Vreau să slăbesc! Dar de ce nu reușesc?
De câte ori nu te-ai aflat în punctul să renunți la regimul de slăbit, din cauza ineficienței sale? De câte ori nu ți-ai pus problema dacă este suficient doar să te gândești că vrei să slăbești și dorința ți se va îndeplini?
Adeseori, persoanele interesate de diete de slăbit (și unele foarte promițătoare), se plâng că, în ciuda sacrificiilor, metodele adoptate sunt sortite eșecului.
Unii se ”omoară” cu zile prin sala de fitness (evident, nu chiar în aceste zile de COVID), în timp ce alții își impun restricții exagerate la fiecare masă, cu fiecare meniu. Totuși, acul cântarului se ”încăpățânează” să coboare, iar în unele cazuri chiar urcă, spre marea dezamăgire a ”temerarilor”.
Vreau să slăbesc! Care sunt inamicii posibili?
Dacă orice ai face, rezultatele întârzie să apară, la origini, se pot afla câteva cauze, precum:
- Lipsa de motivație;
- Stresul și anxietatea;
- Sedentarismul;
- Modul în care te antrenezi;
- Oboseala;
- Consumul de calorii;
- Cantitatea de apă pe care o bei.
Cum stai cu motivația?
Să presupunem că ții deja un regim nu foarte drastic, unde cantitățile nu contează. Însă la scurt timp, din pricina rezultatelor nesatisfăcătoare, renunți. Tocmai ai făcut cea mai mare greșeală!
Scăderea în greutate necesită, mai întâi de toate, perseverență și implicare. Atâta timp cât îți lipsește motivația și timpul necesar, în zadar te aștepți la miracole.
Care este starea ta sufletească?
În mod surprinzător, există indivizi care când sunt stresați, slăbesc, dar cu siguranță că nu te numeri printre ei. Totul se datorează cortizolului, supranumit și hormonul stresului.
Stimulat în condiții particulare de stres, cortizolul încetinește viteza metabolismului. Corpul răspunde imediat, prin:
- Creșterea poftei de mâncare;
- Sedimentarea kilogramelor;
- Tendința de îngrășare.
Ești o persoană suficient de activă?
O plimbare de 30 de minute pe zi consideri îndeajuns să poți scăpa de surplusul celor 2-3 sau mai multe kilograme? Da, este mai mult decât nimic, dar ce mișcare faci în rest?
Cele mai multe calorii nu se consumă în fața calculatorului sau butonând smartphone-ul. Cura de slăbire, orice nume are, este eficientă dacă te vei dedica în mod constant, exercițiilor fizice de intensitate ridicată.
Ce plan de antrenament urmezi?
Un regim de slăbit sănătos nu înseamnă să te antrenezi zilnic, până la epuizare și nici să practici doar activități aerobice sau de tip cardio (alergare, pedalat, aerobic etc.).
Pentru a da randament, ai nevoie să combini antrenamentele aerobice cu exerciții anaerobice, în sala de forță, cu greutăți. Acestea sunt în măsură să crească masa musculară și totodată să intensifice viteza metabolismului.
Te odihnești suficient?
Ca să facă față efortului fizic din timpul antrenamentelor, organismul are nevoie de energie suplimentară. Și oricare ar fi metoda de slăbit, trebuie să te odihnești suficient.
Somnul are rolul să îmbunătățească funcțiile cerebrale, precum și să favorizeze arderile. In situația contrară, pentru a compensa carențele energetice, vei simți nevoia sa mănânci mai mult.
Care este aportul caloric zilnic?
În dieta ta, probabil că predomină alimentele super hrănitoare (fructe nucifere, paste făinoase și cereale integrale). Însă fiind bogate în nutrienți și totodată în calorii, nu trebuie să exagerezi cu ele.
Un secret ce contribuie la succesul regimului de slăbit, este să consumi mai puține calorii decât arzi. Chiar dacă acestea provin de la o alimentație sănătoasă, așa cum sunt categoriile anterior menționate.
Nu mănânci prea puțin?
O altă ”capcană” în care cad numeroase persoane este să se înfometeze, cu gândul că astfel vor slăbi mai repede. Cu toate că trebuie să ții sub control aportul caloric, nu înseamnă să te supui unor condiții drastice.
La următoarea masă vei ajunge cu o și mai accentuată poftă de mâncare. Și odată ce-ți obișnuiești corpul cu mai puține calorii, metabolismul se încetinește.
Cât de bine te hidratezi?
Toată lumea vorbește despre importanța hidratării, mai ales pentru cine urmează o cură de slăbire hipocalorică. Apa are ”darul” să suprime apetitul, dar beneficiile sale nu se opresc aici.
Când corpul este deshidratat, rinichii nu funcționează corect, iar activitatea ficatului se îngreunează. O mare parte dintre grăsimile alimentare se vor sedimenta și te vei trezi cu un exces de masă grasă.
Înainte să testezi tot soiul de metode de slăbire, amintește-ți că fiecare persoană are propriul său ritm și caracteristici psihice și fizice care-o diferențiază de altele. Ceea ce funcționează pentru tine este posibil să fie greșit în cazul altora. Și invers.
Iată de ce este aproape imposibil să existe o soluție unică pentru toată lumea. Fă tot posibilul să identifici piedicile care-ți îngreunează atingerea obiectivului, după care, rând pe rând, încearcă să le excluzi.
Abia apoi misiunea vreau să slăbesc nu mai e una imposibilă…
Surse:
http://www.popsugar.com/fitness/Reasons-You-Losing-Weight-24882317#photo-24882317
http://www.mindbodygreen.com/0-9294/14-reasons-you-cant-lose-weight.html
http://www.fitnessmagazine.com/weight-loss/tips/weight-loss-plateau-tips/