Proprietățile nucilor nu sunt deloc de neglijat când vine vorba despre sănătate. Și în ciuda aportului caloric ridicat, ca toate fructele nucifere, fac parte din categoria alimentelor ce se pot consuma în dietele de slăbire.
Nucile se numără printre cele mai sănătoase variante de gustări și nu numai, putând fi o opțiune și în dieta Rina ziua 4. Le cunoaștem cu toții încă din copilărie, din vremurile pe când dădeam târcoale pomilor încărcați de prin cartier, de prin parcuri și grădini.
Dar prea puțini ne gândeam pe atunci la proprietățile nucilor și la cât de mult ne pot influența sănătatea. Le mâncam pur și simplu… pentru că ne plăceau. Iar acum, le mâncăm cu aceeași poftă.
După ce le vei descoperi beneficiile, te asigurăm că nu vei întârzia să le incluzi în dietă. Tocmai pentru că sunt considerate, pe bună dreptate, alimente sănătoase.
Care sunt proprietățile nucilor?
Potrivit clasificării botanice, fructul nucului este o drupă (partea verde, sferică, de consistență cărnoasă) ce ”adăpostește” o sămânță, care este de fapt nuca propriu-zisă. Ceea ce numim ”nucă” face referire la partea comestibilă, plină de o mulțime de nutrienți.
De-a lungul timpului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că alimentele de origine vegetală sunt cele mai sănătoase, fiind asociate cu micșorarea riscurilor de îmbolnăvire. Iar nucile sunt un fel de superalimente. De ce? Tocmai pentru că sunt înzestrate cu proprietăți extraordinare:
1. Reduc colesterolul ”rău”
Analizate din punctul de vedere al grăsimilor vegetale, nucile au o compoziție particulară. La fel ca uleiul de măsline, conțin acid oleic, o grăsime monosaturată de tip omega 9. Introduse în alimentație sunt asociate cu diminuarea nivelului de colesterol LDL (”rău”) și totodată cu ridicarea valorilor colesterolului HDL (”bun”).
2. Au o acțiune antioxidantă
Nucile conțin polifenoli, potenți antioxidanți, într-o concentrație mai mare decât la orice fruct sau mai bine-zis sămânță din categoria ”oleaginoase”. Consumate cu regularitate, reușesc să contrasteze activitatea radicalilor liberi, primii ”vinovați” de îmbătrânirea organismului, de instaurarea maladiilor degenerative, a infecțiilor și de apariția tumorilor.
3. Previn maladiile cardiovasculare
Un alt posibil beneficiu se referă la patologiile inimii, care de multe ori pot fi prevenite sau ținute sub control prin regimul alimentar. Este și cazul nucilor, care consumate regulat, pot combate factorii de risc cauzatori de coronopatii, oferindu-le beneficii importante persoanelor diagnosticate cu afecțiuni cardiace sau cu riscuri.
4. Scad tensiunea arterială
Grăsimile monosaturate oferă rezultate promițătoare și când vine vorba despre creșterea elasticității arterelor. În plus, se mai remarcă prin capacitatea să fluidizeze sângele (împiedică formarea cheagurilor și preîntâmpină apariția arterosclerozei) și să diminueze considerabil tensiunea arterială (au o acțiune hipertensivă).
5. Protejează sănătatea oaselor
Nucile constituie o sursă optimală de aramă, un oligomineral cu proprietăți remarcabile, esențial pentru sănătatea oaselor. Spre exemplu, carențele de aramă din organism sunt asociate cu densitatea osoasă scăzută și, implicit, cu osteoporoza. Maladia se caracterizează prin țesuturi osoase mai subțiri și mai ”rarefiate”, sensibile la fracturi.
6. Cresc performanțele fizice
Beneficiul cel mai uimitor atribuit nucilor este dat de arginină. Aminoacidul se bucură de o largă răspândire în special în lumea practicanților de sporturi de performanță. Potent vasodilatator, favorizează transportarea sângelui plin de nutrienți și oxigen spre mușchi. Rezultatele sunt vizibile imediat, prin ameliorarea performanțelor atletice.
7. Îmbunătățesc funcțiile cerebrale
Nucile, mai mult decat un simplu aliment sănătos, sunt un superaliment care protejează creierul pe termen lung. Contribuie la micșorarea stresului oxidativ, stimulează neurogeneza (creșterea de noi celule cerebrale) și conexiunile neuronale. Ameliorează stările inflamatorii și chiar dacă nu reduc degenerarea neurocognitivă, o pot preveni.
8. Alte beneficii
Mențin greutatea sub control – Datorită concentrației de minerale ”valoroase”, nucile cresc consumul energetic al corpului în repaus, intensificând viteza metabolismului.
Reduc riscurile îmbolnăvirii colecistului – Studiile demonstrează că persoanele care nu obișnuiesc să consume nuci, au mai multe șanse să treacă printr-o colecistectomie.
Ajută la prevenirea și controlarea diabetului de tip II – S-a dovedit că aportul de nuci este invers proporțional cu riscurile de îmbolnăvire, iar cine are deja un diagnostic, poate să-și mențină glicemia sub control.
Sunt ”prietenoase” cu pielea și părul – Prezența compușilor antioxidanți are efecte vizibile și la nivelul tenului și firului de păr, putând combate problemele inflamatorii care afectează epiderma.
Reține!
Nucile aduc beneficii importante chiar și persoanelor supraponderale, în cazul cărora, mai mult ca sigur, valorile colesterolului ”rău” depășesc limitele considerate normale.
În general, se consumă pentru calitățile lor. Însă la fel ca alte alimente sănătoase, în exces, pot face mai mult rău decât bine. Cantitatea optimală diferă de la un individ la altul.
Nu uita că furnizează un aport caloric ”consistent” (circa 650 calorii / 100 grame de miez), motiv pentru care porțiile trebuie limitate pentru cine se află la dietă și urmărește scăderea ponderală.
Surse:
http://www.medicalnewstoday.com/articles/309834.php
http://mentalhealthdaily.com/2014/03/18/why-eating-walnuts-is-good-for-brain-health/
https://en.wikipedia.org/wiki/Oleic_acid
http://www.scranton.edu/news/articles/2012/01/Vinson-Walnut-Study.shtml
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17125535
http://www.medicalnewstoday.com/articles/288165.php
http://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/19/1/137.pdf