Beneficiile vitaminei C, un puternic antioxidant, se extind dincolo de refacerea imunității și de efectele anti-aging, până la controlarea greutății.
La nivel mondial, obezitatea în rândul a crescut de aproape 4 ori în ultimii 25 de ani. O persoană obeză sau supraponderală prezintă automat mai multe riscuri să dezvolte boli precum:
- Diabetul de tip 2;
- Hipertensiunea arterială;
- Afecțiunile cardiace;
- Accidentul vascular cerebral;
- Cancerul etc.
În lume, obezitatea reduce în medie speranța de viață cu circa 3 ani, în timp ce obezitatea extremă sau ”morbidă”, cu 8 până la 10 ani.
Din fericire, există o terapie ușoară și accesibilă de slăbire, în măsură să reducă depozitele de grăsimi la multe persoane obeze sau supraponderale: vitamina C sau binecunoscutul acid ascorbic.
Dacă îți plac citricele și nu poți rezista să nu le consumi, atunci mai mult ca sigur, nu prezinți carențe de vitamina C. Dar dacă observi că gingiile-ți sângerează sau diverse probleme de piele,e posibil ca organismul să se lupte cu o carență.
Care sunt beneficiile vitaminei C pentru sănătate?
Îmbunătățirea imunității
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor a identificat o relație cauză-efect între consumul de vitamina C și un sistem imunitar normal.
Din 1970, când cercetătorul american Linus Pauling a publicat o carte pe această temă, oamenii de pe glob au ”profitat” de beneficiile vitaminei C pentru:
- A dobândi din nou imunitate contra infecțiilor bacteriene și virale (cum ar fi răcelile și gripa);
- A combate afecțiunile odată ce apar.
Vorbim despre un micronutrient cu proprietăți antimicrobiene, care încurajează proliferarea leucocitelor, celulele albe din sânge, responsabile de protejarea de boli. Potrivit NHS, vitamina C are mai multe funcții importante, ajutând la:
- Protejarea celulelor și la menținerea lor sănătoase;
- Menținerea pielii sănătoase, vaselor de sânge, oaselor și cartilajelor;
- Vindecarea rănilor.
- 3 Remedii naturale împotriva înțepăturilor acarienilor roșii
- Roșiile pentru siluetă și sănătate: Beneficii, proprietăți, rețete
- Ce efecte au îndulcitorii artificiali asupra siluetei și sănătății?
Protejarea sistemului digestiv
Este de asemenea excelentă pentru sănătatea digestivă. Corpul absoarbe vitamina C prin partea superioară a intestinului gros. Și odată asimilată, poate;
- Rezolva problemele de constipație;
- Îmbunătăți tranzitul intestinal.
Combaterea stresului
Beneficiile vitaminei C se evidențiază și în momentele de stres. După cum a relevat un studiu american, vitamina C reduce valorile cortizolului, hormonul stresului.
Creșterea nivelului de energie
Un alt studiu american făcut a confirmat că în timpul exercițiilor fizice viguroase, adulții care luau vitamina C aveau:
- Un ritm cardiac inferior;
- Un nivel redus de efort;
- Mai puțină oboseală generală.
O vitamină sigură
În plus, vitamina C este sigură! Se află pe Lista Organizației Mondiale a Sănătății cu nutrienți esențiali, ca fiind unul dintre cele mai sigure și eficiente suplimente.
Cantități mari (mai mult de 1.000 de miligrame pe zi) de vitamina C pot provoca dureri de stomac, diaree și gaze. Dar aceste simptome dispar când corpul o elimină.
Vitamina C pentru slăbire
Deși vitamina C este poate cel mai utilizat supliment nutrițional în lume, majoritatea oamenilor nu cunosc rolul împotriva excesului de greutate.
Cu toate acestea, vitamina antioxidantă a fost corelată cu niveluri mai scăzute de grăsime, în special în zona abdomenului.
Slăbire cu vitamina C
Grăsimea abdominală sau acumulările de țesut gras în jurul taliei, cu precădere în dreptul abdomenului, poate fi de 2 tipuri:
- Grăsimea superficială: Este stratul de suprafață, chiar sub piele.
- Grăsimea viscerală: Stratul acumulat în jurul organelor care ocupă cavitatea abdominală (intestine, ficat).
Excesul de grăsime viscerală are efecte nedorite grave, fiind legat de boli de inimă, accident vascular cerebral, cancer de sân și cancer colorectal. Deoarece adipozitățile decanșează eliberarea unor hormoni care:
- Cresc tensiunea arterială;
- Modifică nivelul colesterolului;
- Reduc consumul de insulină al organismului.
Automat, scăderea grăsimii abdominale va reduce riscul de apariție a acestor probleme.
Vitamina C, cortizolul și centimetrii din talie
Într-un studiu german, s-a descoperit că o dietă bogată în vitamina C înhibă sinteza de cortizol, facilitându-i revenirea rapidă la niveluri normale după o situație stresantă.
Când hormonii stresului sunt prezenți pentru perioade mai scurte, în timpul și după evenimentele stresante, corpul este mai puțin predispus să păstreze acumuleze grăsimi în regiunea abdominală.
O carență de vitamina C nu determină neapărat creștere în greutate. Totuși, vitamina pare că influențează greutatea corporală și stocarea grăsimii.
Oamenii de știință raportează că un aport mai mare de vitamina C tinde să fie asociat cu un indice de masă corporal mai mic (indicatorul principal al greutății sănătoase).
Prin urmare, o deficiență poate împiedica scăderea în greutate și pierderea de grăsime corporală.
Așadar, atingerea unor niveluri optime de vitamina C poate îmbunătăți dramatic șansele de a scăpa de grăsimea abdominală.
Beneficiile vitaminei C în activarea metabolismului
Prezența vitaminei C poate ajuta la stimularea metabolismului, implicit, și la:
- Scăderea în greutate;
- Schimbarea compoziției corporale;
- Reducerea procentului de grăsime în general;
- Reducerea stratului de grăsime abdominală.
Vitamina C este indispensabilă pentru viteza metabolismului și diminuarea țesutului gras. Însă fără niveluri suficiente, organismul nu poate accesa și consuma grăsimile stocate.
Chiar după ce slăbesc, pacienții cu un aport scăzut de vitamina C tind să aibă mai mulți centimetri în jurul taliei și pe burtă decât cei fără deficiențe.
Cercetătorii au observat că persoanele care se antrenează ca să slăbească, dar nu au un aport adecvat de vitamina C, nu reușesc să piardă grăsimi prin exerciții fizice. Chiar și la un ritm intens, în condițiile unei carențe, organismul nu prea se descurcă să metabolizeze grăsimile.
Cei care folosesc suplimente, pe lângă mișcare sau cei care consumă cantități adecvate de alimente bogate în vitamina C, își măresc substanțial șansele să ardă din grăsimile corpului.
Toate aceste afirmații sunt susținute de numeroase studii. Unul a fost publicat în Jurnalul Colegiului American de Nutriție.
Persoanele cu un aport adecvat de vitamina C oxidează cu 30 % mai multă grăsime în timpul unui antrenament moderat decât cei cu deficiențe. Ceea ce înseamnă că în cazul carențelor, corpul se încăpățânează să piardă din masa grasă.
Cele mai bune surse de vitamina C
Unele dintre cele mai bune surse de vitamina C sunt unele categorii de:
- Fructe: citrice, căpșuni, fructe de pădure (și sucurile lor);
- Legume: ardei gras, broccoli, kale, frunze de amarant, frunze de mentă, pătrunjel.
De pildă, puțini oameni știu că ardeiul gras conține de 2,5 ori mai multă vitamina C decât aceeași cantitate de portocale.
În cazul în care sucurile și fructele acre nu sunt pe placul tău, poți opte pentru alte variante. Semințele de dovleac și semințele de in, alimente cu efecte uimitoare, prezintă cantități decente de vitamina C.
Pentru a profita din plin de beneficiile vitaminei C, se recomandă un aport zilnic de 40 – 90 mg zilnic. Și fiind solubilă în apă, este puțin probabil să producă efecte secundare nasoale.
Chiar dacă numeroase suplimente sunt disponibile pe piață, este cel mai bine să rămânem la sursele naturale de vitamină. Dar, în timpul bolii, trebuie să luați suplimente de vitamina C așa cum este prescris de medic.
Suplimentele cu surse naturale de Vitamina C sunt opțiuni bune și, din moment ce organismul nu sintetizează și nu păstrează vitamina, este important să includem o cantitate zilnică suficientă în organism prin astfel de suplimente.
Simptomele carenței de vitamina C
Mix de simptome
Interesant este că deficitul se poate reflecta în simptome obișnuite, precum:
- Senzație de corp slăbit;
- Anemie;
- Problemele pielii.
Vitamina C este necesară pentru sinteza de colagen, o componentă importantă ale țesuturilor conjunctive. Totodată, lipsa ei:
- Slăbește funcția imunitară;
- Reduce absorbția fierului;
- Afectează metabolismul colesterolului;
- Îngreunează alte funcții ale organismului.
Sângerări gingivale
Unul dintre simptomele mai puțin cunoscute asociate cu un eventual deficit, dar adesea trecut cu vederea, este sângerarea gingiilor. Dar nu e bine să fie ignorat.
Scorbutul este o boală cauzată de carențe serioase de vitamina C și se caracterizează tocmai prin gingii umflate și sângerări fără alte cauze.
Deși o carență temporară nu va duce imediat la sângerări gingivale, una prelungită poate provoca și agrava gingivitele. Afecțiunea se manifestă prin inflamația și sângerarea țesuturilor moi.
Alte simptome îngrijorătoare
Se mai pot verifica și alte semne:
- Sângerări nazale frecvente;
- Vindecarea lentă a rănilor;
- Pigmentarea pielii după o rană minoră;
- Dureri în articulații;
- Păr despicat;
- Unghii fragile.
Adevărul despre vitamina C: Nu este o vitamină minune
În ciuda tuturor efectelor benefice sau a manifestărilor îngrijorătoare ce pot acompania o carență, este bine de știut că vitamina C nu poate fi privită ca o metodă de slăbire miraculoasă.
Indiferent de doza zilnică, nu te aștepta să pierzi kilograme dacă aportul caloric zilnic depășește numărul de calorii arse prin exerciții fizice și prin metabolismul bazal.
NHS sugerează că DZR pentru adulți este de minim 40 de miligrame. Totuși, una dintre autoritățile americane recomandă zilnic:
- 90 de miligrame pentru bărbați;
- 75 de miligrame pentru femei.
Conform NHS:
- Un individ de sex masculin, de statură medie, are nevoie de aproximativ 2.500 de calorii pe zi pentru a-și menține greutatea.
- În cazul reprezentantelor sexului frumos, cantitatea atinge în medie cel mult 2.000 pe zi.
Tot NHS sugerează că un ritm sigur de slăbire este de 500-1.000 grame pe săptămână. Pentru a realiza acest lucru, NHS recomandă limitarea zilnică a caloriilor la un maxim de:
- 1.900 pentru majoritatea bărbaților;
- 1.400 pentru majoritatea femeilor.
Toate aceste valori pot însă varia în funcție de diverși parametri:
- Vârstă;
- Înălțime;
- Greutate;
- Metabolism;
- Nivel de activitate fizică etc.
Surse: