Fiecărui anotimp, îi corespund anumite fructe. Consumul lor aduce importante beneficii sănătății și siluetei. Dat fiind sezonul până la care mai e abia puțin, probabil că te interesează fructele verii.
Așa cum te așteptai deja, au o mulțime de proprietăți. Dar nu pentru că altor categorii le lipsesc. Acum este momentul să le introduci în dietă, nu la iarnă. Acum le găsești proaspete, nu conservate și depozitate în condiții necunoscute.
Cuprins:
Despre fructele verii și beneficiile lor
Ajunge să mergi la piață sau la supermarket pentru a vedea cum se schimbă culorile tarabelor și rafturilor. Primăvara, încă mai găsești portocale gustoase. Apoi, încetul cu încetul, pe măsură ce se apropie sezonul estival, își fac apariția căpșunile și cireșele, caisele și piersicile.
Tocmai am menționat câteva dintre reprezentantele acestui sezon, printre cele mai gustoase. Se pot cultiva și pe teritriul țării noastre. Le găsești la micii producători, la aprozare și în magazine.
Atâta timp cât au o proveniență sigură, le poți consuma din belșug, bucurându-te de gust, de substanțe nutritive și de toate efectele salutare. Iar pentru a-ți ușura misiunea, îți propunem o listă cu 9 dintre fructele verii, recomandate și în programul alimentar al dietei Deea.
Fiecare conține vitamine, minerale și combinații de macronutrienți în proporții diferite. Astfel, pot:
- Da o mână de ajutor în problemele de sănătate;
- Îmbunătăți răspunsul organismului la maladii;
- Compensa anumite carențe etc.
Cum arată lista cu fructele verii?
Pentru fiecare, am evidențiat câteva dintre cele mai uimitoare efecte:
1. Căpșunile
Le-am poziționat primele pe listă tocmai pentru că sezonul lor se apropie de sfârșit. Este imposibil să nu le iubești, deși nu toți se pot bucura de aromele lor. Iată câteva dintre beneficiile asigurate:
- Sunt foarte potenți antioxidanți;
- Întăresc sistemul imunitar;
- Ameliorează inflamațiile;
- Îmbunătățesc elasticitatea pielii;
- Favorizează scăderea masei grase.
2. Cireșele
Pentru a scăpa de adipozități, ajunge să mănânci aproximativ 25-30 de cireșe pe zi, cu o certă continuitate, neapărat pe stomacul gol. Însă cireșele oferă și alte avantaje celor care le consumă:
- Elimină toxinele din sânge;
- Ajută la depurarea ficatului;
- Reduc inflamațiile articulare;
- Sunt un sprijin pentru memorie;
- Combat insomniile.
3. Piersicile
Foarte suculente, disponibile în mai multe soiuri, pot completa salatele cu fructele verii. Sau le poți consuma singure, în cele mai călduroase zile. Motivele ți le oferim în rândurile următoare:
- Întăresc rădăcina părului;
- Hidratează epiderma în profunzime;
- Reglează tranzitul intestinal;
- Ajută la detoxifierea organismului;
- Contribuie la combaterea obezității.
- Nucile, printre cele mai sănătoase alimente în sezonul rece – Descoperă proprietățile lor!
- Prunele uscate, fructele care slăbesc. Descoperă și alte beneficii!
- Top 9 alimente bogate în proteine, care ajută la slăbire
4. Caisele
Un alt grup sunt caisele, printre cele mai iubite și consumate în sezonul estival. O parte dintre aspectele pozitive asociate au legătură cu beta-carotenul (precursorul vitaminei A) și cu fibrele pe care le conțin:
- Îmbunătățesc mecanismele digestive;
- Protejează sănătatea ochilor;
- Atenuează efectele colesterolului ”rău”;
- Favorizează îndepărtarea radicalilor liberi;
- Ajută la menținerea sănătății pielii.
5. Zmeura
Micile fructe roșii, extrem de aromate, pot fi catalogate ca excelente consumatoare calorice și ca aliate de încredere împotriva ridurilor. Dar motivele pentru care să le mănânci nu se rezumă la acestea, ci continuă și cu:
- Prevenirea cu succes a infecțiilor;
- Protejarea contra degenerescenței maculare (afecțiune a ochilor);
- Normalizarea ciclului menstrual;
- Stimularea lactației la femeile care alăptează;
- Consolidarea imunității.
6. Murele
Murele sunt poate fructele verii cele mai pline de antioxidanți. Dar nu lipsesc nici fibrele sau micronutrienții. Iar ca reprezentante de seamă ale fructelor de pădure, surprind prin calitățile deosebite:
- Vin în sprijinul funcțiilor cognitive;
- Protejează organismul de procesele inflamatorii;
- Atenuează simptomele dureroase în sindromul premenstrual;
- Protejează pielea de acțiunea nocivă a radiațiilor UV;
- Sunt bune pentru aparatul cardiovascular.
7. Pepenele galben
Una dintre vedetele acestui anotimp este pepenele galben, cu toate varietățile sale. Fructul se poate consuma ca desert sau gustare în zilele cele mai călduroase, cu efecte pozitive inclusiv asupra siluetei:
- Reduce daunele produse de degenerescența maculară;
- Ajută la scăderea tensiunii arteriale;
- Previne deshidratarea, un risc frecvent în acest sezon;
- Menține aspectul sănătos al pielii și părului;
- Stimulează mișcărie intestinale.
8. Pepenele roșu
Vara este perioada propice să-ți faci plinul cu pepene roșu. Nu este doar bogat în vitamine, magneziu, potasiu și fosfor. Poate fi considerat cel mai eficace remediu împotriva căldurii și nu numai, deoarece:
- Conține nutrienți utili în prevenirea cancerului;
- Poate îmbunătăți sănătatea inimii;
- Contribuie la reducerea stresului oxidativ;
- Ameliorează durerile musculare;
- Ajută la prevenirea constipației.
9. Merele
Se spune că un măr pe zi ține la distanță doctorii și bolile. Nu contează dacă preferi merele mai coapte ori mai acrișoare. Vitaminele, mineralele și fibrele le transformă în aliații perfecți pentru sănătatea cotidiană:
- Protejează sistemul osteoarticular;
- Previn cancerul pulmonar;
- Păstrează dinții mai albi;
- Reduc riscurile diabetului zaharat;
- Controlează greutatea corporală.
Surse:
- http://www.besthealthmag.ca/best-you/arthritis-and-pain/10-health-benefits-of-strawberries/
- http://www.care2.com/greenliving/11-health-benefits-of-the-beautiful-cherry.html
- http://www.care2.com/greenliving/16-health-benefits-of-peaches.html
- http://food.ndtv.com/opinions/8-apricot-benefits-the-nutritional-heavyweight-among-fruits-1248312
- https://draxe.com/health-benefits-blackberries/
- http://www.medicalnewstoday.com/articles/279176.php
- http://www.besthealthmag.ca/best-eats/nutrition/15-health-benefits-of-eating-apples/