Mulți consideră merele un superaliment. Nimic greșit. Totul se datorează valorilor nutriționale și acțiunii desfășurate odată consumate. Concret, care sunt beneficiile merelor și care este adevărul despre potențialul lor referitor la siluetă și la sănătate?
Fructe aparent banale, merele se remarcă prin câteva calități arhicunoscute:
- Varietate (există mii de soiuri la nivel planetar);
- Disponibilitate (se găsesc pe toată durata anului);
- Gust (dulce-acrișor, agreat de toată lumea).
La acestea se adaugă numeroase însușiri care le transformă în aliate de încredere atât pentru siluetă, cât și pentru sănătate.
Cuprins:
- Valorile nutriționale și proprietățile merelor
- Cum acționează fiecare categorie de compuși?
- Beneficiile merelor pentru slăbit
- Recomandări
Valori nutriționale și proprietăți
Vorbim despre fructele cele mai răspândite, consumate și accesibile, nu doar la noi în țară.
În proporție de 85-86 %, conțin apă, ceea ce înseamnă că sunt foarte hidratante. Au o încărcătură calorică extrem de scăzută. Un măr de mărime medie ajunge abia la 150 de calorii (circa 50 calorii / 100 grame).
În plus, merele conțin proporții nesemnificative de colesterol ”rău” (LDL), grăsimi și sodiu, constituienți care:
- Intensifică acumularea de țesut adipos;
- Favorizează retenția de apă;
- Predispun spre variate maladii (hipercolesterolemie, hipertensiune, diabet etc.).
Însă beneficiile merelor pentru sănătate, atât de apreciate și de către cine se află la dietă, se datorează aportului efectiv de nutrienți.
Partea restantă, adică restul de 14-15 %, este constituită din:
- Vitamine (A, B-uri, C, E, K);
- Minerale (potasiu, magneziu, zinc, fier etc.);
- Macronutrienți (proteine, carbohidrați);
- Fitonutrienți (luteină, zeaxantină, carotenoizi);
- Pectină, acizi, aminoacizi.
Cum acționează fiecare categorie de compuși?
Cu toate că merele nu oferă o concentrație ridicată de nutrienți, oferă o foarte largă diversitate. Iată cum se ”comportă” câteva categorii:
Vitamine
Vitamina C, un puternic antioxidant natural, reușește să:
- Limiteze daunele cauzate de radicalii liberi;
- Crească rezistența organismului împotriva patogenilor.
Efecte similare au și celelalte vitamine antioxidante, mai exact A și E:
- Vitamina A protejează sănătatea ochilor și a dinților, favorizează creșterea părului etc.;
- Vitamina E este ”prietenoasă” cu pielea (încetinește îmbătrânirea celulară), cu aparatul cardiovascular, cu aparatul reproducător (stimulează fertilitatea) etc.
Complexul de B-uri este fundamental pentru:
- Sănătatea sistemului nervos;
- Regenerarea celulară;
- Protecția împotriva infecțiilor;
- Combaterea radicalilor liberi.
- 11 Condimente care facilitează slăbirea
- 12 Alimente ce trebuie să dispară din dietele sănătoase și echilibrate
- 15 Fructe și legume care te ajută să scapi de retenția de apă
Minerale
Nici oligoelementele incluse nu sunt foarte abundente cantitativ, însă au o valoare incontestabilă. Dintre toate, ies în evidență:
- Potasiul – Reduce riscurile de accident vascular cerebral, previne scăderea masei musculare (un risc asumat de către persoanele care urmează o cură de slăbire și nu practică un sport) etc.
- Fosforul – Influența favorabilă se reflectă și în beneficiile merelor: reglementează digestia și tranzitul intestinal, are un rol esențial în formarea oaselor și în sănătatea mentală, intensifică metabolismul etc.
- Calciul – Este vital pentru sănătatea oaselor și în procesele de coagulare sanguină, reglează contracțiile musculare (inclusiv bătăile inimii) etc.
Fibre
Fibrele vegetale, ca parte a unei diete echilibrate, au rolul să:
- Îmbunătățească tranzitul intestinal;
- Prevină creșterea în greutate și acumularea colesterolului ”rău”;
- Protejeze de maladii grave (boli de inimă, diabet etc.).
Fitonutrienți și acizi
Fitonutrienții (compuși prezenți în alimentele de origine vegetală) desfășoară o acțiune antioxidantă și antiinflamatoare:
- Diminuează tensiunea arterială;
- Scad intensitatea proceselor inflamatorii;
- Reduc cantitatea colesterolului LDL;
- Imbunătățesc vederea;
- Previn deteriorarea celulară.
Acidul malic, unul dintre principalii acizi prezenți în fructe și în unele legume, oferă, de asemenea, o varietate de avantaje:
- Ca supliment alimentar, îmbunătățește performanțele atletice, fiind recomandat sportivilor (crește rezistența la efort, combate oboseala);
- Inclus în dermatocosmetice, ameliorează semnele îmbătrânirii (ridurile), facilitează eliminarea celulelor moarte etc.
Beneficiile merelor pentru slăbit
În completarea rolului avut în sănătate, merele nu sunt mai puțin lipsite de valoare nici în ce privește slăbirea și menținerea siluetei.
Pe de o parte, explicația se regăsește în prezența unor nutrienți, în îspecial fibre, care contribuie la:
- Accelerarea metabolismului și proceselor digestive;
- Favorizarea pierderii masei grase;
- Reducerea predispoziției către obezitate.
Pe de altă parte, efectul se explică prin absența acelor elemente care încurajează câștigul de kilograme și de masă grasă:
- Calorii – Sunt fructe hipocalorice;
- Grăsimi – Sunt sărace în grăsimi;
- Sodiu – Conțin sodiu în cantități nesemnificative.
Consumate în mod frecvent, îndeosebi cu coajă, merele reprezintă:
- Un mare plus pentru senzația de sațietate, pe care o încurajează și o prelungesc;
- Un mare minus pentru senzația de foame, pe care o atenuează.
Efectul la persoanele supraponderale constă în pierderea considerabilă în greutate. Nu degeaba mulți nutriționiști le recomandă pentru slăbire și chiar apar incluse în meniul mai multor diete.
Recomandări
Pentru ca beneficiile merelor asupra siluetei să se mențină în timp, trebuie consumate între mese (ca gustare) sau înainte de mese. În alternativă, pot chiar înlocui o masă principală.
De exemplu, în dieta Rina, micul dejun poate fi compus integral din mere, urmând ca de la o zi la alta, să recurgi la soiuri diferite.
De asemenea, în ziua 4, o zi dedicată în întregime vitaminelor, poți face loc măcar pentru o porție de mere.
Surse: