Beneficiile dietei mediteraneene, recunoscute la nivel mondial, claseaza regimul in topul celor mai eficiente programe alimentare.
Beneficiile dietei mediteraneene: sanatate, silueta, ambient, societate
Vorbim despre un regim foarte bine echilibrat, cu efecte pozitive in 4 directii:
- Sanatate
- Silueta
- Ambient
- Societate
Sanatate – Datorita echilibrului intre nutrienti, diversitatii ingredientelor si prevalentei alimentelor vegetale, mai mult decat o simpla dieta, poate fi descrisa ca un adevarat stil de viata sanatos, cu numeroase beneficii asupra starii de sanatate.
Silueta – La fel de bine, poate functiona ca o excelenta strategie impotriva excesului ponderal. Pentru ca ajuta la eliminarea grasimii corporale, implicit, la slabire, fiind o foarte potenta si accesibila arma impotriva obezitatii, pe care, de altfel, o si previne.
Ambient – Nu lipseste nici impactul pozitiv pe care-l are asupra ambientului. Spre deosebire de multe alte diete moderne, alimentatia mediteraneana se bazeaza fructe si legume de sezon. In plus, are doar in proportii reduse alimente de origine animala.
Societate – Sunt prezente si avantajele sociale. Regimul promoveaza calitatea alimentelor si interactiunea sociala, precum si dialogul intre popoare. Reusind sa imbunatateasca sanatatea populatiei, poate reduce cheltuielile sanitare ale societatii si proteja economia.
Toate acestea, chiar fara argumentul pe care-l vom trata azi in detaliu, sunt motive sa iubesti dieta mediteraneana.
Beneficiile dietei mediteraneene pentru sanatate
Cu efecte pozitive in plan salutar foarte evidente, este considerata cea mai buna din lume, fiind ideala in multe situatii care ameninta sanatatea:
- Hipercolesterolemie – Excesul colesterolului din sange poate depinde de stilul de viata, de alimentatie sau poate avea cauze genetice.
- Ateroscleroza – Patologie arteriala, este caracterizata de prezenta depozitelor de grasimi (placi sau ateromi) pe peretii interiori ai arterelor.
- Diabet zaharat – Este vorba de o maladie cronica, manifestata prin cresterea concentratiei glucozei sanguine, cauzata de insuficienta insulinei.
- Osteoporoza – Denumita si boala oaselor fragile, consta in diminuarea densitatii minerale osoase, ceea ce creste riscurile de fracturi.
- Maladii degenerative – Dieta protejeaza functiile congnitive (salveaza neuronii) si ajuta la prevenirea unor maladii neurodegenerative (Alzheimer).
Concret, iata 4 dintre beneficiile dietei meditaraneene pentru sanatate, dovedite stiintific:
Reduce riscurile afectiunilor cardiovasculare
Alimentatia pe care se bazeaza dieta rezulta preventiva impotriva unui spectru larg de probleme medicale. Iar una dintre ele se refera la sistemul cardiovascular.
Prin consumarea frecventa de grasimi nesaturate, asa cum sunt acelea continute in uleiurile de masline extravirgine si de acizi grasi omega 3 prezenti in pestele gras, se reduce concentratia colesterolului ”rau” din sange. Scaderea acestui parametru echivaleaza cu:
- Diminuarea semnificativa a riscurilor de formare a placilor pe peretii arterelor (ateroscleroza);
- O mai buna fluiditate a sangelui, deci si cu imbunatatirea circulatiei.
Toate aceste avantaje au fost descoperite la jumatatea secolului trecut, mai exact in anul 1950. A fost atunci cand dr. Ancel Keys, om de stiinta american, a constatat ca populatia bazinului mediteranean se confrunta cu mai putine riscuri cardiace decat newyorkezii.
Ulterior, s-au derulat numeroase studii pe aceasta tema, toate aratand ca regimul ajuta la:
- Mentinerea colesterului intre valori normale;
- Echilibrarea tensiunii arteriale si evitarea hipertensiunii;
- Protejarea de boli ale inimii si ale sistemului circulator.
- 3 Remedii naturale împotriva înțepăturilor acarienilor roșii
- Roșiile pentru siluetă și sănătate: Beneficii, proprietăți, rețete
- Ce efecte au îndulcitorii artificiali asupra siluetei și sănătății?
Ajuta la controlarea diabetului zaharat
Cand se pune un diagnostic de diabet zaharat, pentru pacient se deschide un lung sir de intrebari vizavi de modul in care urmeaza sa-si organizeze mesele:
- Spre ce produse sa se-ndrepte;
- Ce sa consume cu moderatie;
- La ce alimente sa renunte de tot.
Chiar daca nutritionistii atentioneaza cat de importanta este respectarea regimului, nu trebuie renuntat definitiv la toate categoriile de carbohidrati si de grasimi, ci doar la cele ”rele”. Sunt in schimb admise:
- Glucidele cu un indice glicemic scazut: legume fara amidon, zarzavaturi, anumite fructe, cereale integrale;
- Lipidele ”bune”: ulei de masline, fructe nucifere, peste si fructe de mare.
Toti acesti nutrienti se gasesc din abundenta in alimentatia mediteraneana, in masura sa diminueze drastic incidenta diabetului de tip 2.
Nici de asta data, oamenii de stiinta nu au stat degeaba, dovedind prin studii ca integrarea in dieta a uleiului de masline si nuciferelor reduce cu circa 52 % riscurile de diabet.
Ba mai mult, regimul caracteristic bazinului mediteranean poate gestiona mult mai bine valorile glicemiei decat reuseste orice alta dieta low-carb sau hiperproteica.
Incetineste demineralizarea osoasa
Regimului, tipic regiunilor cu deschidere la Mediterana, ii sunt recunoscute o gramada de efecte pozitive in plan salutar. Nu sunt scutite nici oasele, fiind considerat un remediu natural impotriva osteoporozei, o patologie la care cele mai expuse sunt in special femeile, dupa menopauza.
Urmand un astfel de program alimentar reduce probabilitatile de fracturi osoase (sold, femur) la pacientii diagnosticati cu osteoporoza. Dovezile stiintifice vin si din partea unui studiu al University of East Anglia.
Rezultatele analizelor au lasat cu gura cascata audienta. Desi nu a generat modificari importante la pacienti sanatosi, a avut efecte de-a dreptul surprinzatoare in cazul celor cu osteoporoza.
Persoanele care au urmat o perioada acest tip de regim au putut observa imbunatatiri notabile la nivelul colului femural. Devine util de mentionat ca fractura de col femural reprezinta una dintre problemele specifice la varsta a treia, care vine uneori la pachet si cu complicatii grave.
Practic, urmata pe termen lung, dieta mediteraneana, prin bogatia ei de fructe si legume, de cereale, nucifere, peste si ulei de masline, poate diminua pierderea densitatii osoase.
Contribuie la prevenirea declinului cognitiv
Beneficiile dietei mediteraneene continua si la nivel cerebral. Una dintre cele mai celebre diete de pe planeta mai adauga un avantaj la lista. Anume, ajuta la conservarea functiilor cognitive si totodata la o domolire a ritmului de degenerare a neuronilor, mecanism caracteristic batranetii.
Spunem doar atat: ulei de masline extravirgin si fructe nucifere. Sunt cateva dintre ingredientele in jurul carora se construieste regimul, foarte eficace in vederea potentarii functiilor mentale, serios afectate odata cu inaintarea in varsta.
Dintre posibilii factori in masura sa influenteze evolutia declinului cognitiv, un rol fundamental il are stilul dietetic.
Alimentatia mediteraneana se caracterizeaza de consumarea unor cantitati insemnate de vegetale, ulei de masline si cantitati moderate de carne, peste, oua si vin (mai ales rosu), cu rol de protectie pentru activitatea cerebrala.
Astfel, devine o adevarata bariera impotriva afectiunilor neurodegenerative de tip Alzheimer si Parkinson. Toate aceste afirmatii sunt intarite prin munca neobosita a ”studiosilor”.
Un nou studiu a identificat legatura care exista intre dieta mediteraneana si reducerea deficitului cognitiv. Rezultatele, publicate in revista Alzheimer’s and Dementia, arata ca la nivel de populatie, adoptarea acestui regim poate:
- Diminua riscurile de compromitere a functiilor mentale;
- Incetini drastic deprecierea tesuturilor si conexiunilor neuronale.
Surse:
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/324221#mediterranean-diet
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/149090
- https://www.everydayhealth.com/mediterranean-diet/scientific-health-benefits-mediterranean-diet/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/322433
- http://www.eatingwell.com/article/290938/worried-about-osteoporosis-the-mediterranean-diet-can-help/
- https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1200303
- https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCRESAHA.118.313348