După diete eșuate, când kilogramele se încăpățânează să mai plece, nu e greșit să apelezi și la condimente pentru slăbit. Pot fi piesa de puzzle care lipsește pentru a-ți atinge scopul.
Nu este un secret că toate mâncărurile pe care le așezi în farfurie influențează procesul de slăbire. În bine sau în rău. Dar la fel de importante sunt și mirodeniile, picanteriile, ierburile care completează și asezonează preparatele culinare.
Condimente pentru slăbit
Multe specii și-au arătat eficacitatea împotriva poftelor și surplusului de kilograme. Și vin totodată în sprijinul procesului de slăbire, prin stimularea consumului de calorii și grăsimi.
1. Schinduf
Schinduful, cu numele științific Trigonella foenum-graecum – i se mai spune fân grecesc – este un condiment care aparține familiei leguminoaselor. Pe parcursul mai multor studii, cercetătorii au descoperit că planta poate da o mână de ajutor în slăbire, deoarece:
- Controlează apetitul;
- Reduce aportul caloric.
Într-un studiu realizat pe 18 persoane, se arată că 8 g de schinduf pot accelera senzația de sațietate. Totodată, pot reduce pofta de mâncare și diminua consumui de alimente.
Dintr-un alt studiu rezultă că extractul de semințe de schinduf reduce aportul zilnic de grăsimi cu 17%, comparativ cu un extract placebo. În același timp înseamnă și o cantitate de calorii inferioară pe parcursul zilei.
2. Ardei Cayenne
Vorbim despre un soi de ardei iute, intens folosit pentru a da un accent picant felurilor de mâncare, chiar și meniurilor din diete. Pentru iuțeala specifică meritul este al capsaicinei, un compus cu numeroase beneficii pentru sănătate.
Capsaicina, așa cum rezultă din rapoartele unor studii, poate:
- Stimula ușor metabolismul, crescând numărul caloriilor arse în 24 h;
- Reduce senzația de foame, încurajând pierderea în greutate.
Tot studiile arată că acest compus, chiar sub formă de suplimente, crește senzația de sațietate simultan cu diminuarea aportului total de calorii.
Un alt studiu realizat pe un eșantion de 30 de persoane confirmă că meniurile în care se găsesc alimente bogate în capsaicină contribuie la reducerea nivelului de grelină, hormon responsabil de pofta de mâncare.
Dacă te interesează și alte alimente care reduc apetitul, îți propunem să te informezi în amănunt despre ce opțiuni ai.
3. Ghimbir
Poate nu știai ce și cum cu ghimbirul. Un condiment foarte popular, se obține din rizomul plantei cu ghimbir înflorit, Zingiber officinale.
În medicina populară, apare ca remediu natural recomandat pentru o mare varietate de afecțiuni. Iar unele cercetări indică ghimbirul ca plantă de suport în scăderea ponderală.
Dacă te pasionează argumentul, descoperă cât de benefică este pentru siluetă combinația ghimbir cu lămâie.
O revizuire a 14 studii a arătat că adăugarea ghimbirului în alimentație poate reduce semnificativ atât greutatea corporală, cât și grăsimea abdominală.
Alte câteva zeci de studii au confirmat că ghimbirul poate facilita scăderea greutății prin accelerarea metabolismului și prin arderea grăsimilor. În același timp, reduce capacitatea de absorbție a grăsimilor și pofta de mâncare.
4. Oregano
Oregano, o specie perenă, aparține aceleiași familii ca menta, busuiocul, cimbrul, rozmarinul și salvia.
Conține carvacrol, un compus puternic, care poate stimula mecanismul de slăbire. În cazul dietelor bogate în grăsimi, adăugarea acestui compus limitează acumlarea grăsimilor și kilogramelor.
Lucrurile se arată promițătoare și în cazul suplimentelor cu carvacrol. Acestea au un impact favorabil asupra unor gene și proteine care controlează sinteza celulelor adipoase în organism.
Cu toate acestea, rezultatele altor studii sunt mai puțin încrezătoare în efectele condimentului, considerând efectele sale destul de limitate asupra reducerii ponderale.
5. Ginseng
Medicina tradițională asiatică aduce mereu în prim-plan planta de ginseng. Este o specie cu numeroase proprietăți medicinale, cu multiple ”derivații” (coreeană, chineză, americană).
Multe studii sugerează că ajută la pierderea în greutate, un lucru minunat pentru cine caută în fel și chip să slăbească.
De pildă, ginsengul coreean, dacă se ia timp de 2 luni, de 2 ori pe zi, are ca efecte:
- Scădere ponderală semnificativă;
- Modificări ale populațiilor de bacterii intestinale.
În mod similar, un studiu pe animale indică ginsengul ca armă pentru combaterea obezității, deoarece:
- Împiedică formarea straturilor de grăsime;
- Întârzie absorbția grăsimilor în intestin.
În ciuda tuturor dovezilor pro, până la a trage linie mai e nevoie de multe alte studii, efectuate pe scară largă, care să analizeze impactul ginsengul în slăbire când vine vorba despre organismul uman.
6. Turmeric
Turmericul este un condiment deosebit de apreciat pentru aroma inconfundabilă, pentru culoarea vibrantă și proprietățile medicinale.
Majoritatea beneficiilor se atribuie curcuminei, un element studiat pe larg pentru efectele avute, începând de la inflamații până la pierderea în greutate.
Un studiu efectuat pe un eșantion de 44 de persoane supraponderale a arătat că administrarea acestui compus timp de 30 de zile, de 2 ori /zi are efecte pozitive, îmbunătățind:
- Reducerea grăsimii abdominale;
- Ritmul scăderii în greutate cu până la 5 %.
În mod similar, un studiu realizat pe animale a constatat că suplimentarea regimului cu curcumină timp de 12 săptămâni poate diminua greutatea și stratul de grăsime corporală prin blocarea sintezei adipocitelor.
Este bine de știut că studiile utilizează o cantitate concentrată de curcumină, care depășește cantitatea prezentă într-o doză tipică de turmeric.
7. Piper negru
Piperul negru, un condiment comun în utilizările casnice, derivă din fructele uscate de Piper nigrum, un fel de viță de vie originară din India.
Planta conține un compus puternic numit piperină, responsabil atât aroma înțepătoare, cât și de efectele în scăderea greutății.
Un studiu pe animale a descoperit că suplimentarea cu piperină ajută la scăderea masei în cadrul unei diete bogate în grăsimi, chiar și fără modificări drastice ale schemei alimentare.
Un alt studiu a dovedit că piperina inihibă eficient formarea celulelor grase. Din păcate, cercetările actuale sunt încă destul de limitate la studiile în laborator.
Pentru a determina modul în care piperina poate influența pierderea în greutate la oameni, este nevoie de mult mai multe studii.
8. Scorțișoară
Scorțișoara, o mirodenie deosebit de aromată, se obține din scoarța interioară a copacilor din genul Cinnamomum. Este bogată în antioxidanți și oferă numeroase beneficii pentru sănătate.
Unele studii au descoperit că poate accentua pierderea în greutate. În plus, dă rezultate și în alte direcții:
- Stabilizarea glicemiei;
- Reducerea poftei de mâncare.
Cu această ocazie, îți recomandăm să aprofundezi argumentul și să vezi care sunt beneficiile scorțișoarei pentru slăbire.
Cercetările efectuate arată că un compus specific prezent în scorțișoară imită efectele insulinei, ajutând la transportul zahărului din fluxul sanguin spre celule, unde îndeplinește rol de combustibil.
De asemenea, scorțioșoara poate diminua nivelul unor enzime digestive, contribuind la încetinirea descompunerea carbohidraților.
Deși aceste efecte pot reduce apetitul și favoriza pierderea în greutate, este nevoie de mai multe cercetări care să evidențieze efectele scorțișoarei direct asupra greutății.
9. Boabe de cafea verde
Extractul din boabe de cafea verde reprezintă un compus frecvent în suplimentele de slăbit. Și nu e degeaba încorporat.
Extractul se obține din boabe de cafea care nu au fost prăjite. Cu un conținut ridicat de acid clorogenic, are efectele posibile de scădere a greutății.
Iar ca o paranteză, tot de aprofundare, îți recomandăm să citești și despre beneficiile cafelei și cum îți ajută sănătatea și silueta.
Dar să revenim…
Un studiu în care au fost analizați 20 de participanți, a constatat că boabele de cafea verde reduc indicele de masă corporală (IMC) și grăsimea abdominală, chiar fără modificări ale aportului caloric.
Și alte studii au ajuns la concluzii similare. Dar mereu este nevoie de mai multă aprofundare.
10. Chimion
Chimionul se obține din semințele uscate și măcinate din Cuminum cyminum, o plantă cu flori din aceeași familie cu pătrunjelului.
Este cunoscut pentru aroma particulară, dar și pentru însușirile medicinale, inclusiv pentru capacitatea de a accelera pierderea în greutate și arderea grăsimilor.
Un mic studiu care a durat 3 luni și a analizat un grup de femei supraponderale, a descoperit că cele care au consumat iaurt cu 3 grame de chimen de 2 ori pe zi au slăbit mai mult decât grupul de control.
În mod similar, un alt studiu, întins pe durata a 8 săptămâni a raportat că în cazul suplimentelor cu chimen luate de 3 ori / zi, slăbirea a fost cu 1 kg mai mult decât în cazul suplimentelor placebo.
11. Cardamon
Din lista cu condimente pentru slăbit face parte și cardamonul, o mirodenie foarte bine văzută, obținută din semințele unei plante din familia ghimbirului.
La nivel mondial, condimentul se utilizează atât la gătit, cât și la coacere. Dar poate să susțină și pierderea în greutate.
Un studiu realizat pe animale a descoperit că pulberea de cardamom ajută la reducerea grăsimii abdominale, dacă se asociază cu o dietă bogată în grăsimi și carbohidrați.
La rezultate similare ajunge și un alt studiu, tot pe animale. În acest caz, cercetătorii arată că mirodenia are eficiență în reducerea atât a grăsimii abdominale, cât și a grăsimii totale a corpului, chiar dacă se urmează o dietă bogată în grăsimi.
Cu puțină bunăvoință, poți încerca dieta bulletproof, unde cafeaua este vedetă și despre care se știe că este construită în jurul grăsimilor.
Din păcate, majoritatea cercetărilor vizavi de potențialul cardamomului în slăbire sunt limitate la studii de laborator. Influența sa asupra greutățiioamenilor nu a fost încă analizată.
Cum să folosești condimente pentru slăbit în siguranță?
Folosite doar pentru alimente, mirodeniile menționate anterior pot oferi o explozie de beneficii pentru sănătate, cu risc minim de efecte secundare. Doar atenție la excesele de zel.
Nu se va face abuz de ele, este îndeajuns 1 lingură / zi (14 g). Dar asociate cu alimente integrale, bogate în nutrienți, pot stimula scăderea ponderală.
Luate sub formă de supliment, este importantă respectarea dozei recomandate, așa încât să se evite efectele adverse.
Iar cine are probleme de sănătate, înainte să-și auto administreze suplimente, este indicat să aibă în prealabil o discuție cu medicul curant.
În prezența efectelor secundare negative sau a alergiilor, se recomandă întreruperea utilizării și anunțarea medicului despre toate aceste modificări.
Concluzii:
Aparte faptul că accentuează aromele farfuriilor, multe plante reușesc să trezească metabolismul din letargie. Totodată, câteva se pricep extrem de bine să accelereze arderea grăsimii corporale și să favorizeze sațietatea.
Pentru a maximiza efectele, trebuie doar să le diversifici cât mai mult. Însă asigură-te că mirodeniile vor acompania mereu diete bine echilibrate și diversificate și un stril de viață sănătos. Doar așa se vor obține rezultatele așteptate.
Surse: