Ai mâncat prea mult în această perioadă? Ai abuzat de prea multe calorii și de mâncăruri nesănătoase? Probabil că este timpul să începi o cură de detoxifiere.
Mâncatul exagerat, pe lângă că-ți crește circumferința taliei, adaugă și multe kilograme inutile siluetei. Iar când situația se prelungește, poate duce la stări de oboseală și de greață, care, în cele din urmă, au un impact nefavorabil asupra vieții sociale.
8 Alimente detoxifiante: Ce trebuie să conțină o cură de detoxifiere?
Până și persoanele cele mai responsabile și mai preocupate de propria formă fizică pot să cadă în… păcat. Cu sau fără o ocazie mai deosebită, oricine poate avea ghinionul să cedeze în fața tentațiilor culinare.
Dacă te regăsești, te invităm să afli ce alimente cu acțiune depurativă și detoxifiantă să incluzi în regimul de zi cu zi! O cură de detoxifiere poate fi cel mai bun remediu după o masă copioasă și cel mai potrivit mod de a-ți ”reseta” organismul.
1. Lămâi
Lămâile, consumate ca atare sau sub formă de apă cu lămâie ori de suc, sunt considerate alimentele cele mai eficace pentru ”curățarea” organismului. Sunt bogate în vitamina C și ajută la redobândirea echilibrului acido-alcalin.
Lamâile depurează și detoxifiază, ajută la drenarea lichidelor și la combaterea acidozei. Acidoza descrie o stare alterată a pH-ului sângelui (prea acid), verificată în prezența stresului și după abuzurile alimentare (prea multe grăsimi și proteine animale).
2. Fructe de pădure
Murele, afinele, coacăzele și în general toate fructele de pădure sunt un adevărat concentrat de substanțe antioxidante. Acestea luptă împotriva radicalilor liberi, considerați responsabili de îmbătrânirea prematură a corpului.
În plus, stimulează metabolismul și ajută la recuperarea liniei. Iar conținutul ridicat de fibre facilitează senzația de sațietate, o componentă importantă în gestionarea planului dietetic de slăbire și a curelor cu alimente detoxifiante.
3. Avocado
La fel ca ”predecesoarele” din listă, avocado reprezintă o importantă sursă de substanțe antioxidante și de alți nutrienți benefici: minerale (potasiu, magneziu, fier, zinc, fosfor) și vitamine (C, E, K, B-uri) în cantități semnificative.
Pe lângă acest ”atribut”, mai este plin de fibre vegetale care favorizează purificarea intestinului, eliminarea toxinelor și a bilei. Rolul fibrelor este să încurajeze mișcările intestinale, esențiale pentru combaterea constipației și prevenirea cancerului de colon.
4. Anghinare
O altă prezență perfectă într-o cură de detoxifiere o constituie anghinarele. În primul rând, numără foarte puține calorii, motiv pentru care, pot fi consumate în orice cantitate. Astfel, reușesc să compenseze senzația de foame.
Aceste plante sunt recunoscute pentru compușii vegetali antioxidanți care intensifică fluxul bilei și reduc nivelul colesterolului ”rău”. Drept urmare, au capacitatea să exercite o importantă acțiune detoxifiantă și hepatoprotectoare.
5. Crucifere
Cruciferele (varză, conopidă etc.) sunt bogate în clorofilă, devenind inamicii de temut ai toxinelor. La fel, salata, spanacul și alte legume cu frunze verzi, constituie o sursă prețioasă de fibre, apă și vitamine, substanțe cu eefcte depurative, indicate și pentru o slăbire rapidă.
Dieta bogată în legume crucifere reduce riscurile de cancer. Aceste legume intervin în mecanismele de îndepărtare a metalelor grele, a substanțelor poluante și, în general, a toxinelor acumulate la nivelul țesuturilor și celulelor.
6. Sfeclă roșie
Nu poate lipsi nici sfecla roșie, unul dintre cele mai bune alimente detoxifiante și un excelent remediu pentru cine acuză probleme la vezica biliară. Bogată în vitamine și minerale, ”pricepută” la eliminarea toxinelor, este de un real ajutor ficatului și vezicii biliare.
Sfecla roșie se numără printre puținele plante comestibile cu o puternică acțiune antiinflamatoare. Totul se datorează unor pigmenți vegetali responsabili de nuanțarea intensă a pulpei și care favorizează regenerarea celulară și detoxifierea ficatului.
7. Ceai verde
Ceaiul verde conține din abundență catechine și polifenoli, principii antioxidante naturale, cu efect drenant, utile pentru contrastarea radicalilor liberi. Datorită proprietăților diuretice, ceaiul verde poate reduce absorbția grăsimilor provenite din alimentație.
Compușii antioxidanți contribuie la menținerea stării de sănătate în condiții optime. Printre altele, reduc nivelul de colesterol și de trigliceride, îmbunătățesc funcțiile cardiace, asigură protecție împotriva maladiilor cardiovasculare și pot accentua funcțiile cerebrale.
8. Apă
Multe persoane se axează în principal pe fructe și legume și în general pe o dietă vegană atunci când intenționează să se purifice. Însă neglijează apa, alimentul cel mai simplu și poate cel mai eficace în absolut când se începe o cură de detoxifiere.
Corpul uman este alcătuit în proporție majoritară, din apă. Prezentă sub forma lichidelor corporale, intervine în mecanismele digestie, contribuie la fluidizarea circulației sanguine, la transportul nutrienților și la reglarea temperaturii.
Reține!
Așa cum natura trebuie uneori ”trezită” din hibernare, și corpul trebuie regenerat și eliberat de toate reziduurile, toxinele și excesul de lichide.
Dacă nu ai idei cu privire la meniuri, dacă încerci și să slăbești, ai putea încerca dieta daneză. Nu doar că te scapă de kilograme, dar regimul danez te și detoxifiază.
Însă când preferi mai degrabă să te bucuri de arome, când vrei diversificare și preparate apetisante, dieta indiană poate fi oricând o alegere.
Începe imediat o cură de detoxifiere! Introdu în meniu timp de 2-3 zile alimentele propuse sau măcar o parte dintre ele și în scurt timp le vei descoperi acțiunea asupra toxinelor!
Surse:
http://www.womenshealthmag.com/food/16-detoxing-cleanse-foods
http://www.everydayhealth.com/diet-nutrition-pictures/amazing-health-benefits-of-berries.aspx
http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/healthy-berries/
https://authoritynutrition.com/12-proven-benefits-of-avocado/
http://www.medicalnewstoday.com/articles/270406.php
http://www.nhs.uk/Livewell/superfoods/Pages/is-green-tea-a-superfood.aspx