Orezul brun, fulgii de ovăz, somonul sau vinul roșu sunt doar câteva exemple de superalimente pentru slăbit. Lista e mult mai lungă și cuprinzătoare…
Azi te vei familiariza însă cu alte 5 propuneri, ce se vor potrivi ca o mănușă cu noul tău regim pregătitor pentru la vară, oricare-i este numele și renumele.
Deja de câțiva ani, există tendința să ne îndepărtăm tot mai mult de mâncărurile procesate ce ne cauzează probleme de sănătate, de la diabet și obezitate, până la hipertensiune.
În schimb, ne arătăm tot mai interesați de o alimentație sănătoasă și naturală, care nu doar că influențează forma fizică și suplețea, dar ține departe maladiile.
5 Superalimente pentru slăbit
Toată lumea visează la o sănătate fizică și mentală de fier. Cu toții ne dorim să ne simțim plini de energie încă de la primele ore ale dimineții și să ne bucurăm de o siluetă impecabilă, indiferent de vârstă.
Dar câte dintre aceste obiective pot fi atinse cu ajutorul dietelor și care sunt alimentele-minune ce le permite să funcționeze?
Rămâi alături de noi și descoperă ce ar trebui să includă un regim de slăbit eficace:
1. Ceai verde
Ceaiul verde este considerat unul dintre cei mai potenți aliați care facilitează arderea grăsimilor și reducerea surplusului de kilograme. Având o funcție decisivă în eliminarea toxinelor din corp, apare inclus și în categoria alimentelor diuretice.
Principalii compuși stimulanți, responsabili de ”calitățile” sale, sunt:
- Teobromina și teofilina (substanțele exercită o activitate potent diuretică);
- Cafeina, teina și acidul galic (compușii cresc consumul energetic al organismului și favorizează ”dizolvarea” excesului de grăsime).
Studiile arată că nu este nevoie să consumi litri întregi pe zi. Însă cu 5 căni zilnic, în completarea unui plan de antrenament potrivit, greutatea pierdută se poate dubla. Meritul este și al antioxidanților, substanțe care blochează acțiunea radicalilor liberi și cresc numărul caloriilor consumate.
2. Broccoli
Dacă te afli în căutarea unei diete capabile să activeze metabolismul, nu uita de broccoli. Ca multe dintre ”suratele” din categoria legumelor, planta se remarcă prin:
- Numărul redus de calorii (34 calorii / 100 grame);
- Proprietățile nutriționale.
Leguma desfășoară o importantă acțiune depurativă, datorată aportului de fibre, nutrienți în măsură să favorizeze funcționarea intestinului și eliminarea toxinelor. Conține un procent ridicat de vitamine și minerale, dar puțini carbohidrați, caracteristică esențială în dietele depurative și de slăbire.
Pentru a nu-i diminua proprietățile, îl poți consuma fiert în baie de abur, condimentat doar cu puțină sare, o lingură de ulei de măsline și câteva picături de lămâie proaspăt stoarsă. În combinație cu o alimentație hipocalorică, te va ajuta să-ți recuperezi forma fizică ideală.
3. Nucifere
Nucile, fisticul, migdalele, arahidele sau alunele sunt catalogate alimente supercalorice, de evitat în cantități prea mari. Se pare că întreaga ”vină” o poartă grăsimile, prezente din abundență. Însă încă o dată, adevărul apare interpretat greșit.
Cu toată ”încărcătura” de grăsimi (este vorba despre cele ”bune”), odată introduse în alimentație, te vor ajuta să scapi de excesul de adipozități. Combinația optimă de grăsimi sănătoase, fibre, minerale și vitamine atenuează pofta de mâncare, prelungind senzația de sațietate.
Dar mare atenție la cantități! Este nevoie de moderație.
Pentru a beneficia din plin de nutrienți, îți sugerăm să le consumi crude, nu prăjite și mai ales, să te limitezi la porții mici (circa 2-3 nuci / gustare). Poate nu-ți dai seama, dar este foarte ușor să-ntreci măsura și să depășești ”baremul” caloric.
4. Fasole neagră
Dintre toate leguminoasele pline de nutrienți, se pare că fasolea neagră ocupă o poziție privilegiată. Unul dintre ”responsabili” este reprezentat de fibrele alimentare, un factor important în diete, tocmai pentru că sporesc senzația de sațietate.
Dar prezența sa pe lista super-alimentelor nu se datorează doar fibrelor. Boabele, sărace în grăsimi (fără urmă de colesterol), oferă combinația perfectă de:
Practic, o jumătate de cană cu fasole gătită (circa 86 grame) numără în jur de 113 calorii, 7 grame fibre, 20 grame carbohidrați, 8 grame proteine și mai puțin de 1 gram grăsimi. Este suficientă o cantitate moderată pentru a reduce foamea, fără să te umple de calorii inutile.
5. Avocado
Poate cel mai ”gras” dintre fructe (grăsimi – 29 grame, calorii – 322), surprinzător, avocado este considerat un fruct deosebit de sănătos. Și-a câștigat pe drept faima de aliment în măsură să faciliteze reducția nivelului de colesterol și a stratului de grăsime corporală.
Studiile au dovedit că o dietă restrictivă, bazată pe avocado, contribuie la diminuarea nivelului de colesterol LDL (colesterol ”rău”). Acesta, la rândul său, crește rezistența organismului la insulină, fenomen ce împiedică slăbirea.
După diverse studii, oamenii de știință au mai arătat că persoanele care consumă o jumătate de avocado proaspăt la masa de prânz, nu mai simt foamea în orele succesive.
Ba mai mult, conform previziunilor, guacamole (sos mexican pe bază de avocado) ar putea deveni cel mai eficace instrument de luptă împotriva foametei.
Pe tine ce superalimente pentru slăbit te încântă? Ai și alte idei pe lângă cele propuse de noi? Sau poate rețete?
Ca să-ți servească de inspirație, te invităm și-n secțiunea rețete dieta Rina. Sigur vei găsi preparate pe placul tău, poate și cu broccoli, nucifere, fasole neagră sau avocado.
Surse
http://www.health.com/health/gallery/0,,20475957,00.html
http://www.livestrong.com/article/238506-black-bean-nutritional-facts/
http://www.livestrong.com/article/243898-broccoli-weight-loss/
http://www.huffingtonpost.com/david-zinczenko/8-reasons-avocado-is-a-pe_b_6648104.html
http://www.livestrong.com/article/410595-how-much-green-tea-should-you-drink-to-lose-weight/