Durerea toracică este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cauzate de reducerea fluxului sanguin la nivelul inimii. Aceasta este cunoscută sub numele de angină pectorală. Oamenii o descriu în cele mai diferite modalități:
- sentiment de etanșeitate;
- greutate;
- senzație de arsură;
- presiune în spatele sternului.
Alte simptome tipice ale anginei pectorale includ:
- dureri la nivelul abdomenului central superior, spate, zona gâtului, maxilarului sau umeri;
- greață;
- oboseală;
- dificultăți de respirație;
- transpirații;
- amețeli.
Femeile pot experimenta aceste simptome chiar și fără dureri în piept sau disconfort toracic.
Factori de risc major pentru angina pectorală
Dintre factorii de risc majori, merită menționați:
- fumatul;
- diabetul zaharat;
- colesterolul ridicat;
- hipertensiunea arterială;
- stilul de viață sedentar;
- istoricul familial de boli de inimă.
Din cauza simptomelor similare, de multe ori, angina pectorală și atacurile de cord sunt confundate între ele.
Diferența este că durerea dată de angina pectorală nu este, de obicei, la fel de rea ca aceea a unui atac de cord. Și nu dureaza mai mult de 5 pana la 10 minute.
Pentru a trata angina, poate fi nevoie de medicamente prescrise de un medic. De asemenea, se pot utiliza unele remedii naturale pentru a reduce blocajul din artere și, prin urmare, frecvența durerilor în piept (sau chiar eliminarea acestora).
Angina pectorală: Remedii pentru durerile din piept
Usturoiul
Usturoiul este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru durerile din piept. Conform unui studiu din 2006, publicat în Journal of Nutrition, un consum regulat de usturoi poate preveni și întârzia bolile cardiovasculare.
Acesta reduce nivelul colesterolului și previne acumularea de plăci pe pereții arterelor, lucru care, la randul sau, îmbunătățește fluxul de sânge bogat în oxigen către inimă.
Se adaugă o jumatate de linguriță de suc de usturoi la o cana de apă fierbinte și se bea. Ca o măsură preventivă, se va consuma 1-2 caței de usturoi crud cu apa, în fiecare dimineață, pe stomacul gol.
Lucerna
Lucerna este și ea eficientă în reducerea durerii din piept, deoarece ajută la reducerea nivelului de colesterol, acumularea de plăci în artere și asigură un flux sanguin lin către inimă.
Când se constată dureri în piept, se va bea ceai cald de lucernă.
Pentru a prepara ceaiul, se adaugă o linguriță de frunze uscate de lucernă la o cana de apa fierbinte. Se lasă la macerat timp de 5 minute, apoi se strecoară.
De asemenea, se pot lua suplimente de lucernă zilnic, pentru a preveni apariția durerilor în piept. Dar pentru aceste suplimente se recomandă consultarea medicului.