Care sunt beneficiile pepenelui galben? Cum se bucură frumusețea, silueta și sănătatea de proprietățile acestui minunat fruct al verii?
Delicios, aromat, răcoritor și plin de beneficii… Pepenele galben, ”protagonistul” sezonului estival și un ”must” în dieta mediteraneană, este un exemplu de alimentație sănătoasă atunci când gradele depășesc nivelul de confort.
Beneficiile pepenelui galben pentru siluetă, frumusețe și sănătate
Împreună cu pepenele verde, se bucură de toate aprecierile consumatorilor. Este datorită prospețimii, dar și numeroaselor sale virtuți. Dintre acestea se remarcă proprietățile diuretice, vitaminizante și remineralizante.
Însă motivele pentru care nutriționiștii i-au atribuit la loc de cinste continuă:
#1. Ajută la hidratarea organismului
Bogat în apă, pepenele galben are o contribuție semnificativă în ce privește hidratarea corpului. Pe lângă că favorizează eliminarea toxinelor – alături de alte alimente detoxifiante, poate fi un mod plăcut de compensare a pierderilor de lichide cauzate de excesul de transpirație.
#2. Protejează de razele UV
În zilele călduroase, când expunerea la razele UV este majoră, pielea și părul au tendința să-și piardă din strălucire. Însă datorită bogăției de nutrienți și de apă, protejează părul și pielea de agresiunea factorilor de mediu și le menține aspectul sănătos.
#3. Este un excelent antioxidant
La fel ca multe fructe, pepenele este un adevărat concentrat de vitamina C și beta-caroten (precursorul vitaminei A), veritabili antioxidanți. Ambele vitamine au misiunea să prevină formarea radicalilor liberi, primii ”vinovați” de îmbătrânirea celulară.
#4. Favorizează bronzarea
Beneficiile pepenelui galben se văd și asupra rapidității cu care pielea se bronzează. Responsabilitatea cade tot în seama vitaminei A, care stopează apariția vergeturilor și accelerează pigmentarea epidermei prin sinteza de melanină (bronzul).
#5. Contribuie la hidratarea pielii
Pepenele galben, folosit nu doar ca aliment, ci și ca un dermatocosmetic, poate servi ca remediu împotriva tenului uscat, cu aspect deshidratat. Din pulpa unui pepene matur, poți pregăti o mască pentru față cu efect hidratant și de prevenire a ridurilor.
#6. Combate senzația de foame
Abundența de vitamine nu se limitează la cele antioxidante (A și C). Pepenele este bogat și în vitaminele din grupul de B-uri. Alături de magneziu, B-urile reprezintă un remediu util pentru contrastarea stărilor de stres și a senzației de foame nervoasă.
#7. Îmbunătățește funcția ochilor
Mulțumită prezenței vitaminei A și însușirilor sale atât de prețioase, consumat cu regularitate, pepenele galben contribuie la protejarea ochilor și la îmbunătățirea vederii. Totodată, ajută la prevenirea degenerării maculare, patologie specifică vârstei a treia.
#8. Stimulează procesele digestive
O alimentație sănătoasă înseamnă și un aport optim de săruri minerale. Datorită concentrației de minerale, pepenele reușește să normalizeze funcția digestivă. Mai exact, stimulează mișcările intestinale, posibil compromise de eventualele tulburări gastrice.
#9. Ajută la tolerarea căldurii
Așa cum ai dedus deja, acest fruct emblematic pentru sezonul estiv, este considerat o ”bombă” nutrițională. Îți amintim doar că se remarcă prin concentrația de calciu, potasiu, fosfor și magneziu, minerale recomandate pentru energizarea organismului.
#10. Echilibrează circulația sanguină
Pulpa, bogată în potasiu și în adenozină (un agent anticoagulant), îi conferă o acțiune profilactică în raport cu afecțiunile cardiovasculare. Astfel, sângele își menține fluiditatea, iar în consecință, scad riscurile de îmbolnăvire de angină, ictus sau infarct.
#11. Facilitează slăbirea
Pepenele galben devine și un ajutor de bază în cura de slăbire. Procentul ridicat de apă, în combinație cu prezența fibrelor alimentare și cu aportul caloric scăzut, contribuie la sporirea senzației de sațietate și, implicit, la ”potolirea” poftei de mâncare.
De reținut
Acum că ai descoperit beneficiile pepenelui galben și totodată adevăratele motive pentru care ar trebui să consumi zilnic măcar 1-2 felii, îți mai dezvăluim câteva lucruri:
În botanică, pepenele galben este cunoscut cu denumirea de Cucumis melo și aparține familiei Cucurbitaceelor. Este aceeași din care mai fac parte dovlecelul, dovleacul, pepenele verde și castravetele.
În compoziția chimică, vei regăsi circa 90 % apă și în jur de 40 calorii / 100 grame de pulpă (circa 60 calorii / o porție medie), distribuite astfel:
- 87 % provenite din carbohidrați;
- 8 % din proteine;
- 5 % din găsimi.
Pepenele galben este o importantă sursă de săruri minerale și de aminoacizi. Din lista mineralelor, se remarcă fluorul, calciul, magneziul, potasiul, fosforul, zincul, fierul, arama, manganul și seleniul.
Nu lipsesc nici vitaminele. Pulpa conține vitaminele A, C, grupul de B-uri, E și K. În plus, există cantități importante de beta-caroten, luteină și zeaxantină, compuși cu excelente proprietăți antioxidante.
Când temperatura în termometre crește, nu ajunge doar să bei multe lichide. Trebuie să te orientezi spre o alimentație cât mai sănătoasă, potrivită necesităților organismului.
Dacă urmezi dieta Rina și te-ai împotmolit la ziua proteinelor, te poți inspira din propunerea noastră pentru micul dejun. Desigur, cu pepenele galben într-o poziție centrală.
Surse:
http://www.livestrong.com/article/407556-the-health-benefits-of-melons/
http://www.medicalnewstoday.com/articles/279176.php
http://healthyeating.sfgate.com/benefits-honeydew-melon-4231.html