Tocană de orz
- 120 g orz;
- 1 praz sau 1 ceapă;
- 2 căţei de usturoi;
- 1 lingură ţelină rasă;
- frunze de ţelină şi pătrunjel;
- 1 morcov;
- 2 linguri fasole păstăi (fiartă);
- sare, piper negru;
- cimbru de vară -1 vârf de cuţit;
- 1 frunză de dafin;
- 1 lingură ulei;
- 1 litru supă sau apă caldă;
Se curăţă, se spală, se taie sau se dau prin râzătoare legumele şi se prăjesc în ulei încins. Spală orzul (se poate înmuia în prealabil), adaugă la legume, se prăjesc împreună.
Adaugă supa, condimentele şi fierbe până ce orzul se înmoaie. Se mai adaugă apă fierbinte dacă este necesar. Când este aproape gata, adăugaţi fasolea fiartă. Condimentează cu sare și serveşte cu o felie de pâine.