Supă ungurească
- 400g varză acră;
- 4 cartofi;
- 1 lingură ulei;
- 1 ceapă mică;
- 1 linguriţă boia de ardei;
- 1 lingură ajvar (pastă de roşii);
- 1 căţel de usturoi;
- 1 vârf cuţit chimen;
- o frunză de dafin;
- sare;
- câteva boabe de piper negru;
- 700 ml supă.
În ziua de Amidonuri folosiţi apă şi legume (sau un cub de supă de legume) pentru a prepara supa.
Se prăjeşte ceapa în ulei. Adaugă usturoiul, pasta de roşii sau ajvarul, boia de ardei, chimenul, frunza de dafin şi piperul, după care se toarnă supa. Când începe să fiarbă, se adaugă varza murată şi cartofii tăiaţi cubuleţe. Se fierbe până se înmoaie. Adaugă sare după gust.
De asemenea, se serveşte cu o felie de pâine.
Se poate prepara cu varză proaspătă; în acest caz, se adaugă puţin oţet.