Paste cu sos dulce-acrișor
- 120 g paste (cochilii sau melcişori);
- 4 roşii;
- 1 ceapă mică;
- 1 lingură oţet;
- 1 lingură ulei de măsline;
- 1 linguriţă zahăr;
- 1 fir busuioc;
- sare, piper negru.
Se decojesc şi se sotează roşiile într-un strat de ceapă prăjită şi se scurg cu o sită sau se pasează într-un blender pentru a se obţine un sos gros. Condimentează cu sare şi piper, se adaugă restul ingredientelor.
Va fi suficient sos pentru 2 mese. Se păstrează la frigider într-un recipient bine închis.
Se toarnă sosul peste pastele fierte.
INFORMATII UTILE
Probabil aţi observat că roşiile sunt nelipsite din meniul zilei de carbohidraţi. Roşia este bogată în vitamina A şi C, ceea ce ajută celulele organismului să nu îmbătrânească. De asemenea, este bogată în substanţe minerale, în special potasiu şi fosfor. Conţine licopină, unul din cei mai eficienţi antioxidanţi care nu se distruge în timpul gătitului.
Roşia este o bună sursă de hidratare pentru organism, dar în acelaşi timp are un efect uşor diuretic. Nu este nicio problemă dacă folosiţi conserve de roşii. Atunci când mergeţi la cumpărături, verificaţi întotdeauna etichetele produselor şi fiţi siguri că acestea nu conţin sare în exces sau aditivi artificiali, deoarece sunt periculoase pentru organism. Oregano şi busuiocul sunt cei mai buni prieteni ai roşiei.