Zincul în alimentația sănătoasă – 5 Beneficii neașteptate

Cele mai vizualizate

Beneficiile zincului sunt multe și unele neștiute. Vorbim despre unul dintre microelementele fundamentale pentru funcționarea corectă a organelor, aparatelor și sistemelor.

Statistic vorbind, printre cele mai ”citate” săruri minerale, de nelipsit dintr-o alimentație sănătoasă, se numără fierul, calciul, magneziul, potasiul și sodiul. În timp ce clorul sau zincul nu se bucură de aceeași ”popularitate”.

Ce trebuie să știi despre zinc?

Cu toate că organismul conține o cantitate infimă (1,4-2,5 grame), zincul este un metal omniprezent, catalogat drept ”element esențial”. Se găsește în orice celulă de origine animală și vegetală, fiind necesar pentru sinteza materialului genetic (ADN-ul), formarea noilor țesuturi și nu doar atât.

Pe scurt, facând referire la corpul uman, acest microelement face parte din grupul celor peste 200 de enzime implicate în funcționarea unor hormoni precum insulina, hormonii de creștere și cei sexuali.

Îl regăsim distribuit în toate țesuturile, cu o concentrație majoră în:

  • Fibrele musculare striate (60 %);
  • Oase (30 %);
  • Piele (4-6 %);
  • Globulele roșii și în cele albe.

Adeseori, zincul nu este ”prețuit” la adevărata sa valoare. Totuși, se numără printre mineralele recunoscute, de exemplu, pentru capacitatea de stimulare a sistemului imunitar. Dar ”pachetul” de proprietăți terapeutice nu se limitează aici.

Care sunt beneficiile zincului?

În realitate, rolul zincului se referă la un ”concentrat” de beneficii:

1. Întărește sistemul imunitar

Potrivit specialiștilor, pentru a putea activa limfocitele T (grup de leucocite cu acțiune antitumorală), corpul uman are nevoie de zinc. Prezent în organism la concentrația optimă, acest microelement favorizează tratarea unor maladii grave, precum cancerul sau cauzate de deficite ale sistemului imunitar.

În mod normal, necesarul este asigurat de o alimentație sănătoasă și echilibrată, așa cum poate fi alimentația mediteraneană.

Studiile recente confirmă că o eventuală carență de zinc are ”darul” să compromită funcționarea sistemului imunitar, dar să permită activarea agenților patogeni. Deficitul mai poate fi asociat și cu prezența formațiunilor tumorale (cancer ovarian, pulmonar, mamar, de colon etc.).

2. Combate răcelile comune

În acest caz, părerile sunt împărțite. Deșii unii ”studioși” își declară convingerea că suplimentarea regimului alimentar cu zinc va reduce durata și intensitatea simptomelor ce însoțesc virozele respiratorii (în special cele cauzate de rinoviruși), alții sunt de părere că nu există efecte vizibile favorabile.

Ținând cont doar de părerile ”pro”, putem încadra micronutrientul în rândul remediilor naturale în măsură să combată virozele respiratorii (și în general răcelile de sezon) și să le amelioreze simptomatologia.

Concret, administrarea timp de 5 luni consecutiv scade riscurile de îmbolnăvire, iar dacă afecțiunile se manifestă deja, va accelera timpul de vindecare.

3. Previne maladiile cronice datorate vârstei

Un grup de cercetători de la Oregon State University au demonstrat că între carența de zinc și patologiile de natură inflamatoare există o anumită corelație.

Experimentele de laborator arată că reducerea aportului de zinc sub doza zilnică recomandată (DZR) poate altera funcția imunitară și declanșa infecția sistemică. Ambele mecanisme favorizează afecțiunile cronice.

Potrivit rezultatelor obținute, adulții de vârsta a treia, cărora le lipsesc alimentele care conțin zinc, întâmpină riscuri majore ca la un moment dat, să se îmbolnăveasca de o patologie cronică. În cazul persoanelor care pe parcursul vieții au respectat DZR, șansele sunt minore.

4. Îmbunătățește funcționarea aparatului reproducător

La beneficiile zincului se adaugă și ajutorul pentru perpetuarea speciei. Mineralul este fundamental pentru stimularea funcției îndeplinite de aparatul reproducător la ambele sexe și pentru îmbunătățirea fertilității.

La bărbații care constant urmează o alimentație echilibrată, nivelul de testosteron se prezintă la un nivel optim, în timp ce celulele prostatei nu suferă modificări patologice. Dacă există un deficit în aportul de zinc, calitatea spermei scade, existând riscul de infertilitate.

La femei, microelementul intervine în sinteza estrogenilor și progesteronului (hormoni feminini) și în procesul de creștere a ovocitelor. Carența de zinc poate fi responsabilă de dereglările hormonale, finalizate cu menstruații neregulate, instaurarea menopauzei precoce și chiar cu infertilitate sau riscul de cancer.

5. Contribuie la vindecarea leziunilor pielii

Printre atâtea funcții importante pe care le îndeplinește zincul în organism, se numără și efectele pozitive cu privire la tratamentele cutanate. Unul dintre avantajele primare se referă la capacitatea să accelereze procesele de vindecare a țesuturilor epidermice.

Suplimentele și alimentele ce conțin zinc ajută la cicatrizarea rănilor localizate la nivelul pielii, cauzate de arsuri, operații chirurgicale sau frig.

Nutrientul acționează și ca un astringent, fiind un excelent antiinflamator și remediu împotriva problemelor precum acneea, dermatitele de scutec (afecțiune frecventă la bebeluși), inflamațiile sau erupțiile cutanate însoțite de mâncărimi.

Dar însușirile pozitive nu se opresc aici, zincul fiind recunoscut și pentru:

Acestea fiind spuse despre beneficiile zincului… Dacă ar fi să enumeri câteva dintre mineralele esențiale, ce ai răspunde?

Surse:

http://draxe.com/zinc-benefits/

http://www.medicalnewstoday.com/articles/288419.php#possible_health_benefits_of_consuming_zinc

http://www.medicalnewstoday.com/articles/263176.php

http://health.howstuffworks.com/skin-care/information/nutrition/zinc-benefit-skin.htm

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Articole recomandate

Articole recomandate