Multe persoane își doresc să slăbească. Unele se mulțumesc cu 5 kilograme, în timp ce altele, obeze și cu risc de boli cardiovasculare grave, speră la mai multe. Și unele, și altele pot recurge la ceaiuri pentru slăbit.
Oricum ar fi cazul, pierderea în greutate ocupă adesea topul listei cu inițiative sănătoase.
Oamenii de știință au arătat că există o corelație între excesul de grăsimi, afecțiunile grave (diabet de tip 2, patologii cardiovasculare) și moartea prematură.
Vestea bună este că procesul de slăbire se poate accelera consumând câteva dintre băuturile preferate. În loc de cele cu îndulcitori sau pastile periculoase de slăbit, poți recurge la o ceașcă de ceai, pe care s-o savurezi cu gândul la rezultate, posibil și la slăbire.
Cu aceste ceaiuri care faciliteaza diminuarea adipozităților, îți vei atinge mai repede obiectivele.
Vrei să știi ce idei avem pentru a pierde kilograme?
Ceaiuri pentru slăbit: Idei gustoase, cu rezultate
Ceaiurile ocupă de multă vreme un loc important în alimentația zilnică. Pe deasupra, constituie un aliment de bază în diverse diete, precum dieta Rina sau dieta daneză.
1. Ceai verde, pentru accelerarea metabolismului
Ceaiul verde este prioritar când vine vorba de beneficii pentru sănătate. Chinezii și japonezii îl consumă la fiecare masă, tocmai pentru a promova un stil de viață sănătos.
Băutura poate ajuta la ”topirea” grăsimii de pe burtică, datorită compușilor (catechine) care ajută la:
- creșterea ratei metabolice,
- intensificarea nivelului de energie,
- diminuarea tendinței de stocare a grăsimilor.
Un studiu publicat în Journal of Research in Medical Sciences demonstrează în ce măsură consumul frecvent de ceai verde activează metabolismul și contribuie la slăbire.
Studiul a împărțit 63 de participanți în 3 grupuri.
- Cel dintâi grup s-a recurs la efectul placebo.
- În grupul numărul 2, participanții au consumat zilnic 2 căni de ceai.
- Membrii grupului 3 au consumat 4 cani de ceai verde în fiecare zi.
După 2 luni, cercetătorii au descoperit că grupul care a consumat 4 căni de ceai verde pe zi a obținut o scădere semnificativă a:
- greutății corporale;
- indicelui de masă corporală;
- circumferinței taliei.
Există, de asemenea, dovezi că ceaiul verde încurajează capacitatea corpului de a arde grăsime, ajutând la atingerea mai rapidă a obiectivelor atunci când acestea sunt parte a planului de slăbire.
Printr-un alt studiu, s-a descoperit că ceaiul verde stimulează celulele grase să elibereze grăsime și crește capacitatea ficatului de a converti acea grăsime în energie.
Participanții la grupul de studiu au băut 4 până la 5 căni de ceai pe zi. Pe lângă, au mai adăugat la rutina zilnică și un antrenament de 25 de minute.
Persoanele care au băut ceai verde, pe lângă că s-au dedicat exercițiilor fizice obișnuite, au pierdut în medie cu 2 kilograme mai mult decât cele care au făcut doar sport.

Cum să consumi ceaiul verde?
Bea ceai verde înainte sau în timpul fiecărei mese pentru a stimula metabolismul.
Antrenează-te eficient adăugând un supliment de ceai verde la rutina pre-antrenament. Sau bea 1 ceașcă mare de ceai verde înainte de a te îndrepta spre sală.
Există o varietate de ceaiuri verzi din care se poate alege. Majoritatea au în posesie calitățile necesare arderii grăsimilor.
Poți opta pentru ceaiuri japoneze verzi, precum ceai matcha, ceai verde Sencha Fuji și ceai Genmaicha pentru arome dulci, prăjite și vegetale.
Amestecurile de ceai verde și flori de iasomie sunt o alternativă bună pentru a compensa nevoia de dulce în timp ce intervii stimulând metabolismul.
2. Ceai de mentă, pentru combaterea poftelor
O parte esențială în procesul de slăbire este menținerea unui program alimentar sănătos. Poate fi greu să te apropii de alimente sănătoase cum ar fi quinoa și kale, dacă nu simți atracție pentru ele.
Poftele pentru alimente dulci, bogate în zaharuri, alimente sărate sau / și grase pot copromite dieta și facilita revenirea la proastele obiceiuri. Însă cu ceai de mentă ai mari șanse să scapi de pofte și să-ți păstrezi atenția pe slăbire.
Știința din spatele ceaiurilor de mentă, care au puteri atât de evidente, se află în miros. Un studiu realizat de Jurnalul de Medicină Neurologică și Ortopedică a descoperit că participanții care au inhalat constant ulei esențial de mentă la fiecare 2 ore au pierdut în medie 2 kilograme pe lună.
Aromaterapeuții cred că mirosul de mentă declanșează reacții chimice în creier, care reduc percepția de foame. Ceaiul de mentă poate ajuta, de asemenea, la diminuarea intensității balonărilor, contribuind la sporirea confortului gastric după fiecare masă.

Cum sa consumi ceaiul de mentă?
Se va combina apa fierbinte și frunzele de mentă într-un ceainic mare. În timp ce bei, vei inspira adânc din aburul emanat.
Pentru comoditate, se pot utiliza săculeți cu frunzulițe de mentă.
Cele mai bune ceaiuri pentru slăbit tind să provină din plante ”la liber”, deoarece conțin mai mulți compuși chimici responsabili de proprietăți medicinale.
Însă oricare este varietatea, pentru a obține cele mai bune rezultate, asigură-te că inspiri din aroma de mentă.
3. Ceai Oolong, pentru mai multă energie
Cele mai dificile lucruri în procesul de slabire au legătură cu:
- Energia necesară în timpul antrenamentelor;
- Disciplina care ”obligă” la respectarea dietei.
Ceaiul Oolong poate oferi o mână reală de ajutor pe ambele fronturi. ”Vinovate” suntcatechinele, aceiași compuși prezenți și în ceaiurile verzi.
Catechinele-și aduc contribuția la metabolizarea grăsimilor, generând niveluri ridicate de energie și pierderi accelerate de grăsime.
Aroma delicioasă a ceaiului oolong mai taie din poftele de dulciuri.
Un studiu realizat de Jurnalul Chinez de Medicină Integrativă a examinat efectele ceaiului oolong asupra slăbirii la 102 persoane obeze.
Participanților li s-au administrat 8 grame de ceai oolong în fiecare zi, timp de 6 săptămâni. La încheierea studiului, 70% dintre participanți au pierdut circa 1 kilogram în timp ce 22% au pierdut mai mult de 2,5 – 3 kilograme.
Cercetătorii cred că ceaiului de oolong, băut regulat, poate ajuta persoanele obeze să aibă mai multă energie și să slăbescă.
Catechinele din ceai permit corpului să atace celulele de grăsime. Totodată, conținutul lejer de cofeină poate oferi impulsul de care e nevoie pentru antrenament.

Cum să consumi ceaiul de oolong?
Ceaiul Oolong este ceva mai puternic decât cel verde, dar mai lejer decât ceaiul negru sau ceaiul pu-erh.
Aromele variază în funcție de tipul și marca acestuia. Cele mai multe varietăți sunt ceaiuri florale care au o tentă dulceagă și un profil aromat îndrăzneț, care revigorează papilele gustative.
În vederea limitării aportului caloric, se poate opta pentru ceaiul lapte oolong, o propunere delicioasă, cremoasă, ușor dulce.
Pentru a nu adăuga calorii în meniu, se poate renunța la lapte, lăsând loc caloriilor mai târziu.
4. Ceai alb, pentru blocarea grăsimilor
Unul dintre cele mai eficace ceaiuri pentru slăbit și totodată mai sănătoase și mai naturale este ceaiul alb.
Acest ceai nu este procesat ca alte ceaiuri, ci doar recoltat și uscat la soare înainte de a fi ambalat și livrat către magazine.
Ceaiul alb conține concentrații mai mari de compuși cu efecte benefice în slăbire (catechine și polifenoli) decât alte ceaiuri, poate mai procesate. Aceste substanțe ajută în primul rând la prevenirea formării de noi celule grase.
Un studiu publicat în Journal of Nutrition and Metabolism a examinat efectele ceaiului alb asupra celulelor grase, în vitro.
Cercetătorii au descoperit că antioxidantul EGCG prezent în ceaiul alb previne formarea celulelor adipoase, contribuind la reducerea creșterii în greutate.
Acești antioxidanți au activat mecanismul de descompunere a grăsimilor, transformând ceaiul alb într-o alegere excelentă pentru cine dorește fie să slăbească, fie să prevină creșterea în greutate.

Cum să consumi ceaiul alb?
Există 4 soiuri principale de ceai alb. Primele 2 cele mai populare și de cea mai înaltă calitate sunt varietățile Silver Needle și White Peony.
În cazul primei opțiuni, ceaiul se prepară folosind doar mugurii plantei de ceai și are o aromă delicată, ușor dulce.
În cazul celeilalte varietăți, se folosesc atât mugurii, cât și frunzele plantei. Ceaiul are o culoare mai închisă și tinde spre o aromă mai puternică decât a celuilalt soi.
5. Ceai Rooibos, pentru a potoli foamea
Ceaiul Rooibos este o tipologie viu colorată, plăcută vizual și unul dintre cele 5 ceaiuri pentru slăbit, benefic și pentru sănătate.
Planta se cultivă exclusiv în Africa de Sud, în regiunea Cederberg, lângă Cape Town. Conține un compus chimic care ajută la:
- Stoparea senzației de foame;
- Menținerea senzației de sațietate.
Un studiu publicat în Public Library of Science a arătat că ceaiul rooibos poate descuraja creșterea în greutate indusă de stres.
Principiile active acționează pentru a reduce valorile cortizolului (hormonul stresului), cel care poate declanșa foamea și poate facilita acumularea de grăsime corporală.
Stresul poate cauza pofte nesăbuite și mâncatul excesiv, acțiuni care pot sabota obiectivele de slăbire. Însă consumând regulat ceai de rooibos, se diminuează nivelul de stres, îți vei simți corpul mai relaxat și vei putea combate percepția de foame.

Cum să consumi ceaiul Rooibos?
În mod natural, planta nu conține cafeină, detaliu ce permite consumul ceaiului în orice moment al zilei, chiar și înainte de culcare. E ușor de recunoscut datorită ”profilului” ce-l recomandă prin aromele de nuci și citrice, cu un final răcoritor.
Se recomandă 1 cană în timpul fiecărei mese sau când treci prin situații stresante și te tentează să te arunci printre bunătăți.
Ceaiul rooibos este adesea folosit ca bază pentru masala chai. Adăugarea de condimente precum nucșoară, scorțișoara, ghimbirul și piperul negru fac îi accentuează și mai mult proprietățile organoleptice.
Nu doar ceaiuri pentru slăbit: Cum prepari băutura perfectă?
Încercă să găsești mai mult timp pentru tine. Începe dedicând un moment ceaiului. Va fi un mod excelent să te relaxezi sau să-ți recuperezi echilibrul după o zi aglomerată.
Află cum poți prepara ceașca perfectă cu ceaiuri pentru slăbit și nu numai.
Pregătirea unui ceai, în special a unuia pe bază de plante, constituie o experiență multisenzorială.
Căldura și aromele emanate transformă actul banal de hidratare într-un act de îngrijire de sine. Este un moment așteptat cu nerăbdare în timpul zilei și o rutină simplu de integrat în programul de îngrijire corporală.
Dr. Wendy Warner, cu certificarea în medicina integrată holistică, ”prescrie” pentru pacienții săi un ritual unde ceaiul este vedetă.
În loc să bea ceai în timpul activităților serale, ea le cere să-și schimbe rutina și să găseasca un moment pentru a se relaxa.
Recomandăruile se referă la un ritual de îngrijire care se poate urma oriunde. La birou, acasă și în orice spațiu, se poate ”profita” de un ceai verde, negru și chiar de ceaiuri pentru slăbit.
Dar ca să-ți iasă de fiecare dată o băutură fără cusur, iată ce pași ai de urmat:
Fierbe apă proaspătă
Pentru rezultate bune, utilizează apă proaspăt fiartă. Dacă e prea rece, nu va extrage suficientă aromă și principii active din plantele de ceai.
Apa care s-a odihnit o vreme are toate șansele să fi absorbit aromele. Pentru efecte remarcabile și cel mai pur ceai, se va folosi apă filtrată, opțiunea în măsură să potențeze aromele.
Selectează cana potrivită
La fiecare plic sau linguriță de ceai (2 g), adaugă 1 cană de apă. O singură ceașcă pe zi (din cele clasice, de 200 ml) poate prea puțin. Totodată, o cană supradimensionată poate fi prea mult.
Ca să nu dai greș, ce ai de făcut este să recurgi la mărimea potrivită.
Acoperă recipientul cu apă clocotită
În special când se prepară ceaiuri de plante, ca să blochezi aromele conținute în interior, acoperirea vasului este esențială.
Acoperind cana permiși de fapt vaporilor și principiilor active să rămână acolo unde le e locul, împiedicându-le dispersia, acțiunea care ar diminua efectele ceaiurilor.
Fii cu răbdare
Operațiunea de preparare a ceaiului perfect ascunde o adevărată artă undercover.
Dacă lași plantele să stea prea mult în apă înainte să strecori, ceaiul se poate răci sau poate căpăta un gust amar.
În schimb, băut prea curând, înainte ca apa să absoarbă principiile active, poate să îi lipsească efectele benefice.
Ce ai de făcut este să respecți întotdeauna indicațiile trecute pe etichetă.

Savurează cu calm
Odată parcurși toți acești pași, pentru a te asigura că ceaiul tău va fi gustos și cu toate beneficiile la locul lor, nu-l consuma în timp ce te implici în fel și fel de activități care îți sustrag atenția de la ceea ce contează.
Gustă ceaiul, ai răbdare înghițitură după înghțitură să-i observi aromele și nuanțele. Și simte căldura liniștitoare emanată prin vapori din cană.
Învață să apreciezi toate aceste clipe de calm si relaxare într-o zi aglomerată și obositoare.
Ceaiuri pentru slăbit: Recomandări finale
Slăbirea este un proces meticulos. Poate fi destul de greu să găsești timp pentru a mânca sănătos. Poate fi un obstacol de netrecut cu atât mai mult cu cât nu simți atracție pentru alimentele sănătoase.
Dar să fii în formă sau să poți slăbi nu trebuie să însemne o misiune imposibilă.
Adaugă câteva dintre aceste delicioase ceaiuri dietetice în rutina zilnică și ai mari șanse să scapi mai repede de ”suplimente”, în timp ce continui să te bucuri de aromele care-ți plac.
Consumul de ceaiuri rămâne un mod delicios de a-ți păstra corpul sănătos și de a-ți atinge obiectivele de fitness.
Nu uita că aceste ceaiuri pentru slăbit te pot ajuta să te energizezi, așa încât să poți aborda chiar și cele mai dificile antrenamente.
De asemenea, îți modifică proporțiile corpului, ajutând la arderea mai rapidă a grăsimilor, astfel încât să poți atinge în cel mai scurt timp greutatea ideală.
Ca să te bucuri de toate aceste aspecte pozitive pentru slăbire și sănătate, doar include câteva căni de ceai pe zi.
În cazul unor nelămuriri sau alte curiozități în legătură cu acest articol, nu ezita să ne adresezi întrebări în secțiunea de comentarii de mai jos.
Surse :
- https://www.cupandleaf.com/blog/weight-loss-tea
- https://www.gaiaherbs.com/blogs/seeds-of-knowledge/how-to-make-the-perfect-cup-of-tea-every-time
- https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-6-20
- http://www.healthyandsmartliving.com/wp-content/uploads/2017/09/1.pdf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3908530/