În toate canalele media, se aude mereu recomandarea să bei 2 litri de apă în fiecare zi. Dar care sunt argumentele acestui ”îndemn” deja omniprezent? Care sunt beneficiile apei pentru sănătate?
În general, hidratarea este mai importantă chiar decât alimentația. Însă puțini cunosc adevărul despre proprietățile apei sau despre ce se întâmplă cu organismul dacă se consumă prea puțină sau deloc.
Cuprins:
Ce funcții îndeplinește apa?
Cu o pondere de până la 60 %, poate mai mult, apa constituie elementul principal în corp. Și acoperă una dintre nevoile vitale. Este prezentă în celule, în țesuturi și organe. Iar când ”stocurile” înregistrează o scădere, fiecare ”deținător” va suferi într-o certă măsură.
Printre altele, joacă rolul de:
- Solvent – Este un solvent universal. Dizolvă aproape tot: gaze, electroliți etc.;
- Lubrifiant – Apa se comportă ca un lubrifiant pentru articulații, digestie și respirație;
- Transportator – Transportă la celule și la țesuturi substanțe nutritive și oxigen;
- Purificator – Ca agent de curățare, facilitează eliminarea produselor de dezasimilație;
- Amortizor – Pentru țesuturile vitale (retină, măduva spinării), acționează ca un amortizor;
- Reglator – Are capacitatea să mențină constantă temperatura corpului (agent de răcire) etc.

Beneficiile apei pentru sănătate
Este evidentă ”misiunea” pe care apa o îndeplinește. Toate sistemele organice (nervos, digestiv, circulator etc.), fiecare țesut și fiecare celulă depind de ea.
Dar să vedem în detaliu câteva dintre beneficiile sale concrete:
1. Combate durerile de cap
Incredibil, dar adevărat! Una dintre cauzele frecvente ale durerilor de cap este tocmai deshidratarea. Furnizându-i corpului necesarul de lichide, în multe cazuri, reprezintă primul remediu împotriva cefaleei. Și asta chiar când la origini se află oboseala.
Desigur, dacă durerile de cap persistă, nu trebuie excluse cauzele patologice. În funcție de diagnostic, deși se dovedește util, poate nu ajunge sa bei apă, ci este nevoie de terapii medicale.
2. Previne afecțiunile cardiovasculare
Potrivit cercetătorilor, beneficiile apei interesează inima. Așa cum o dovedesc studiile, cine bea cel puțin 5 pahare pe zi sau 2 litri reduce riscurile și incidența maladiilor cardiovasculare.
Fiind un ”purificator”, prin procesul de diureză, apa îndepărteaza în mod natural excesul de sodiu. O primă consecință se ”traduce” prin scăderea presiunii sanguine. Cu alte cuvinte, atâta timp cât îți menții corpul hidratat, tensiunea arterială va fi sub control.
3. Îmbunătățește digestia
De pe urma acestui lichid aparent banal beneficiază și aparatul digestiv. De pildă, una dintre primele cauze de constipație este consumul redus de lichide, în principal de apă. Situația se prezintă în mod asemănător la toate grupele de vârstă.
Prin hidratare, intestinul rămâne curat și eficient. Iar mișcările intestinale regulate condiționează digestia. Astfel, cu cât se bea mai multă apă, cu atât se reduc problemele de tipulacidității gastrice sau constipației.
4. Protejează aparatul urinar
Tot prin calitatea de purificator, apa îndeplinește o sarcină importantă și în cadrul rinichilor. Mai exact, încurajează funcționarea lor. Un aport suplimentar de apă înseamnă o cantitate superioară de urină care traversează ”organele pereche”.
Totul se desfășoară în sensul protejării de calculi renali. În caz că suferi de această maladie, pentru ca beneficiile apei să fie complete, este important să te orientezi spre ”variatăți” cu puține minerale, care favorizează diureza.
- 3 Remedii naturale împotriva înțepăturilor acarienilor roșii
- Roșiile pentru siluetă și sănătate: Beneficii, proprietăți, rețete
- Ce efecte au îndulcitorii artificiali asupra siluetei și sănătății?
Beneficiile apei pentru siluetă
Un aspect care captează atenția tuturor îl reprezintă slăbirea. Pentru că tot mai multe persoane suferă din cauză că nu pot scăpa de excesul de kilograme. Sau, dacă se eliberează de ”suplimente”, se întâmplă doar pentru o scurtă perioadă.
Iată cum influențează consumul de apă silueta!
a. Activează metabolismul
Cu cât bei mai multă apă, cu atât vei stimula metabolismul. Implicit, înseamnă că vei arde mai multe calorii. Iar studiile o confirmă. În următoarele 30-40 de minute după ce consumi 500 ml, viteza metabolismului crește cu până la 30 %.
Nu este deloc puțin dacă ai un metabolism leneș și o mulțime de kilograme peste limita normală. Iar hidratându-te în mod constant, îl vei menține activ pe toată durata zilei.
b. Atenuează foamea
Ei bine, consumul apei favorizează senzația de sațietate, tocmai prin reglarea stimulului responsabil de pofta de mâncare.
Acțiunea este vizibilă îndeosebi dacă ai tendința să ”ronțăi” câte ceva între mese. De multe ori, corpul confundă foamea cu setea. Iar când te pui să înfuleci, există posibilitatea s-o faci doar pentru că ți-e sete, nu foame.
Pe de altă parte, consumând mai multă apă între mese sau înainte, vei avea surpriza să te saturi mai repede chiar cu porții mai mici. Automat, înseamnă un aport caloric inferior, iar într-un final, slăbire.
Totodată, când corpul este deshidratat nu mai reușește să metabolizeze cu același ”randament” grăsimile. Astfel se explică, cel puțin în parte, de ce o persoană care vrea să slăbească nu va reuși atâta timp cât bea prea puțină apă.
Surse: