Ce poate fi mai bun la primele ore ale dimineții decât o ceașcă de cafea aburindă? Dar pentru că nu toată lumea are păreri favorabile, îți propunem o listă cu câteva dintre beneficiile cafelei.
Pentru mulți, băutura face parte din rutina de dimineață. Se spune că energizează și că ridică moralul. Însă mulți o ocolesc, mai ales din rațiuni de sănătate, deși, surpriză! Efectele sale încurajează tocmai starea de sănătate.
Cuprins:
Care sunt beneficiile cafelei?
Scurtă, lungă, dulce, amară, simplă, cu lapte, cu spumă… ”Variațiunile” pot continua.
Există o mulțime de feluri în care se poate bea, deși cea care contează este acțiunea benefică asupra organismului, inclusiv asupra siluetei. Totul se datorează substanțelor nutritive conținute.
Dar până la compuși, te vom introduce printre beneficiile cafelei:
Crește nivelul de energie
O ceașcă de cafea îți trezește simțurile, atenuează starea de oboseală și te pregătește pentru o nouă zi. Întreaga ”vină” o poartă cofeina, un excelent psihostimulant, cel mai popular la nivel mondial.
Absorbită în sânge, după ce ajunge la creier, ”descurajează” activitatea adenozinei, un neurotransmițător cu proprietăți calmante. Simultan, favorizează sinteza noradrenalinei și dopaminei, neurotransmițători cu însușiri energizante.
Îmbunătește performanțele fizice
Potrivit rapoartelor publicației New York Times, mulți atleți recurg la cafea înainte de competiții sau de antrenamente. Este un mic artificiu, ”tolerat” de federațiile sportive, acțiunea favorizantă fiind vizibilă în special la disciplinele de anduranță (alergare, ciclism).
Explicația este destul de evidentă. Cofeina ajută mușchii să absoarbă și să folosească mai degrabă grăsimea drept carburant. În schimb, păstrează rezervele de carbohidrați pentru momentele de ”criză”.
Optimizează funcțiile cerebrale
Așa cum demonstrează variate studii științifice, cafeaua are extraordinara capacitate să stimuleze activitățile cognitive. Printre funcțiile ”favorizate” se regăsesc memoria, atenția și timpul de reacție.
De asemenea, proprietățile cafelei se pot verifica și în caz de Alzheimer și Parkinson, 2 dintre cele mai răspândite maladii neurodegenerative.
Deși nu reprezintă un remediu miraculos, poate deveni un un instrument profilactic. Desigur, mai întâi trebuie să vină în completarea unui stil de viață echilibrat.
- Zincul în alimentația sănătoasă – 5 Beneficii neașteptate
- Vitamina C: Cât e de benefică pentru sănătate și slăbire?
- Un măr pe zi ține medicul departe și ajută la slăbire – Ce beneficii au merele?
Te protejează de diabet
Beneficiile cafelei se ”extind” până la prevenirea unor maladii cronice precum diabetul de tipul II. Cercetătorii au ajuns la concluzia că cei mai înverșunați băutori de cafea manifestă mult mai puține riscuri de îmbolnăvire.
Patologia (cea mai comună formă) este caracterizată de valori ridicate ale glicemiei (creșterea concentrației de zahăr din sânge). La origini, se află deficitul secreției de insulină sau funcționarea anormală a acestui hormon produs de pancreas.
Combate stările depresive
De pe urma unei cafele bune poate ”profita” inclusiv starea de spirit, pentru mulți extrem de ”suferindă”. Din când în când, oricui i se poate întâmpla să se simtă cu moralul în prăpastie. Însă când tristețea persistă și se accentuează, duce la depresii.
Un lucru incredibil reiese din rezultatelor unor studii conform cărora cafeaua acționează ca un antidepresiv. Practic, băutorii fideli se simt mai fericiți și prezintă o probabilitate inferioară să dezvolte o depresie decât ”abstinenții”.
Beneficiile cafelei – Prelungește durata de viață
Oamenii de știință sunt de acord că aceeași bătură are o contribuție indirectă în reducerea ratei mortalității. Totul poate fi explicat prin acțiunea protectoare împotriva unor boli grave, inclusiv contra afecțiunilor cardiovasculare și cancerului.
Beneficiile cafelei – Protejează celulele hepatice
Poate nu te așteptai nici la efectul exercitat asupra ficatului, mai ales pentru cine consumă alcool cu regularitate. Încă o dată, studioșii prezintă dovezi concludente că cine bea 1 ceașcă / zi prezintă mai puține riscuri să se îmbolnăvească de ciroză hepatică.

Este un fidel aliat al curelor de slăbire
Am lăsat pentru final argumentul. Știm că te interesează…
Consideră cafeaua un aliat credicios dacă te-ai pus la dietă sau dacă ai de gând să scapi de o parte dintre ”suplimente” și centimetri.
Anterior, am menționat deja că în timpul efortului fizic de durată, facilitează transformarea adipozităților în carburant. Deoarece cofeina încurajează folosirea grăsimilor în scop energetic.
De asemenea, stimulează termogeneza, crescând numărul caloriilor consumate de mașinăria complicată care este corpul uman.
Cu alte cuvinte, îți ajută organismul să ardă mai rapid grăsimile și să consume caloriile introduse prin alimentație. Și are o influență pozitivă asupra metabolismului, unul dintre factorii decisivi în procesul de slăbire.
În concluzie, îți oferă cel puțin parțial ceea ce speri să obții de la o dietă.
Recomandări
În ciuda beneficiilor cafelei, demonstrate de altfel de cercetători, nu te poți aștepta să ai parte de miracole, ci doar de îmbunătățiri.
Atâta timp cât însăși stilul de viață este unul ”bolnav”, nu ar trebui să-ți faci mari iluzii, ci să te ocupi mai întâi să schimbi cate ceva în rutina zilnică.
Surse: