Care este adevărul despre efectele îndulcitorilor artificiali și pierderea în greutate? Cum se resimt de pe urma lor sănătatea și silueta? Sunt într-adevăr atât de eficienți cum se crede în a genera un deficit caloric semnificativ și nu o creștere ponderală?
Din încercările de a slăbi, oamenii caută în fel și chip să reducă aportul caloric în meniurile zilnice. Iar efectele îndulcitorilor artificiali se pot vedea la nivel de aport caloric.
Continuă însă întrebarea dacă sunt indicați persoanelor care vor să slăbească.
Dilema este justificată. Unii nutriționiști își fac griji că ar putea duce la o creștere și nicidecum la o scădere ponderală.
Îndulcitorii artificiali
Segmentul de piață a îndulcitorilor artificiali este destul de ofertant. În timp ce unii nu încarcă alimentația cu calorii, alții oferă doar o cantitate redusă, ce nu afectează însă aportul caloric al unei zile. Cele mai populare tipuri sunt următoarele:
- Advantame: de 20.000 de ori mai dulce decât zahărul;
- Aspartame: depășeste zahărul de 200 de ori;
- Zaharină: de 200-700 de ori mai dulce;
- Extracte de Stevia: de 200-400 de ori mai dulci;
- Sucraloză: de 600 de ori mai dulce decât zahărul;
- Acesulfame Potassium sau Ace-K: de 200 de ori mai dulce.
Pe site-ul oficial FDA (Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente), se pot găsi mai multe informații despre fiecare îndulcitor permis pentru utilizările alimentare.
Siguranța și efectele îndulcitorilor artificiali
Îți pot afecta îndulcitorii artificiali sănătatea?
Mulți consumatori își arată preocupările vizavi de posibilele efecte secundare ale acestor substituienți artificiali. Siguranța lor fiind o problemă cu destule controverse.
Cine caută răspunsuri va constata că acestea diferă de la o sursă la alta. Din ce spune FDA, extractul de Stevia este considerat sigur pentru consum. Iar la listă se adaugă și alți îndulcitori foarte concentrați:
- Zaharină;
- Aspartam;
- Potasulfam potasiu (Ace-K);
- Sucraloză;
- Neotame;
- Advantame.
Dar ce îndulcitori ar putea fi nesiguri?
Îndulcitori de evitat
În Statele Unite, FDA interzice utilizarea ciclamatului, chiar dacă în alte țări se întâmplă exact pe dos. De asemenea, interzise sunt și extractele brute de Stevia.
Aspartamul face și el parte dintre îndulcitorii aflați sub semnul întrebării. Cine suferă de o afecțiune numită fenilcetonurie (PKU) poate să nu reacționeze bine la aspartam, de pildă. Iar FDA recomandă evitarea alimentelor care-l conțin.
Însă deși FDA a stabilit că anumite produse sunt sigure pentru populație, multor experți în sănătate le lipsește convingerea. Unii nutriționiști dezvăluie adevărul și despre efectele îndulcitorilor artificiali, deloc încurajatoare.
Potrivit Dr. Lee de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, nutriționiștii ar trebui să fie preocupați de acțiunea nefavorabilă a acestor aditivi, chiar dacă sunt în general recunoscuți ca siguri.
În schimb alți experți nu ezită să-și exprime îngrijorarea, susținând că aprobările anumitor îndulcitori au fost motivate de interese politice și financiare.
Cu toate că publicul are în general păreri bune despre îndulcitorii naturali și artificiali, cercetările dovedesc exact opusul.
De asemenea, unele studii arată că există o relație între aspartam și mai multe afecțiuni grave, inclusiv cancer.
Cu toate acestea, FDA neagă rezultatele cercetărilor, considerând aspartamul sigur. Nu deegeaba aspartamul este una dintre cele mai studiate substanțe din alimentația umană, cu peste 100 de studii în favoarea sa.
Efectele îndulcitorilor artificiali asupra greutății
Îndulcitorii artificiali ar putea cauza creștere în greutate.
Chiar în absența preocupărilor, este preferabil ca aceste substanțe să nu facă parte din dietă. Și există motive întemeiate, întărite de nutriționiști și experți, întrucât ar putea provoca îngrășare și nicidecum slăbire.
Creștere ponderală
Ani de zile, oamenii de știință au studiat modul în care corpul și creierul uman reacționează la îndulcitori cu aport caloric scăzut sau nul.
Există studii în care s-a dovedit că includerea îndulcitorilor artificiali în diete creează o predispoziție spre creșterea consumului de alimente și totodată de calorii. Chiar dacă nu e o creștere justificată de pildă de o activitate fizică epuizantă.
Iată și explicația:
Îndulcitorii artificiali sunt mult mai dulci decât zahărul. Din cauza caracteristicilor, antrenează creierul să râvnească la alimente din ce în ce mai dulci.
Pe de altă parte, nu furnizează calorii, ceea ce ar putea genera confuzie în creierul uman, ”antrenat” să ne spună să ne oprim din mâncat atunci când ne-am atins necesarul caloric.
Alți oameni de știință consideră consumul de mâncăruri îndulcite artificial drept o scuză pentru a crește porțiile în general.
De exemplu, cine cumpără batoane dietetice poate fi tentat să abuzeze de ele, deoarece ar putea fi convins că ele nu încurcă programului de slăbit. Drept urmare, este posibil să-și crească aportul caloric fără să-și dea seama.
Dar nu toate studiile se încheie cu aceleași concluzii negative.
Scădere ponderală
Unii cercetători au descoperit că în cazul persoanelor care vor să slăbească, dacă înlocuiesc mâncărurile și băuturile calorice cu produse echivalente, dar cu mai puține calorii, treptat, vor pierde dn greutatea inițială.
Rezultatele cele mai evidente se obțin când se trece de la băuturi bogate în calorii, la băuturi din care caloriile absentează.
Deci, ce ar trebui să știi dacă îți doresți să slăbești?
Oamenii de știință spun că încercarea de a studia comportamentul alimentar este prea complicată pentru a da răspunsuri exacte.
Chiar dacă studiile spun că îndulcitorii artificiali pot funcționa pentru a pierde în greutate, experiența poate fi diferită. Pentru a găsi cel mai bun plan în favoarea sănătății și formei fizice, ar trebui reevaluat modul în care îndulcitorii artificiali completează dieta.
Îndulcitorii artificiali sunt compatibili cu slăbirea?
Aceste substanțe de sinteză sunt indicate pentru pierderea în greutate.
Când dulciurile fac parte din rutină la fel ca apa, înlocuirea lor cu îndulcitori poate fi un pas destul de rezonabil. ”Tranziția” poate ajuta oamenii să fie mai cupătați și grijulii cu alimentația și mai atenți cu organizarea mesei.
În situația ideală, îndulcitorii nu au ce căuta în alimentație, dar nu toată lumea reușește să renunțe la ingredientele care adaugă dulceață mâncărurilor.
În lipsa alternativelor, dacă chiar nu se poate altfel, același dr. Lee spune că se poate lua în consderarea includerea temporară a îndulcitorilor artificiali. Dar după un timp, este preferabil să se opteze pentru compuși 100 % naturali și să se renunța la orice îndulcitori.
Gestionarea acestei dependențe de dulciuri și a poftelor este posibilă odată cu orientarea spre alimentația corectă. Adică mănânci ce trebuie și răsplata este că treptat scapi de pofta și de dependența de dulce.
De exemplu, posibil să tânjești după o cafea dulce după-amiaza. De fapt organismul tânjește, pentru a-și crește nivelul de energie. Chiar și ”neagră”, fără adaos de zahăr, nu are neapărat efecte benefice.
În caz că nu știai, băuturile cu cofeină accentuează deshidratarea, ceea ce poate conduce la oboseală. În schimb apa potabilă are efecte opuse, putând îmbunătăți nivelul de energie cu zero calorii.
Sfaturi pentru reducerea îndulcitorilor
Dr. Lee reamintește persoanelor care îsi doresc să slăbească, că pofta de dulce este un mecanism care se învață. Și ca orice lucru care se învață și duce la obișnuință, și acesta se poate dezvăța. Practic, oricine se poate dezobișnui de dulciuri.
În sensul reeducării și reantrenării papilelor gustative, câteva sfaturi pot da o mână de ajutor ca să scapi de dependența de dulciuri:
Mănâncă încet și înjumătățește porțiile
Senzația de sațietate ajunge la creier cam la 20 de minute după masă. Iar mâncând mai lent, mestecând bine alimentele, senzația de sațietate apare înainte să termini mâncarea.
În plus, porțiile mai mici vor exlude tentațiile de a goli farfuria doar pentru că mai are în ea mâncare, nu pentru că-ți este neapărat foame.
Fă alegeri alimentare mai sănătoase
Dacă dieta inlcude grăsimi sănătoase (le consumi și slăbești), în mod neașteptat se va reduce pofta de zahăr.
Adăugă avocado în meniuri (sanvichuri, salate) sau mănâncă la cină o singură porție de somon sau ton. Va fi îndeajuns.
Acordă-ți un termen
Nu redu aportul de zahăr brusc, fa-o treptat. Începe cu o perioadă de 2 săptămâni și apoi ia-ți o pauză. Te va surprinde cât de ușor este. Reducerea zahărului lasă loc în aportul caloric recomandat pentru a te bucura de alimente mai nutritive, prietenoase cu dieta.
Apelează la specialiști
Dacă nu te descurci pe cont propriu, apelează la sfaturile unui nutriționist. Poate fi un bun început pentru dieta ta.
Reține!
Îndulcitorii artificiali pot ajuta unele persoane în lungul proces de scădere ponderală. Dar mulți experți rămân îngrijorați din cauza efectelor secundare și de creșterea ulterioară în greutate (efectul yo-yo).
Așadar, ca să scapi de riscul de a recupera tot ce ai dat jos, încearcă să alegi alimente naturale dulci, așa cum sunt fructele. Te vor ajuta să-ți satisfaci pofta de dulce și totodată îți vor furniza vitamine și minerale esențiale.
Surse: