Prunele uscate, fructele care slăbesc. Descoperă și alte beneficii!

Cele mai vizualizate

De departe nu prea pare, însă beneficiile prunelor uscate pentru slăbire chiar există. Și nu doar pentru slăbire…

De la o zi la alta, iau naștere tot mai multe metode de slăbit, în mare parte, diete. Unele dintre ele promit efecte miraculoase fără ceva în comun cu realitatea. Dar câte dintre acestea sunt capabile să-i ofere omului de rând rezultate reale?

Din fericire, pentru a scăpa de câteva kilograme, nu întotdeauna este nevoie să te supui unor regimuri alimentare drastice. Uneori, este suficient să aduci câteva modificări meniului zilnic. Una dintre aceste schimbări se referă la fructele de sezon, mai exact la prune.

O dietă normală, fără restricții particulare, îmbogățită de exemplu cu prune uscate, te ajută să slăbești chiar mai mult decât reușesc multe diete. În plus, prunele (proaspete, prelucrate termic sau uscate) aduc o mulțime de beneficii reale stării de sănătate.

Care sunt beneficiile prunelor uscate pentru slăbire?

Încă suntem convinși că fructele uscate sau deshidratate, în particular prunele, sunt contraindicate persoanelor la cură de slăbire.

”Vina” o poartă aportul caloric (aproximativ 220 de calorii la 100 grame de fructe uscate, comparativ cu 30-40 de calorii în variantă proaspătă), neglijând faptul că prunele, în mod surprinzător, reușesc să reducă apetitul.

În urma studiilor efectuate pe grupuri de pacienți obezi, care obișnuiau să consume puține fibre, oamenii de știință au ajuns la concluzia că aceste fructe (îndeosebi cele uscate) facilitează scăderea în greutate.

Se pare că asociate cu dietele de slăbit, ne ajută să ne eliberăm de ”suplimente” în mod echilibrat. Totul se datorează substanțelor pe care le conțin:

  • Spre exemplu, abundă carbohidrații (o sursă primară de energie) și sorbitolul (un îndulcitor natural care nu face rău organismului);
  • Sunt sărace în grăsimi saturate, dar bogate în fibre vegetale (nutrienți care sporesc senzația de sațietate și protejează sănătatea intestinului);
  • Reprezintă o excelentă sursă de minerale (aramă, potasiu, calciu, magneziu, zinc) și de vitamine (A, grupul de B-uri, C, E, K).

Ce beneficii concrete vei obține dacă incluzi prunele în dietă?

1. Au un efect laxativ

Poate cea mai cunoscută dintre toate este funcția laxativă a prunelor, mai ales dacă le consumi în formă uscată. Proprietatea se datorează concentrației de fibre (1,4 g / 100 g produs) și de compuși laxativi (oxifenisatina).

2. Dețin proprietăți depurative

Prunele sunt recomandate și pentru a combate retenția de apă. Din acest motiv, le poți găsi și în preparatele naturiste menite să faciliteze drenarea și eliminarea excesului de lichide din organism.

3. Stimulează metabolismul

Datorită concentrației ridicate de minerale printre care magneziu, zinc și potasiu, prunele uscate reușesc să normalizeze echilibrul hidroelectrolitic al organismului, cu efecte benefice asupra metabolismului.

4. Sunt energizante

Abundența de zaharuri le transformă în alimente energizante, dar care nu îngreunează digestia. Concentrația nutrienților din prunele uscate fiind superioară, se recomandă persoanelor care au nevoie să se energizeze rapid.

5. Au o acțiune antioxidantă

Bogate în polifenoli (luteină, zeaxantină), au capacitatea ca odată consumate, să neutralizeze acțiunea radicalilor liberi responsabili de mecanismele de degenerare celulară specifice îmbătrânirii.

6. Protejează sistemul cardiovascular

Efectul antioxidant este resimțit și la nivelul colesterolului (grăsimi ”rele”), pe care îl reduce. Prezența colesterolului pe pereții arterelor predispune la patologii cardiovasculare (arterioscleroza).

7. Favorizează asimilarea fierului

Datorită conținutului de vitamina C, prunele facilitează absorbția fierului, iar în consecință, protejează sănătatea celulelor și organelor. Beneficii vizibile se observă și la nivelul părului, pielii și unghiilor.

8. Stimulează producerea globulelor roșii

Prezența mineralelor (fluor, fier, potasiu) contribuie la formarea eritrocitelor (celulele plasmei sanguine, cu rol în oxigenarea țesuturilor). Numărul acestora tinde să scadă la persoanele anemice.

9. Întăresc sistemul imunitar

Vitamina C potențează mecanismele sistemului imunitar. Consumul prunelor te va proteja de atacul agenților patogeni responsabili de declanșarea inflamațiilor și infecțiilor, mai ales pe timpul iernii (viroze repiratorii).

10. Protejează ochii și vederea

Prezența vitaminelor din grupul celor antioxidante (A, C, E) ajută la prevenirea afecțiunilor care interesează ochii și funcția acestora. În particular, este vorba despre maladiile oculare degenerative.

În ciuda numeroaselor beneficii, nu înseamnă să-ți planifici o dietă preponderent cu prune. Chiar dacă suferi din cauza constipației, sunt suficiente 3-4 pe zi. În caz contrar, vei face cunoștință cu efectele adverse datorate excesului de zel și abundenței de substanțe laxative.

Prunele sunt mai puțin indicate și celor diagnosticați cu diabet zaharat. Proporția de zahăr, fie el chiar natural, are o influență directă asupra valorilor glicemiei, pe care le va ridica (hiperglicemie).

La fel ca pentru orice aliment sănătos sau mai puțin sănătos, este nevoie de moderație. Pentru a te bucura din plin de însușirile salutare ale prunelor, îți recomandăm să consumi câteva în fiecare zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Articole recomandate

Articole recomandate