Ce poți consuma azi, fără să te balonezi la noapte sau mâine?

Cele mai vizualizate

Problema ta este că uneori te balonezi, cu toate că nu exagerezi cu mâncarea nesănătoasă și cu mesele târzii? Știai că există alimente sănătoase împotriva balonării care odată consumate, te ajută să eviți senzația de stomac prea plin?

12 Alimente sănătoase împotriva balonării

Toată lumea-și dorește un abdomen plat… îndeosebi femeile. Și oricine ar vrea să poată mânca fără teama că a doua zi se va simți balonat, ca și cum ar avea cu 5 kilograme în plus.

Din fericire, nu trebuie să apelezi la fel și fel de suplimente nutriționale cu efect miraculos, nici să ții post prelungit. Pentru un abdomen plat, este suficient să te orientezi spre câteva produse sănătoase, cu efect anti-balonare sau anti-meteorism:

1. Apă cu lămâie

O primă soluție este lămâia. Ajunge să bei de la primele ore ale dimineții un pahar cu apă călduță, în care ai dizolvat sucul proaspăt stors al unei jumătăți de lămâie. Băutura cu efect detoxifiant permite eliminarea din organism a toxinelor acumulate pe durata nopții.

2. Ceai verde

Prin acțiunea sa diuretică, ceaiul verde combate retenția hidrică, facilitând eliminarea excesului de lichide. Totodată, accelerează metabolismul și blochează absorbția lipidelor, fiind un excelent remediu pentru persoanele interesate să slăbească. Dar pentru a da rezultate, e nevoie de cel puțin 3 căni zilnic.

3. Mentă

Un alt dușman al meteorismului este menta. Frunzele proaspete, atât de parfumate, au în compoziție mentol, un principiu activ cu proprietăți calmante și dezinfectante. Planta aromatică ajută la buna funcționare a ficatului și intensifică secrețiile biliare, fiind recomandată în tulburările gastrointestinale.

4. Fenicul

De pe lista cu alimente sănătoase împotriva balonării nu lipsește nici feniculul. Datorită abundenței de fibre, favorizează procesele digestive și contribuie la prevenirea balonării abdominale. Planta poate fi consumată crudă sau preparată termic, iar infuzia pe bază de semințe se poate bea călduță, dar și rece.

5. Sparanghel

Cu proprietăți similare cu ale probioticelor, sparanghelul servește la curățarea sistemului digestiv. Bogat în glutation, îndeplinește o acțiune drenantă, stimulând diureza și favorizând depurarea organismului. Și la fel ca un antioxidant, îmbunătățește capacitatea corpului de a se elibera de toxine și de radicalii liberi.

6. Ghimbir

Aparte însușirile sale eficace în caz de tuse, răcelă și dureri de gât, ghimbirul este recunoscut și pentru proprietățile digestive. Principiile active, concentrate în rădăcină, au efect carminativ (calmant). În lupta împotriva meteorismului, reușesc să normalizeze aciditatea gastrică și să contrasteze formarea gazelor.

7. Ardei iute

Ardeiul iute nu este doar un condiment popular în dieta indiană, ci și unul dintre inamicii balonărilor abdominale. Alimentul favorizează digestia, eliminarea toxinelor, metabolismul și absorbția substanțelor nutritive. Toate aceste atribute se datorează prezenței capsaicinei, un compus în măsură să anihileze bacteriile ”rele” care blochează digestia.

8. Banane

Printre alimentele sănătoase utile pentru contracararea tulburările digestive, se regăsesc și bananele, cu beneficii semnificative dacă te confrunți cu balonarea. Sunt de menționat efectele astringente, uneori laxative (cu indicații pentru reglarea tranzitului intestinal) și acțiunea antiacidă, de ajutor împotriva arsurilor gastrice.

9. Pepene verde

Pepenele verde, prin concentrația de apă de peste 90%, reușește să crească nivelul de hidratare. Considerat un diuretic natural, ajută mecanismul de diureză. Simultan, atenuează și previne senzațiile neplăcute de balonare. Iar fibrele conținute contribuie la prevenirea constipației, venind în sprijinul sănătății aparatului digestiv.

10. Pepene galben

Pepenele galben îmbunătățește considerabil tranzitul intestinal și combate efectul tipic de balonare, sesizabil imediat după mâncare. Acțiunea se explică prin conținutul de fibre și apă, compuși ce permit activarea intestinului leneș. Iar absența grăsimilor saturate asigură un aport caloric redus, fiind indicat în dietele de slăbit și un fruct popular în dietele vegane.

11. Iaurt

În general, iaurturile sunt pline de fermenți lactici activi. Nu sunt altceva decât bacterii ”bune” sau probiotice, ce vin în sprijinul sistemului gastrointestinal, facilitând mecanismele digestive și de absorbție. Aliate ale microflorei intestinale, populația de microorganisme atenuează simptomele specifice stărilor de balonare.

12. Castraveți

Similari tuturor ”suratelor” din familia Cucurbitaceae, castraveții nu sunt doar alimente sănătoase, ci și o prezență de seamă în dietele de slăbit. Conțin din abundență apă și fibre, elemente esențiale pentru o digestie normală. Mulțumită acțiunii diuretice, sunt recomandați pentru combaterea retenției hidrice și prevenirea formării celulitei.

Recomandări

Dacă obișnuiești să depășești limitele la masă, reține câteva dintre sfaturile următoare. Îți vor fi de folos atunci când problemele tale au legătură cu meteorismul sau cu greutatea:

  • Hidratează-te suficient;
  • Dormi 6-9 ore pe noapte;
  • Fă-ți plinul de fibre;
  • Evită alimentele grase;
  • Ferește-te de prea sărat;
  • Nu te înfometa peste zi;
  • Fă cât mai multă mișcare;
  • Controlează-ți greutatea.

Surse:

https://www.prevention.com/food-nutrition/g20430797/8-foods-you-should-eat-tonight-to-de-bloat-by-tomorrow/

http://www.popsugar.com/fitness/Ways-Debloat-Fast-30534602?stream_view=1#photo-30534745

https://www.cosmopolitan.com/health-fitness/advice/g1948/foods-that-dont-bloat/

http://www.health.com/health/gallery/0,,20802995,00.html

http://www.medicalnewstoday.com/articles/275944.php

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Articole recomandate

Articole recomandate