Dacă tot este început de cireșar, este timpul să afli mai multe despre beneficiile cireșelor și de ce ar trebui să le mănânci în fiecare zi. Iar perioada este numai bună să-ți faci plinul cu aceste fructe. Au o mulțime de proprietăți, pe unele poate nici nu le cunoști.
Cuprins:
- Ce caracteristici și proprietăți nutriționale au cireșele?
- Care sunt beneficiile cireșelor pentru sănătate?
Ce caracteristici și proprietăți nutriționale au cireșele?
O cireașă atrage alta și apoi altele. Odată ce începi, mai că nu-ți mai vine să te oprești. Foarte bine! Doctorii recomandă să mănânci cât mai multe, chiar să abuzezi de ele.
Unul dintre beneficiile cireșelor se referă la aportul caloric. Se numără printre cele mai gustoase fructe și totodată puțin calorice. În plus, valorile nutriționale le clasează printre cele mai ”prețioase” fructe.
Dar să vedem, mai exact, cum arată compoziția chimică și care sunt nutrienții de top care le conferă proprietăți atât de valoroase:
Indicele glicemic
Indicele glicemic (IG) al cireșelor este 22, unul surprinzător de scăzut și corespunde fructelor proaspete, fără niciun fel de adaosuri. În varianta conservată (gemuri, dulceață, sucuri etc.), din cauza procesării și completării cu zahăr, IG crește destul de mult.
Un IG ridicat înseamnă valori peste 70, un IG mediu, 56-60, iar un IG mic, sub 55.
Compoziția chimică
În funcție de sursă, de soi, mărime etc., valorile nutriționale pot suferi unele variații. Cu abia 87 de calorii pe porție (circa 1 cană), în proporție majoritară (peste 80 %), conțin apă. Însă restul înseamnă:
- Vitamine, dintre care se remarcă vitaminele A, C și grupul de B-uri;
- Săruri minerale, îndeosebi de calciu, fier, magneziu, sulf și potasiu;
- Oligoelemente, mai ales mangan, cobalt, zinc și aramă;
- Melatonină, un compus care favorizează somnul;
- Antioxidanți (flavonoide), care ajută la contrastarea radicalilor liberi;
- Aminoacizi și fitonutrienți (luteină, zeaxantină, carotenoizi);
- Macronutrienți, în special fibre, proteine și zaharuri.
- Ce alimente trebuie să conțină un regim potrivit în sezonul rece?
- Ai mâncat prea mult în ultima vreme? 8 Alimente care te ajută să te eliberezi de toxine
- 6 Categorii de alimente de care ai nevoie in dieta mediteraneana
Care sunt beneficiile cireșelor pentru sănătate?
Mănâncă cireșe în fiecare zi! Sunt pline de beneficii și te-ajută să slăbești! Compușii cei mai reprezentativi au în principal o acțiune antioxidantă și antiinflamatoare, conferindu-le proprietăți uimitoare în câmp medical:
1. Depurează și detoxifiază
Prezența sorbitoului printre zaharuri le atribuie calități depurative și detoxifiante. Practic, favorizează diureza și eliminarea toxinelor din țesuturi, inclusiv din ficat și intestin.
2. Combat constipația
Un alt efect se referă la combaterea constipației. Ușor laxative, cireșele sunt indicate persoanelor care suferă de constipație, însă cu moderație. Sau vor produce diaree.
3. Încetinesc îmbătrânirea
Fiind pline de polifenoli (un tip de antioxidanți) și antociani (pigmenți din grupul flavonoidelor care le dă culoarea specifică), reprezintă un real ajutor în combaterea radicalilor liberi.
4. Previn hemoragiile
Proprietățile anticoagulante se datorează vitaminei K. Absorbită în ficat, declanșează mecanisme de producere a unor factori necesari în coagulare (previn hemoragiile).
5. Reglează tensiunea
Excelente surse de potasiu, joacă un rol esențial în normalizarea tensiunii arteriale. Practic, contribuie la eliminarea sodiului în exces și la menținerea echilibrului dintre minerale.
6. Tratează guta
Beneficiile cireșelor se extind și la tratamentul gutei. Maladia apare în urma excesului de acid uric în articulații și se manifestă prin inflamația, durerea și rigidizarea zonei afectate.
7. Combat insomniile
Cireșele conțin melatonină, hormon care reglează ritmul circadian. Consumate înainte de culcare, favorizează somnul liniștit, efecte similare cu ale suplimentelor cu melatonină.
8. Îmbunătățesc funcțiile cognitive
Flavonoidele și carotenoizii mențin funcțiile cognitive active. În particular, efectele sunt vizibile asupra memoriei, una dintre primele care se degradează odată cu îmbătrânirea.
9. Protejează vederea
O altă consecință a îmbătrânirii fiziologice este vizibilă la nivelul ochilor. Însă consumate cu regularitate, cireșele pot încetini leziunile provocate de acțiunea radicalilor liberi.
10. Întăresc imunitatea
Compușii antioxidanți sunt utili și în alte privințe, ca de exemplu, la potențarea imunității. Incluse în dietă, reușesc sa ofere protecție împotriva infecțiilor bacteriene, virale și fungice.
11. Reduc durerile musculare
Studiile sugerează că prin consumul zilnic a unei porții de cireșe, se reduc inflamația musculară și febra asociată efortului fizic intens. Acțiunea este similară cu a ibuprofenului.
12. Normalizează glicemia
Prezența levulozei le transformă în alimente indicate în regimul diabeticilor. Levuloza, un carbohidrat din grupul zaharurilor, nu se află printre compușii interziși la pacienții cu diabet.
13. Protejează epiderma
Datorită carotenoizilor, oferă protecție în timpul expunerii solare și favorizează bronzul omogen. Contribuie la netezirea și la catifelarea pielii, la reducerea ridurior fine și a petelor.
14. Mențin sănătatea părului
Complexul de vitamine și minerale are efecte neprețuite asupra podoabei capilare. Nu degeaba extractul de cireșe se include în produsele pentru întărirea și regenerarea firului de păr.
15. Reduc apetitul
Printre beneficiile cireșelor se regăsește și diminuarea poftei de mâncare. Conținand fibre alimentare, odată consumate, nu fac decât să sporească senzația de sațietate.
16. Ajută la slăbire
Sărace în calorii și grăsimi, conțin nutrienți care energizează și accelerează metabolismul. Fiind și foarte bogate în apă, vin în ajutorul persoanelor care vor să scape de câteva kilograme.
Surse: