Descoperă care sunt proprietățile roșiilor! Se apropie sezonul lor! De acum încolo, ai liber la cât mai multe rețete nutritive, colorate, diversificate!
Conceptul de alimentație sănătoasă, se află în vocabularul tuturor. Însă nu multă lume știe că roșiile, legumele simbol ale sezonului estival, sunt cele mai populare legume din lume.
Foarte gustoase, colorează numeroase rețete inspirate de dieta mediteraneană. De asemenea, apar pe lista cu alimente neutre în dieta Rina. Deci, aviz amatorilor care caută metode și diete de slăbire accesibile.
Care sunt proprietățile roșiilor?
Roșiile sunt pline de virtuți și de proprietăți benefice pentru sănătate, adeseori necunoscute și nu ar trebui să lipsească din nicio alimentație sănătoasă. Excepție fac doar persoanele care prezintă alergii, precum sensibilitatea la nichel, metal aflat în concentrație ridicată în pulpă.
Bogate în vitamine hidrosolubile (vitamina A, C, grupul de B-uri) și săruri minerale (calciu, fosfor, zinc, fier, potasiu, sodiu), dar sărace în calorii, roșiile reprezintă un aliment cât se poate de hrănitor. Iată de ce
În cele ce urmează, vei afla care sunt proprietățile roșiilor și totodată 9 motive ce te vor ”inspira”:
- Să le folosești în aplicările topice (utilizări externe) pentru problemele epidermice;
- Sa le consumi ca atare (crude, sub formă de suc sau în diverse preparate).
1. Protejează pielea
Sucul de roșii reduce excesul de sebum. Iar în combinație cu castraveții, se va aplica pe față ca o mască.
Este eficace împotriva:
- Acneei – Conține nutrienți în măsură să combată problema de la ”rădăcină”);
- Punctelor negre – Are proprietăți astringente demonstrate.
Calmează iritațiile pielii (înroșire, mâncărimi) și protejează de arsurile solare, ajutând și la refacerea celulelor moarte din zonele afectate.
2. Fortifică oasele
Concentrația de vitamina K și de calciu (11 mg / 100 grame de produs), nutrienți cu un rol esențial în sănătatea sistemului osos, atinge un nivel ridicat în cazul roșiilor.
Aceste legume, un ”must” în orice regim, nu neapărat de slăbit, se transformă într-un optim remediu natural care contribuie la:
- Întărirea oaselor;
- Repararea țesuturilor afectate de leziuni / maladii ale aparatului osteoarticular.
3. Îmbunătățesc vederea
Roșiile conțin:
- Beta-caroten, pigment pe care organismul îl transformă în vitamina A;
- Luteină.
Cele 2 substanțe sunt benefice pentru ochi și funcția vizuală, pe care le protejează. Iar la nevoie, contribuie la ameliorarea patologiilor oculare degenerative.
Protecția ochilor poate fi asigurată și de alte legume bogate în compuși esențiali pentru capacitățile vizuale: vinete, dovlecei, broccoli.
4. Ajută la slăbit
Nu lipsesc nici beneficiile roșiilor pentru slăbit. Deși oferă un aport caloric redus (circa 50 kcalorii / 100 grame), au un conținut ridicat de substanțe nutritive care:
- Dau energie;
- Frânează apetitul.
Totodată, sunt considerate excelenți stimulenți ai proceselor digestive, devenind un remediu eficace împotriva constipației. Proprietatea se datorează bogăției de fibre ce ajută în activitatea intestinală.
5. Controlează colesterolul
Roșiile sunt recunoscute și pentru capacitatea de a ajuta organismul să mențină sub control valorile colesterolului ”rău” (LDL) din sânge.
De asemeni, favorizează scăderea presiunii arteriale, însușire permisă de prezența potasiului și complexului de B-uri. Incluse în alimentație, contribuie la combaterea problemelor cardiovasculare.
6. Întăresc sistemul imunitar
Optime surse de vitamina C, roșiile ajută la stimularea barierelor de protecție ale organismului.
Vitamina C, alături de alte vitamine și minerale, este considerată o componentă fundamentală în funcționarea corectă a celulelor sistemului imunitar. Deficitul de vitamina A, de exemplu, este corelat cu creșterea riscurilor de maladii infecțioase.
7. Previn cancerul
Adevăratul ”protagonist” responsabil de calitățile incontestabile ale roșiilor, este licopenul, unicul carotenoid roșu căruia i se datoreaza colorația specifică.
Cea mai importantă funcție a sa constă în capacitatea de a proteja organismul de:
- Acțiunea nocivă a radicalilor liberi, ”vinovați” de îmbătrânirea celulară;
- Apariția formațiunilor tumorale, în special a cancerului de prostată.
8. Stimulează diureza
Datorită concentrației ridicate de apă (peste 90 %), roșiile sunt excelente diuretice, stimulând diuereza. Practic, favorizează producerea și eliminarea urinei.
Pentru ca efectul să fie complet, specialiștii le recomandă în varianta proaspătă, fără adaosuri de sare. Recomandate sunt și în diete restrictive precum dieta daneză, unde apar la prânz sau la cină în mai multe zile.
Din aceeași categorie de alimente diuretice, mai fac parte și delicioasa lubeniță, apetisantul pepene galben sau popularii castraveți, foarte apreciate printre legumele și fructele verii.
9. Normalizează glicemia
Cel mai frecvent efect negativ cauzat de creșterea valorilor glicemiei (concentrația zahărului din sânge), îl reprezintă apariția diabetului. Este o maladie care, nediagnosticată la timp, continuă să se agraveze.
Experții în alimentație și nutriție sunt de acord că roșiile, dacă se consumă în cantități suficiente, ar putea modifica reacțiile biochimice ce au loc în corp și, implicit, regla insulina (hormonul ”cheie” care controlează nivelul de glucoză).
Acum că ai descoperit ca cum arată lista cu proprietățile roșiilor, fă tot posibilul să-ți ”decorezi” rețetele cu acest superaliment!
Doar TU vei decide dacă este momentul să aduci o schimbare în obiceiurile culinare și să te orientezi spre un regim alimentar sănătos.