Ce consumi după antrenament poate facilita atingerea obiectivelor și ajuta la recuperarea organismului după efort.
Indiferent dacă scopul este să construiești masă musculară, să pierzi niște kilograme, să-ți menții silueta (sau cine știe ce alte motive mai au unii să ajungă prin săli de fitness sau la alergat), este complet eronat să te înfometezi.
În timpul efortului fizic se pierd cantități importante de lichide (prin transpirație), precum și de nutrienți (sub forma caloriilor consumate). Ei bine, toate acestea trebuie reintegrate, altfel corpul se va răzvrăti împotriva ta.
Ce consumi după antrenament așa încât să te recuperezi mai rapid?
E greu de dat un răspuns complet atâta timp cât oamenii fac mișcare din fel și fel de motive. Dar oricare sunt acestea, nimeni nu arde de dorința să-și chinuie corpul și mintea.
În funcție de ceea ce consumi după antrenament, neplăcerile te vor ocoli sau nu.
Cu alimentația potrivită:
- Îți vei simți corpul apt și în orele / zilele următoare, fără să întrerupi;
- Recuperarea va fi mai rapidă (nu ai nevoie de pauze lungi ca să-ți revii);
- Crampele și întinderile musculare nu te mai vizitează atât de des etc.
Dar să nu te mai ținem pe jar… Iată cu ce produse poți compensa efortul fizic:
1. Ouă
Ouăle sunt alimente foarte nutritive, bogate în proteine de valoare. Printre altele, încurajează metabolismul, facilitează formarea masei musculare și joacă un rol de bază în procesul de slăbire.
De asemenea, conțin cantități reduse de grăsimi și carbohidrați, în caz că vrei să diminuezi ponderea lor în alimentația zilnică. Într-adevăr, multe diete se bazează pe un aport mic de lipide și glucide (de exemplu, dieta daneză), chiar sub valorile cerute de o alimentație echilibrată.
2. Avocado
Dacă nu te-ai familiarizat cu avocado, află că e un superaliment bogat în acizi grași esențiali. Dar nu trebuie să fugi de grăsimi. Pentru ”repararea” articulațiilor și mușchilor chiar e nevoie de grăsimi ”bune”.
Nu lipsesc apoi proteinele, grupul de vitamine B și antioxidanții. Complexul de B-uri relansează metabolismul, iar compușii din urmă pun osul la treabă când e de luptat împotriva radicalilor liberi.
- Ce fructe te ajută să îți menții greutatea?
- 5 Superfructe de sezon care te ajută să-ți menții silueta
- Băuturi detoxifiante pentru vară, care te-ajută să slăbești
3. Banane
Bananele constituie o extraordinară sursă de potasiu, unul dintre electroliții care se pierd transpirând. Deficitul de potasiu poate favoriza apariția crampelor musculare, acele mici contracții involuntare, total neașteptate și uneori deosebit de dureroase.
De asemenea, conțin carbohidrați în cantități semnificative, în ciuda unui aport caloric modest. Astfel, bananele pot completa rezervele de glicogen ”arse” în timpul antrenamentelor.
4. Cartofi dulci
Când vine vorba despre recuperarea după efort, cartofii dulci pot fi chiar cei mai buni prieteni. E meritul carbohidraților pe care-i conțin și care pot acoperi pierderile de glicogen, ”carburantul” depozitat în mușchi.
Încă un lucru de care posibil că nu erai la cunoștință este că oboseala poate șubrezi sistemul imunitar. Și deși nu-ți vine să crezi, cartofii dulci (la fel, cerealele și fructele) pot susține imunitatea.
5. Fulgi de ovăz
Despre cereale toată lumea știe că se recomandă să intre în regimul alimentar și numai datorită fibrelor ce vin în sprijinul tranzitului intestinal și faciliteaza senzația de sațietate. Atenție, așadar, și dacă se caută diete de slăbire.
Cât despre ovăz… Este una dintre cele mai complete cereale din punct de vedere al nutrienților și beneficiilor oferite. Fulgii de ovăz sunt sățioși, stabilizează valorile glicemiei și reprezintă oricând o sursă naturală de energie.
6. Fructe de pădure
Probabil te aștepți să găsești în listă și alte alimente bogate în proteine (pe lângă ouă), gen carne sau pește. Dar fructele de pădure, cu tot ce oferă, confirmă că ce mănânci după antrenament nu se poate rezuma doar la proteine.
Nu prea contează ce preferințe ai, deși e bine să recurgi la un mix de fructe de pădure. Oricum, sunt pline de antioxidanți, compuși esențiali în repararea fibrelor musculare din greu încercate în timpul mișcării.
7. Apă
Cei din urmă vor fi cei dintâi. Apa ar trebui așezată pe un piedestal, independent de sporturi, sezon, scopul mișcarii, constituție etc. Pare atât de banală și totuși reușește să mențina nivelul de hidratare și să susțină energia până și în cele mai dure sesiuni de antrenament.
În timpul efortului, se pierd lichide și odată cu ele cantități importante de electroliți (săruri minerale). Este vital să fie completate. În situația ideală, apa care se va bea după mișcare va fi egală cu lichidele pierdute.
Un corp deshidratat din cauza aportului redus de lichide (dinainte și din timpul efortului) are mari șanse să obosească mai curând și să se confrunte cu amețeli și crampe musculare.
Surse: