Orez picant
- 120 g orez cu bobul lung;
- 1 lingură ulei de măsline;
- 2 căţei usturoi;
- 1 ceapă;
- 1 linguriţă boia de ardei;
- 1/4 linguriţă praf de chili;
- 1 conservă mică de roşii în sos sare;
- piper negru;
- puţin sos Tabasco (opţional);
- 600 ml de apă;
- ingrediente pentru salată;
- 1 morcov mic.
Sotează ceapa tocată și adaugă roşiile, boiaua, praful de chili şi usturoiul zdrobit. Adaugă apă caldă şi se fierbe înăbuşit. Condimentează cu sare, piper negru şi sos Tabasco.
Clăteşte orezul sub jet de apă rece şi se scurge. Amestecă orezul cu restul ingredientelor, se aduce la punctul de fierbere şi se fierbe la foc mic până când se înmoaie.
Se serveşte cu o felie de pâine şi o salată verde, iar deasupra se rade un morcov mic.
Orezul se poate înlocui cu hrişcă sau arpacaş.