- 2 cartofi mari;
- varză acră;
- jumătate de conservă de fasole păstăi;
- frunza de dafin;
- piper negru;
Preparaţi jota (mâncare tradiţională din varză acră de pe coasta slovenă, se pronunţă „iota”).
Varza acră se poate înlocui cu napi muraţi daţi prin râzătoare. Se fierb 2 cartofi mari, tăiaţi cuburi, în apă cu sare. După ce au fiert, se scurg şi se păstrează lichidul. Se pasează jumătate din cantitatea de cartofi.
Între timp, se fierbe varza acră (varză murată) sau napii muraţi în puţină apă şi se condimentează cu frunza de dafin şi puţin piper negru. Se scurg şi se păstrează apa. Pune într-un vas cartofii pasaţi şi cartofii cuburi, jumătate de conservă de fasole păstăi, varza acră fiartă şi apa rămasă de la cartofi. Se amestecă uşor şi se adaugă apa rămasă de la varza murată dacă este necesar. Jota servită cu o felie de pâine vă va desfăta simţurile. Este şi mai încântătoare servită la cină.