Beneficiile nucilor se simt în fiecare zi, pentru că sunt pline de nutrienți și sățioase. Pe termen lung, au efecte favorabile asupra sănătății fizice și mentale, dar și asupra siluetei.
Despre nuci, la fel ca despre restul fructelor uscate (fistic, migdale, arahide etc.), știm că sunt pline de nutrienți esențiali. Prin concentrația de săruri minerale, proteine, acizi grași și aminoacizi, se transformă într-o mâncare sănătoasă, deosebit de utilă pentru organism.
Adeseori, le consumăm ca gustări între mesele principale, fiind o optimă gustare și în dieta Rina ziua 4 – ziua vitaminelor.
Alegerea lor nu este întâmplătoare, deoarece ne oferă energie (sunt foarte calorice). Însă tocmai din cauza aportului caloric, dacă întenționăm să slăbim, trebuie să fim foarte prudenți să nu exagerăm.
Beneficiile nucilor încep cu proprietățile nutritive
Pentru a ne putea face o idee despre cât de bune sunt nucile și mai ales despre câte putem consuma fără să le atenuăm din ”calitatea” de mâncare sănătoasă, mai întâi le vom analiza proprietățile nutritive.
La 100 grame de miez, proteinele acoperă o pondere de 16 %. Un compus de valoare îl reprezintă arginina, un aminoacid prezent în proteine, util în prevenirea arteriosclerozei. Maladia se manifestă prin îngroșarea și apoi sclerozarea pereților interni ai arterelor.
Grăsimile, chiar indicate într-un regim low-carb precum dieta keto sunt prezente în proporție de peste 60 %, de unde se explică și valoarea calorică ridicată. Este vorba despre grăsimi nesaturate, care nu sunt considerate dăunătoare, în principal despre acizi grași omega 3 și 6, renumiți pentru acțiunea de control asupra colesterolului.
Acizii grași omega 3 și 6 diminuează valorile colesterolului ”rău” și stimulează sinteza colesterolului ”bun” și trigliceridelor.
În privința vitaminelor, nucile sunt bogate în vitamina E (un optim antioxidant, fundamental în combaterea procesului de îmbătrânire), dar și în complexul de B-uri. Cât despre minerale, nucile conțin cantități importante de fier, calciu, zinc, sulf, magneziu, potasiu și fosfor.
Însă in ciuda ”bagajului” de nutrienți, mare atenție la încărcătura calorică! În 100 grame, caloriile ajung la circa 650 și chiar dacă se numără printre preferatele noastre, trebuie consumate cu moderație.
Beneficiile nucilor pentru sănătate și siluetă
Consumul de nuci aduce numeroase beneficii, însă pentru a ne bucura de ele, trebuie să evităm excesele. Dacă facem abuzuri, orice își poate pierde din însușiri și deveni o adevărată otravă. Acțiunea se poate dovedi periculoasă la nivelul funcționării aparatelor, sistemelor și organelor.
1. Reducerea riscurilor tumorilor
Potrivit studiilor susținute de oameni de știință din West Virgina (Marshall University School of Medicine), consumate cu moderație, alimentează organismul cu substanțe antiinflamatoare și antioxidanți în măsură să reducă probabilitatea îmbolnăvirilor de cancer mamar, de prostată sau de pancreas.
În cazul declanșării maladiilor, se constată o diminuare a ratei de creștere a celulelor tumorale.
2. Scăderea riscurilor diabetului
Cercetătorii de la Harvard School of Public Health au demonstrat că prin introducerea în dieta zilnică a 30 grame de nuci, riscurile diabetului de tip 2 se reduc cu circa 30 de procente. Efectele nu se verifică la persoanele care nu au o alimentație echilibrată și sănătoasă.
3. Favorizarea sănătății inimii
Un alt studiu, de astă dată condus de cercetătorii de la University of Scranton in Pennsylvania, arată că nucile conțin o mixtură de antioxidanți superiori calitativ comparativ cu alții furnizați de celelalte fructe uscate. Spre exemplu arginina protejează sistemul cardiovascular la pacienții care suferă deja de patologii cardiace și circulatorii.
4. Combaterea stărilor de stres
Așa cum reiese dintr-un studiu publicat în ”Journal of the American College of Nutrition”, dietele care includ nuci – dieta Rina este una dinte ele – vin în ajutorul organismului în condiții de stres.
Atât nucile, cât și uleiul de nuci contribuie la diminuarea presiunii sanguine asociate stărilor depresive și de anxietate. În plus, există motive să credem că odată incluse în meniuri, ne vom simți mai relaxați și vom suporta mai ușor consecințele stresului.
5. Controlarea greutății
Obiceiul să ne completăm dieta de zi cu zi cu nuci și / sau cu alte fructe uscate, pe termen lung, devine un sprijin în menținerea greutății între limitele considerate normale.
Concluziile mai multor studii au confirmat ceea ce se știa deja și în plus au dovedit că mâncând nuci sau alte fructe cu coaja lemnoasă, putem pierde din circumferința taliei și din masa corporală.
6. Îmbunătățirea fertilității masculine
Un alt avantaj remarcat odată cu introducerea nucilor în alimentație, poate mai puțin cunoscut, dar nu mai puțin important, face referire la impactul pe care nuciferele le au la nivelul aparatului reproducător masculin.
Adăugând în dieta zilnică mai puțin de 80 grame de nuci, specialiștii au observat îmbunătățirea semnificativă a calității spermei.
7. Protejarea sănătății creierului
Substanțele nutritive prezente în nuci au și o acțiune neuroprotectivă. Astfel, melatonina, acidul folic, vitamina E, antioxidanții și acizii grași omega 3 favorizează menținerea funcțiilor congnitive. În particular, ajută la prevenirea tulburărilor de memorie și a problemelor de învățare. De asemeni, favorizează controlarea emoțiilor.
Surse:
http://www.sparkpeople.com/blog/blog.asp?post=walnut_health_benefits
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=99
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/05/19/7-walnuts-benefits.aspx