Probabil cunoști o mulțime de fructe bogate în vitamina C. Dacă vrei talie de viespe sau cel puțin fără colăcei inestetici, e timpul să te reprofilezi. Nu va fi deloc greu!
Fructe bogate în vitamina C
1. Lămâi
Una dintre cele mai bune surse de vitamina C este lămâia. Conform informațiilor USDA, 100 g de pulpă conține 53 mg de vitamina C.
Fructul se poate consuma împreună cu apă caldă și miere de albine, dimineața devreme. Mixul ”vizează” tocmai țesutul adipos. O altă variantă, tot ”pe placul” siluetei, constă în combinația de ghimbir și lămâie.
2. Guava
Cu toate că este un excelent furnizor de vitamină antioxidantă, fructul guava nu este apreciat la adevărata sa valoare.
Potrivit informațiilor furnizate de USDA (United States Department of Agriculture), la fiecare 100 g de fruct se găsesc 228,3 mg de nutrient.
Fructul tropical oferă un aport caloric scăzut, în schimb este bogat în fibre. Sunt 2 motive perfect valabile care explică de ce este indicat pentru pierderea în greutate.
3. Portocale
Pe lista cu fructe bogate în vitamina C, se află și delicioasele portocale, o minune când le prinzi la supermarket copate bine, dulci și zemoase.
Au o concentrație de micronutrient similară cu a lămâilor, mai exact, 53,2 mg la 100 g. Dacă sunt pe placul tău, cu portocale poți pregăti o super băutură detoxifiantă pentru vară.
4. Papaya
Papaya este un fruct cunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune pentru slăbire. Conține foarte puțini carbohidrați, fiind o variantă binevenită în dietele low-carb. În schimb, este încărcat cu vitamina C.
O porție de 100 g de pulpă conține nu mai puțin de 62 mg de vitamina C, cantitate ce poziționeaza papaya peste lămâi și portocale.
Ce rol are vitamina C în organism?
În cazul ”antecedentelor” de greutate supraponderală, este crucială trecerea la o dietă de slăbire echilibrată, așa cum poate fi dieta Rina și dieta mediteraneană. Sau, măcar la mici ”corecții” în regimul de zi cu zi.
Dar alimentația corectă nu înseamnă doar scăderea numărului de calorii consumate. De asemenea, se va avea grijă și de calitatea nutritivă a alimentelor. O slăbire, sănătoasă, eficace și de durată înseamnă și un regim bine echilibrat din punct de vedere nutrițional.
Mare atenție apoi la tipul și la cantitatea nutrienților. Multe persoane interesate să slăbească cred că eliminând unii micro sau macronutrienți vor reuși pe calea pe care-au apucat-o.
Nu trebuie lăsate deoparte nici vitaminele și mineralele, grupuri de micronutrienți esențiali, cu rol important în procesul de slăbire.
Un astfel de micronutrient care poate înlesni lungul drum spre scăderea în greutate este vitamina C sau acidul ascorbic, cu o bună prezență în toate citricele.
Este poate cea mai cunoscută din categoria ei, poate și datorită ajutorului în stimularea imunității, important în orice sezon și la orice vârstă.
Pe lângă toată contribuția, mai are un rol, poate nu atât de cunoscut. Unul dintre beneficiile vitaminei C este și că poate facilita slăbirea. Doar trebuie consumată în dozele recomandate. Pe când o carență, dimpotrivă, poate pune piedici în lupta contra kilogramelor.
Tot deficitul de acid ascorbic poate declanșa numeroase alte probleme, fără vreo legătură cu slăbirea, ca de exemplu:
- Sângerarea gingivală;
- Formarea acneei;
- Alte probleme de piele.
Lipsa persistentă de vitamina C poate duce la îmbolnăvirea de scorbut, o maladie care adună în tabloul simptomatic:
- Sângerarea gingiilor;
- Durerile musculare și articulare;
- Prezența vânătăilor.
Acum că știi cât de importantă este vitamina C, e cazul să treci la nivelul următor, mai bine-zis la slăbire și la cât de mult te poate ajuta acest micronutrient!
Ce rol are vitamina C în slăbire?
Vorbim despre un nutrient solubil în apă, care furnizează antioxidanți organismului, important și pentru sănătatea ochilor. Și datorită rolului în metabolizarea moleculelor de grăsime, prezintă un interes special pentru cine intenționează să slăbească.
Nu este de mirare că există tendința ca persoanele cu deficite serioase sau moderate de vitamina C din cauza dietelor:
- Să acumuleze mai multă grăsime abdominală;
- Să aibă o circumferință mai mare a taliei.
Dacă te interesează o dietă corectă, care să includă toți nutrienții de care are nevoie organismul tau, îți recomandăm să încerci regimul Rina 90, dieta mediteraneană sau dieta Deea.
Fiecare poate fi un exemplu de dietă completă și echilibrată, care nu-ți privează organismul de niciun nutrient și nu te înfometează.
Un studiu din 2005, publicat în Journal of the American College of Nutrition, a arătat în ce fel carența de vitamina C poate încetini pierderea de masă grasă. Dar și că persoane cu un aport major au indici de masă corporală (IMC) mai scăzuți.
Autorii studiului au concluzionat că prin creșterea aportului de vitamina C, se poate îmbunătăți oxidarea grăsimilor chiar și în timpul exercițiilor fizice cu intensitate moderată.
Cu toate dovezile pro, este totuși bine să menționăm că vitamina C nu e vreun ingredient miraculos care să ducă la pierderea multor kilograme…
Surse: