Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este caracterizată printr-un flux de aer sărac, ce îngreunează respirația.
Boala pulmonară obstructivă cronică: Cauze, simptome, complicații
Cauze
Bărbații sunt mai predispuși la această boală decât femeile, iar cauza principală este fumatul.
Alte cauze includ: expunerea pe termen lung la fumatul pasiv și a altor substanțe iritante pulmonare, cum ar fi poluarea aerului, fumul chimic și praful din mediu sau cel de la locul de muncă.
Simptome
Inițial, boala nu prezintă simptome sau doar simptome ușoare. Însă de-a lungul timpului, se pot adăuga manifestări precum:
- Tuse persistenta, care produce o multime de mucus;
- Dificultăți respiratorii, cu respirație suierătoare;
- Senzație de apăsare în piept;
- Lipsă de energie;
- Pierdere în greutate.
Complicații
Dacă nu este controlată, BPOC poate duce la alte complicații, cum ar fi:
- Infecțiile respiratorii;
- Hipertensiune arterială;
- Probleme cardiace;
- Cancer pulmonar;
- Depresie.
Daunele pulmonare cauzate de BPOC sunt ireversibile. Cu toate acestea, modificând stilul de viață, cu medicamente și remedii naturale simple, simptomele se pot controla. Și se minimalizează probabilitatea deteriorării stării de sănătate în continuare.
- Ce alimente trebuie să conțină un regim potrivit în sezonul rece?
- Ai mâncat prea mult în ultima vreme? 8 Alimente care te ajută să te eliberezi de toxine
- 6 Categorii de alimente de care ai nevoie in dieta mediteraneana
Tratament
Cine suferă de BPOC trebuie să renunțe la fumat. Această decizie va ajuta la gestionarea stării și la îmbunătățirea respirației.
Fumul de tigară conține mii de substanțe chimice nocive, care prin inhalare afectează plămânii. De-a lungul timpului, aceste toxine provoacă iritații pulmonare anormale, determinând apariția BPOC.
Chiar și o ușoară schimbare a vremii sau a temperaturii poate declanșa simptome specifice.
Fie că este foarte cald și umed sau foarte rece, mare atenție!
Fiecare tip de vreme aduce propriul set de probleme de respirație. Evident, nu este posibil controlul climatului exterior, însă se poate gestiona atmosfera din interior.

Exerciții de respirație
Exercițiile de respirație vor ajuta la îmbunătățirea respirației în cazul cui suferă de BPOC. Respirația efectuată cu buzele încretite și respirația diafragmatică sunt foarte utile în acest sens.
Respirația cu buzele încrețite este un exercitiu simplu pentru a controla dificultățile respiratorii. Aceasta ajută, de asemenea, la relaxare, ameliorează anxietatea și facilitează procesul normal de respirație.
În cazul BPOC, trebuie consumate cât mai multe lichide pe tot parcursul zilei. Hidratarea organismului va păstra mucusul subțire, astfel încât mecanismul respirator să se producă în mod corespunzător.
Expunere la soare
Persoanele cu boala pulmonară obstructivă cronică tind să aibă un nivel scazut de vitamina D.
Această vitamină vitală protejează împotriva infecțiilor virale și bacteriene. De asemenea, reduce compușii din organism care distrug țesuturile și ajută la funcția plămânilor.
Expunerea la lumina soarelui dimineața devreme, pentru aproximativ 10 minute (fără protecție solară), ajută organismul să producă vitamina D.