustul glutenului, includ o serie de aditivi și uleiuri, rezultând și mai calorice.
6. Piureurile și shake-urile de fructe
De câte ori, mai ales pe caniculă, nu preferi să bei un mega shake din fructe sau din legume de sezon? Pentru că DA, shake-urile și piureurile obținute cu ajutorul blender-ului:
- Răcoresc și hidratează;
- Îmbunătățesc digestia;
- Detoxifiază și energizează;
- Au un gust delicios etc.
Alegerea devine tentantă și dacă ai o problemă cu silueta, crezând că iei o gustare sănătoasă. Doar conțin fructe… Ceea ce nu știai (poate) este că oferă un aport caloric extrem de ”generos”.
Pentru a te bucura totuși de proprietățile shake-urilor, încearcă să nu exagerezi cu laptele, iaurtul sau zahărul. Altminteri, vei obține adevărate ”bombe calorice” care vor pune în pericol linia și vor amenința inclusiv sănătatea.
Surse:
- http://www.health.com/food/30-healthy-foods-that-could-wreck-your-diet#sneaky-diet-saboteurs
- http://www.mensfitness.com/nutrition/what-to-eat/12-healthy-foods-and-drinks-that-can-make-you-fat
- http://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-dark-chocolate#
- http://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-nuts#section1